Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Hans Adam II van Liechtenstein

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hans-Adam II vorst van Liechtenstein

Prins Johannes Adam Ferdinand Alois Josef Maria Marko d'Aviano Pius van Liechtenstein, beter bekend als Hans Adam II van Liechtenstein (Zürich, 14 februari 1945), Vorst von und zu Liechtenstein, Hertog zu Troppau und Jägerndorf, Graaf zu Rietberg, is sinds 1989 vorst van Liechtenstein.

Hans-Adam is de zoon van vorst Frans Jozef II (1906-1989) en Georgina von Wilczek (1921-1989). Hij groeide op in Vaduz en bezocht daar de lagere school. Vervolgens bezocht hij het Schottengymnasium in Wenen en in 1960 het gymnasium in Zuoz.

Hij deed daar eindexamen en werkte vervolgens bij een Londense bank.

Hans-Adam is sinds 30 juli 1967 getrouwd met zijn nicht Gravin Marie Kinsky von Wchinitz und Tettau (1940). Ze hebben de volgende kinderen:

In 1969 voltooide hij een studie bedrijfseconomie en staatshuishoudkunde aan de universiteit van Sankt Gallen. In 1984 werd hij ingezet als vertegenwoordiger voor zijn vader en na zijn dood nam hij alle taken op zich. Onder hem werd Liechtenstein lid van de VN en de EER.

Liechtenstein wapen.gif

Hans Adam heeft als vorst van Liechtenstein veel macht. Hij heeft het recht het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. In 2003 stemde twee derde van de Liechtensteiners in een referendum vóór een grondwetswijziging die de vorst nog meer macht zou toekennen. Aanvankelijk was 56% tegen, maar nadat hij had gedreigd het land te verlaten, bedachten veel mensen zich. In 2001 dreigde de vorst de regering heen te zenden en de noodtoestand af te kondigen als de regering niet meewerkte aan een onderzoek van witwaspraktijken. Hij is eigenaar van de LGT Bank en zou miljardair zijn.

Hans Adam II droeg op 15 augustus 2004 de macht over aan zijn zoon Alois. Hij blijft echter staatshoofd.

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie. (Zie ook: Copyleft)

Deze pagina op Wikipedia

 
Koningen en Koninginnen in Europa

Filip (België) | Margrethe II (Denemarken) | Hans Adam II (Liechtenstein) | Hendrik (Luxemburg) | Albert II (Monaco) | Willem-Alexander (Nederland) | Harald V (Noorwegen) | Filips VI (Spanje) | Charles III (Verenigd Koninkrijk) |
Karel XVI Gustaaf (Zweden)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hans_Adam_II_van_Liechtenstein&oldid=688259"