Soest (Nederland)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Soest
Soest flag.svg
Wapen van Soest (Nederland).svg

NL - locator map municipality code GM0342 (2016).png

Provincie Utrecht (province)-Flag.svg Utrecht
Talen
Inwoners 46.194 (999 inw./km²)
Oppervlakte 46,43 km²
Hoofdplaats Soest
Hoofdstad
Burgemeester Rob Metz (VVD)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 3760-3769
Netnummer(s) 035 (033/0346 (Soesterberg))
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.soest.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Soest is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht, gelegen tussen Baarn en Amersfoort. De gemeente telt ongeveer 45.000 inwoners. Bij de gemeente Soest hoort ook Soesterberg en Soestduinen. Soest heeft ook een stedenband met de plaats Soest in Duitsland.

Geschiedenis

De eerste vermelding van het dorp stamt uit 1028. Soest is vooral bekend van het paleis Soestdijk. Daar woonden vroeger Prinses Juliana en Prins Bernhard. Dat is eigenlijk best raar, aangezien het paleis oorspronkelijk bij de gemeente Baarn hoort. Verder staat Soest ook bekend om zijn gildefeesten. Die zijn elk jaar in augustus en dan zijn er allerlei activiteiten,zoals koningsschieten, fietstocht en kinderspelen. Vroeger waren er vier treinstations in soest. Tegenwoordig zijn dit er nog maar drie.(zie kopje openbaar vervoer)Het vierde treinstation lag in Soestduinen.

De mensen uit Soest werden vroeger wel eens de Soesterknollen genoemd. Het is eigenlijk bedoeld als een soort van scheldnaam. Deze naam verwijst naar de suikerbieten, oftewel knollen, die op de eng verbouwd werden. De suikerbiet was het belangrijkste product dt verbouwd werd in Soest. De carnavalsvereniging heeft ook een verwijzing naar de suikerbieten in zijn naam, namelijk "De Narre Knollen".

Omgeving

In de omgeving van Soest kun je heerlijk wandelen in de bossen en door de duinen. De bossen van Groeneveld zijn vooral zeer bekend, aangezien dit bij kasteel Groeneveld ligt. Hier kun je heerlijk langs het water lopen en het kasteel bezoeken. De duinen zijn heel apart, aangezien deze vanzelf zijn ontstaan. Voor oude paarden is er een rusthuis in Soest. Daar kan je ook bij de paarden gaan kijken. Schuin tegenover het paardenkamp is een kaasboerderij waar je ook verjaardagsfeestjes kan vieren. Soest heeft ook een overdekt zwembad.

Winkels

Soest heeft een groot winkelcentrum dat is de Van Weedestraat. Je vindt er onderandere veel speelgoedwinkels zoals de Bart Smit en Top 1 Toys. Ook zijn er supermarkten zoals de Albert Hein en Boni en Eko Plaza. Ook zijn er cafés zoals het DLC café bij het station. En er is in de Van Weedestraat ook een café. Er is ook een Xenos, Action en Blokker. Er zijn ook veel kledingwinkels zoals : Freewear, Shoeby, en Hema. Ook zijn er schoenenzaken zoals, Van Haren, Ziengs en M en S. Er zijn dus twee soorten winkelcentra zoals Soestdijk en Soesterberg. Er zijn ook nog bakkers zoals Van Kooten. En natuurlijk een slagerij Van Asch. In de Van Weedestraat is er net een verbouwing geweest. Er is nu veel meer ruimte voor de voetgangers en voor de auto's is er heel weinig ruimte.

Openbaar vervoer

Soest heeft 3 treinstations en je kan ook met de bus. De bus heeft twee centrale stoppunten: Soest-zuid en Soestdijk. Er zijn verschillende lijnen: Lijn één en twee, Deze rijden door heel Soest. Ook heb je de lijnen 70 en 71 deze rijden naar Amersfoort/ leusden en hilversum. de lijn 71 rijd naar soesterberg.

Cultureel

Er zijn verschillende dingen te doen in soest. Zo kan je naar het museum oud soest. Daar zijn tentoonstellingen die te maken hebben met het gilde. Er is ook een oud schoolklasje te vinden. Je kan tegenwoordig ook bij paleis soestdijk binnenkijken. Ieder jaar worden er ook de gildefeesten gehouden. Deze duren ongeveer een week, en er zijn dan veel dingen te doen. Met koninginnedag is er elk jaar een vrijmarkt, en met hemelvaart is er de oude ambachtenmarkt, waar allemaal kraampjes zijn met producten uit oudere tijden, bijvoorbeeld mandenmakers en spinsters. In Soest is er ook elk jaar weer kermis rond hemelvaart, dit wordt op het evenemententerrein van soest gehouden: De Eng. Op de eng wordt ook de koninginnemarkt gehouden, en bijv. optredens van artiesten.

WikiKidsAtlas

Soest op Google Earth
Bij deze plaats hoort een een link naar Google Earth. Wil je hier meer over weten, klik dan hier.

Heb je geen Google Earth op je computer zitten en wil je deze plaats toch zien, dan kan dit op het internet. Klik dan hier

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Soest_(Nederland)&oldid=579474"