Willem-Alexander der Nederlanden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem-Alexander der Nederlanden
Koning-willem-alexander-2020-04.jpg

Zijne Majesteit Koning

Willem-Alexander der Nederlanden

regerend sinds 30 april 2013

Land Vlag van Nederland Nederland
Regeringsleider premier Mark Rutte
Aangetreden op 14 oktober 2010
Troonopvolger H.K.H. Prinses Catharina-Amalia
Algemeen
Aanspreekvorm Zijne Majesteit de Koning
(op schrift)
Majesteit
Residentie Paleis Huis ten Bosch
te 's-Gravenhage
Ambtstermijn Voor het leven, behalve bij aftreden
Ambt ontstaan 16 maart 1815
Persoonlijke informatie
Volledige naam Willem-Alexander Claus George Ferdinand,
Koning der Nederlanden,
Prins van Oranje-Nassau,
Jonkheer van Amsberg
Geboren 27 april 1967
Huwelijk H.M. Koningin Máxima (sinds 2002)
Dynastie Huis van Oranje-Nassau
Ouders H.K.H. Prinses Beatrix (moeder)
Z.K.H. Prins Claus (vader)
Kinderen H.K.H. Prinses Catharina-Amalia (2003)
H.K.H. Prinses Alexia (2005)
H.K.H. Prinses Ariane (2007)
Overig
Salaris €1.007.000 (persoonlijk)
€5.125.000 (hofhouding)
Website [1]
Portaal Portal.svg Monarchie

Koning Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg (geboren te Utrecht op 27 april 1967), is de zevende en huidige Koning der Nederlanden. Willem-Alexander is sinds 30 april 2013 koning. Dat was zijn kroningsdag. Hij is lid van het Huis van Oranje-Nassau.

Levensloop

Kinderjaren

Prins Willem-Alexander (links) en Prins Constantijn (rechts) kijken het WK Sprint.

Willem-Alexander is de zoon van prins Claus en prinses Beatrix. Op 27 april 1967 werd Willem-Alexander geboren in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Na de bekendmaking werden in vijf Nederlandse plaatsen saluutschoten afgevoerd, wat een traditie is. Toen hij geboren was, was Willem-Alexander de tweede in de lijn van troonopvolging. Zijn moeder, prinses Beatrix, was eerste en zijn oma, Juliana, was koningin. Op 2 mei dat jaar ging de vader van Willem-Alexander naar het stadhuis van Utrecht om zijn zoon in te schrijven. Zijn volledige naam was: Willem-Alexander Claus George Ferdinand

 • Willem-Alexander, Willem naar Willem van Oranje en Alexander omdat zijn vader het een leuke naam vond.
 • Claus, naar zijn vader.
 • George, waar geen betekenis voor is.
 • Ferdinand, naar de beste vriend van Claus; Ferdinand von Bismarck.

De roepnaam van Willem-Alexander werd Alexander. Op 2 september 1967 werd Willem-Alexander gedoopt in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. De peetouders en doopgetuigen van Willem-Alexander werden zijn opa Bernhard van Lippe-Biesterfeld, zijn oma Gösta von dem Bussche-Haddenhausen en de Deense koningin Margaretha II, Ferdinand von Bismarck en de voormalige minister-president Jelle Zijlstra. Willem-Alexander kreeg nog twee jongere broers, namelijk Johan Friso en Constantijn.

Jeugd en studie

Het koninklijk gezin in de zomer van 2022

In 1980, toen Beatrix koningin werd, kreeg Willem-Alexander de titel prins van Oranje. Willem-Alexander woonde tijdens zijn jeugd op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Hij heeft op de Nieuw Baarnse school en het Baarnsch Lyceum gezeten. Hij deed zijn middelbare school in Den Haag. Daarna ging hij studeren in Wales, aan de Atlantic College. Toen hij daarmee klaar was, ging hij naar de Rijksuniversiteit van Leiden, waar zijn moeder Beatrix en zijn oma Juliana ook hebben gestudeerd. Hier studeerde hij geschiedenis. In 1993 studeerde hij af. Willem-Alexander was tijdens zijn studie vrij enthousiast en kreeg daarom de bijnaam Prins Pils. Toen hij achttien werd werd hij lid van de Raad van State.

