Karel XVI Gustaaf van Zweden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koning Karel Gustaaf in juni 2013

Karel Gustaaf (Carl Gustaf) Folke Hubertus van Zweden (Solna, 30 april 1946), is sinds 19 september 1973 de koning van Zweden.

Hij is hertog van Jämtland en de enige zoon van Prins Gustaaf Adolf van Zweden en Prinses Sibylla van Saksen-Coburg en Gotha. Hij heeft nog 4 oudere zussen; de prinsessen Margaretha (1934), Birgitta (1937), Désirée (1938) en Christina (1943).

Prins Karel Gustaaf werd gedoopt op 7 juni 1946, zijn peetouders waren: Prins Frederik IX van Denemarken, Prinses Ingrid van Zweden, Prins Olaf V van Noorwegen, Prinses Juliana der Nederlanden, Koning Gustaaf V van Zweden, Prins Friedrich Josias van Saksen-Coburg en Gotha, Prins Gustaaf VI Adolf van Zweden, Louise Mountbatten, Graaf Folke Bernadotte en Gravin Maria Bernadotte.

Great coat of arms of Sweden.svg

Karel Gustaaf's vader, Gustaf Adolf, stierf op 26 januari 1947 door een vliegtuigongeluk, buiten Kopenhagen (Denemarken). Toen zijn overgrootvader, Koning Gustaaf V, in 1950 ook overleed, werd de 4-jarige Karel Gustaaf kroonprins.

Na de middelbare school deed de kroonprins een opleiding van 2 en een half jaar voor het leger, de marine en de luchtmacht. Hij werd daarna Kapitein van het leger en de luchtmacht, en luitenant van de marine. Hij heeft ook nog studies in Geschiedenis, Sociologie, Politicologie, Financiële rechten en Economie gedaan op de Stockholmse universiteit en Uppsala universitet.

Op 19 september 1973 volgde hij zijn opa op, en werd hij, op 27-jarige leeftijd, koning van Zweden.

Op 19 juni 1976 trouwde hij met Silvia Sommerlath, die hij bij de Olympische Spelen van 1972 in München had ontmoet. Ze trouwden in de Kathedraal van Stockholm. Ze kregen 3 kinderen:

Prins Carl Philip was eerst Kroonprins, maar toen de wet in 1980 veranderde, werd zijn oudste dochter Victoria Kroonprinses.

 
Koningen en Koninginnen in Europa

Filip (België) | Margrethe II (Denemarken) | Hans Adam II (Liechtenstein) | Hendrik (Luxemburg) | Albert II (Monaco) | Willem-Alexander (Nederland) | Harald V (Noorwegen) | Filips VI (Spanje) | Charles III (Verenigd Koninkrijk) |
Karel XVI Gustaaf (Zweden)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Karel_XVI_Gustaaf_van_Zweden&oldid=689046"