Sint Maarten (land)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint Maarten
Sint Maarten

Flag of Sint Maarten.svg Coat of arms of Sint Maarten.svg Sint Maarten en Sint-Maarten locator map.png

Hoofdstad Philipsburg
Inwoners 42.577 (2021)
Oppervlakte 34 km²
Koning Willem-Alexander (sinds 2013)
Religie Rooms-Katholieke Kerk
Pinkstergemeente
Officiële talen Nederlands (Nederlands)
Engels (English)
Munteenheid Antilliaanse gulden
Volkslied O Sweet Saint Martin's Land
Feestdag Sint-Maarten (11 november)
Landcode SXM
Sint Maarten-CIA WFB Map.png
Het zuidelijke deel is het Nederlandse deel van Sint Maarten
Portaal Portal.svg Nederland

Sint Maarten is een eiland in de Caribische Zee, dat bij Nederland hoort. Sint Maarten ligt op het gelijknamige eiland Sint Maarten, dat voor de helft van Frankrijk is. Sint Maarten behoorde tot 2010 bij de Nederlandse Antillen, tegenwoordig is het een land in het Koninkrijk der Nederlanden. De hoofdstad van Sint Maarten is Philipsburg.

Naam

Sint Maarten is genoemd naar Maarten van Tours, een heilige die alles wat hij had deelde met de arme mensen. Dat is dezelfde heilige voor wie op 11 november het Sint Maarten feest bestaat. Sint Maarten heette vroeger officieel St. Martin. Zo heette ook het Franse deel van het eiland Sint Maarten. Op 1 april 1937 ging het eiland Sint Maarten heten. Volgens de officieel Nederlandse spellingsregels zou het eigenlijk Sint-Maarten moeten zijn. Toch heet het eiland Sint Maarten, maar Sint-Maarten wordt niet fout gerekend. Om in andere talen, zoals Engels en Frans, niet in verwarring te komen met het Franse deel, wordt de naam van het land naar het Nederlands vertaald.

Geschiedenis

Het eiland is in 1493 ontdekt door Columbus. Hij vernoemde het eiland de heilige Sint Maarten. Het eiland zou ook wel Soualiga hebben geheten. Dit betekend Zouteiland. Op het eiland zouden bij de ontdekking indianen hebben geleefd. Het zout op het eiland was handig voor vlees smaak te geven. Hierdoor werd het eiland veroverd door Frankrijk en Nederland. Hierdoor is het eiland nog steeds in een Nederlands deel en een Frans deel verdeeld. Het land Sint Maarten is ontstaan op 10 oktober 2010. Toen werden de Nederlandse Antillen opgeheven. Tussen 1983 en 2010 was Sint Maarten namelijk onderdeel van de Nederlandse Antillen. Daarvoor was het nog onderdeel van de Bovenwindse Eilanden.

Bevolking

Een straat op Sint Maarten.
Een van de vele stranden op Sint Maarten.

Anno 2001 had Sint Maarten 30.594 inwoners. In werkelijkheid wonen er op Sint Maarten meer mensen, omdat er op Sint Maarten een heleboel illegalen wonen. De bevolking van Sint Maarten groeit nog steeds. Op 1 januari 2013 had het land 39.689 inwoners. De stijging komt omdat er veel mensen naar Sint Maarten verhuizen. 51% van de mensen op Sint Maarten is officieel Nederlander. 30% van de bevolking is op het eiland zelf geboren. Veel buitenlanders op Sint Maarten komen uit Haïti en het Dominicaanse Republiek. Dit vormt 20% van de bevolking. De overige buitenlanders komen vooral uit Engelstalige landen. Dit komt omdat erop Sint Maarten ook Engels wordt gesproken. De meeste Engelse buitenlanders komen uit de Verenigde Staten, Jamaica, Guyana, de Britse Maagdeneilanden en het Verenigd Koninkrijk. Op Sint Maarten komen ook verschillende godsdiensten voor:

De officiële taal op Sint Maarten is Nederlands. Toch spreekt slechts 4% van de bevolking thuis Nederlands. 68% spreekt thuis Engels, 13% spreekt Spaans en 8% spreekt thuis de plaatselijke taal.

Geografie

Een vliegtuig dichtbij een strand op weg naar het vliegveld.

Sint Maarten ligt in de buurt van de eilanden Sint Eustatius en Saba. Hierdoor behoren ze tot de SSS-eilanden. Het eiland Sint Maarten is maar voor de helft van Nederland. Nederland heeft alleen de Zuidelijke helft van het eiland. De Noordelijke helft in van Frankrijk. Verder liggen de eilanden Anguilla en Saint-Barthélémy in de buurt van Sint Maarten. Sint Maarten grenst in het zuiden, westen en oosten aan de Caribische Zee. Rondom Sint Maarten liggen nog een aantal eilanden die tot Sint Maarten behoren:

  • Guana Key of Pelikan of Guana Key, het grootste eiland.
  • Cow & Calf, twee kleine eilandjes.
  • Hen & Chickens, twee rotspuntjes.
  • Pelikan Key, een rotspunt.
  • Molly Beday, een eiland met twee rotspunten erbij.

Rondom Sint Maarten bevinden zich koraalriffen. Hierdoor wordt er daar vaak gedoken en vaak ook in de buurt van eilandjes. Daarnaast zijn er op Sint Maarten nog een aantal plaatsen. De grootste plaats is Lower Prince's Quarter. Hier wonen 8123 mensen. De andere plaatsen zijn Cul de Sac, Cole Bay, Upper Prince's Quarter, Little Bay, Philipsburg, Simpson Bay en Lowlands.

Economie

De economie van Sint Maarten is vooral afhankelijk van het toerisme. Jaarlijks komen er duizenden toeristen naar Sint Maarten om te genieten van de stranden, cultuur of om te duiken langs de koraalriffen. Sint Maarten is ook een plaats waar veel cruiseschepen een paar dagen aanmeren. Hierdoor zijn er altijd toeristen op Sint Maarten.

Vliegveld

Sint Maarten heeft ook een vliegveld met de naam Princess Juliana International Airport. Dit vliegveld bestaat sinds 2006. Vanwege de korte landingsbaan staat dit bekend als een van de gevaarlijkste vliegvelden. Het vliegveld ligt vlak bij een strand. Vaak gaan toeristen in de wind van de opstijgende vliegtuigen staan. Het is een keer voorgekomen dat een vrouw door de wind is weggeblazen en door de val is overleden.

Bestuur

Het bestuur van Sint Maarten kent maar een bestuurslaag. Dit is namelijk het eiland. Sint Maarten heeft een gouverneur. De huidige gouverneur van Sint Maarten heet Eugene Holiday. De gouverneur is niet de baas in Sint Maarten. Sint Maarten heeft namelijk en eigen kabinet en een eigen parlement. De gouverneur vertegenwoordigd alleen het staatshoofd. Het staatshoofd is Koning Willem-Alexander. Het parlement van Sint Maarten heet de Staten van Sint Maarten. De staten bestaan uit 15 zetels en alleen lokale partijen hebben een plek in het parlement. Het kabinet bestaat uit 6 ministers en een minister-president. Het huidige kabinet heet Kabinet-Wescot-Williams III. De huidige minister-president is Sarah Wescot-Williams.

Een panorama van Sint Maarten.

Externe Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sint_Maarten_(land)&oldid=765668"