Huwelijk en gezin

Willem-Alexander heeft veel vriendinnen gehad, waaronder Emily Bremers. Hij verloofde zich op 30 maart 2001 met de Argentijnse Máxima Zorreguieta. De vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, was tijdens de dictatuur in Argentinië onder Jorge Videla, minister van Landbouw en Veeteelt. De Nederlandse politiek was hier niet blij mee. Minister-president Wim Kok schakelde Max van der Stoel in om hoe dan ook te zorgen dat Jorge Zorreguieta niet bij de bruiloft zou zijn, wat gelukt is. Ze trouwden op 2 februari 2002 (02-02-02) in de Grote Zaal van de Beurs van Berlage in Amsterdam. In de Nieuwe Kerk werd het huwelijk ingezegend. Tijdens de rijtoer met de Gouden Koets door de stad werd er gedemonstreerd door republikeinen (mensen die voor een republiek zijn) en aanhangers van de Dwaze Moeders, wat een vereniging is van mensen die opkomen voor de verdwenen personen tijdens de dictatuur in Argentinië. Ook werd er een zakje met witte verf tegen de Gouden Koets aangegooid.

Máxima en Willem-Alexander kregen samen drie dochters:

Vakantieproject in Mozambique

Willem-Alexander, Máxima en Beatrix in de Gouden Koets op Prinsjesdag.

In 2007 kochten Willem-Alexander en Máxima een stuk land in Mozambique om daar twee luxe vakantiehuizen op te bouwen. Veel mensen waren hier boos over, onder andere een deel van Tweede Kamer en zelfs een deel van het kabinet. Mozambique is namelijk een erg arm land en veel Nederlanders vonden het ongepast om dan luxe vakantiehuisje daar te gaan bouwen. Willem-Alexander wilde juist het project verder uitbreiden, zodat er ook waterputten werden geslagen en scholen werden gebouwd voor de bevolking van Mozambique. In 2009 werd uiteindelijk maar gestopt met dit project. In 2013 gaf Willem-Alexander toe dat de plannen zijn functie als staatshoofd in de weg zouden staan en daarom het stuk grond had verkocht. Hij zei niet dat hij iets fout had gedaan.

Koning der Nederlanden

De Nederlandse troonswisseling in 2013

In 2013 werd bekend dat Beatrix zou aftreden als koningin en Willem-Alexander koning zou gaan worden. Op 30 april 2013 was het dan zover. In Amsterdam werd hij koning der Nederlanden. Na de troonswisseling planden Willem-Alexander en Máxima een kennismakingstour door Nederland, waarbij ze allerlei steden in Nederland en de voormalige Nederlandse Antillen bezochten. Willem-Alexander was aanwezig tussen 2013 en 2015 op veel evenementen rondom 200 jaar koninkrijk. Zo was het een verrassing dat hij en Máxima kwamen op een speciale dag voor het bedanken van alle Nederlandse vrijwilligers. Koninginnedag verzette hij naar zijn eigen verjaardag op 27 april en veranderde de naam in Koningsdag. In 2014 was dit nog volgens het oude programma, maar sinds 2015 is Koningsdag "moderner" geworden. waar normaal per jaar twee staatsbezoeken waren, maakte Willem-Alexander er nog een paar bij. De twee normale staatsbezoeken gaan dan naar landen die wat verder weg liggen en kleinere staatsboeken naar landen in de buurt van Nederland. Willem-Alexander en zijn gezin wonen nu nog in Villa Eikenhorst in Wassenaar. Volgens het plan zouden ze over een paar jaar gaan wonen in Paleis Huis ten Bosch, maar dat werd nu grondig gerestaureerd. Willem-Alexander werkt in Paleis Noordeinde. Volgens onderzoeken onder de Nederlandse bevolking vinden veel mensen Willem-Alexander een goede koning, alleen vinden ook veel mensen dat hij wel wat minder mag verdienen en ook is niet iedereen het eens met de grote uitgaven voor het opknappen van de paleizen.

Hobby's

Willem-Alexander en zijn gezin op de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen.

Willem-Alexander houdt erg van sport. Als sportliefhebber kreeg de prins veel liefde van de bevolking, maar zorgde hij ook voor enkele relletjes. In 1986 reed hij onder de naam W.A. van Buren de Elfstedentocht uit. Zijn kleding was een Playboy-broek en een Marlboro-jack, dat veroorzaakte een opschudding. In 1992 liep hij met Gerrie Knetemann de marathon van New York uit. Het gedrag van Willem-Alexander tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta veroorzaakte opnieuw opschudding. Zo zong hij vanaf de tribune: "Wat zijn de Yanken stil" mee en bestormde hij enthousiast in korte broek het hockeyveld nadat de dames brons gewonnen hadden om vervolgens uitbundig "mee te hossen of terwijl raar te doen". Sommigen waren van mening dat een kroonprins zich toch representatiever moest gedragen, het NRC Handelsblad noemde het gedrag "een kroonprins onwaardig". In een opiniepeiling gaf ruim 80% van de Nederlanders aan het gedrag van de prins wel te waarderen.

Eén van zijn grote hobby's is vliegen. In 1993 vertelde hij: "Het is een uit de hand gelopen hobby, die passie geworden is. Mijn fascinatie voor vliegen is ooit begonnen toen ik van mijn grootvader altijd in de cockpit mee mocht kijken en toen ben ik het zelf gaan doen. Ik vind het heerlijk om af en toe eens even weg te zijn, met een vliegtuig uit het land, de lucht in, naar beneden te kijken. Dat is genieten. Het is een heel goede methode om, als je je hoofd vol met problemen hebt, even de lucht in te gaan. Ten eerste moet je je al volledig concentreren op het vliegen. Dus moet je ergens anders aan denken. En als je naar beneden kijkt, denk je: waar maken we ons druk over, het is toch zo mooi en klein daar beneden."

Titels en functies

Titels

Naast koning der Nederlanden heeft Willem-Alexander als koning nog een aantal andere titels. Hieronder een opsomming:

Functies

Daarnaast heeft Willem-Alexander nog een paar (ere)functies. Hieronder zie je een paar voorbeelden:

Militaire rangen

Koninklijke Marine Nederland – Dienstplicht
 • Nl-marine-vloot-luitenant ter zee der 3e klasse.svg Luitenant op zee, derde klasse (Ensign) (augustus 1985 – januari 1987)
 • Nl-marine-vloot-luitenant ter zee der 2e klasse.svg Luitenant op zee, tweede klasse (Onderluitenant) (wachtofficier, 1988)
Koninklijke Marine Nederland – Reserve
 • Nl-marine-vloot-luitenant ter zee der 2e klasse oudste categorie.svg Luitenant op zee, tweede klasse (senior grade) ( luitenant ) (1988-1995)
 • Nl-marine-vloot-luitenant ter zee der 1e klasse.svg Luitenant op zee, eerste klasse (luitenant-commandant) (1995-1997)
 • Nl-marine-vloot-kapitein luitenant ter zee.svg Kapitein-luitenant op zee (commandant) (1997-2001)
 • Nl-marine-vloot-kapitein ter zee.svg Kapitein op zee (2001-2005)
 • Nl-marine-vloot-commandeur.svg Commodore (2005-2013)
Koninklijke Luchtmacht – Reserve
 • Nl-luchtmacht-majoor.svg Squadronleider (1995-2005)
 • Nl-luchtmacht-commodore.svg Luchtcommodore (2005-2013)
Koninklijke Landmacht – Reserve
 • Nl-landmacht-majoor.svg Majoor, Garderegiment Grenadiers en Jagers (1995–1997)
 • Nl-landmacht-luitenant kolonel.svg Luitenant Kolonel (1997–2001)
 • Nl-landmacht-kolonel.svg Kolonel (2001–2005)
 • Nl-landmacht-brigade generaal.svg Brigade Generaal (2005–2013)
Koninklijke Marechaussee – Reserveren
 • Nl-marechausee-brigade generaal.svg Brigade Generaal (2005–2013)
Koninklijk Insigne, alle onderdelen van de Nederlandse Defensie
 • Koninklijk distinctief.jpg Koninklijk Insigne (2013–heden)

Onderscheidingen

 • Pilot Wings Royal Netherlands Airforce.png Militair piloot

Wapen

Staatsbezoeken

Willem-Alexander heeft tot nu 28 staatsbezoeken gedaan.


De kleinere onofficiële bezoeken aan België, Luxemburg, Zuid-Duitsland, etc. tellen niet mee in deze lijst.

Andere foto's

Bronnen

 
Koningen en Koninginnen in Europa

Filip (België) | Frederik X (Denemarken) | Hans Adam II (Liechtenstein) | Hendrik (Luxemburg) | Albert II (Monaco) | Willem-Alexander (Nederland) | Harald V (Noorwegen) | Filips VI (Spanje) | Charles III (Verenigd Koninkrijk) |
Karel XVI Gustaaf (Zweden)

 
Koningen van Koninkrijk Holland en het (Verenigd) Koninkrijk der Nederlanden (inclusief regentessen)

Koninkrijk Holland: Lodewijk I · Lodewijk II · Hortense (regentes)
(Verenigd) Koninkrijk der Nederlanden: Willem I · Willem II · Willem III · Emma (regentes) · Wilhelmina · Juliana · Beatrix · Willem-Alexander

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Willem-Alexander_der_Nederlanden&oldid=850573"