Help mee! Maak een account of meld je aan.
Binnenkort gaat de gebruikerspaginawedstrijd van start! Meedoen? meld je hier aan!
Stem nu op: Istanboel

München

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Het centrum van München met links de Frauenkirche en rechts het stadhuis
Het Olympisch park van München

München is een stad in het zuiden van Duitsland. München heeft 1.407.836 inwoners. München is de hoofdstad van de deelstaat Beieren. Het kenteken van München is een M. Het is na Hamburg en Berlijn de grootste stad van Duitsland. Bayern München is de voetbalclub. In het Beiers wordt de stad ook wel Minga genoemd. De huidige burgemeester van München is Dieter Reiter. München heeft een oppervlakte van 310,4295 km² en heeft 1.388.308 inwoners (in 2012).

Geschiedenis

München is ontstaan in 1158. Het is gesticht door Hendrik de Leeuw. In 1253 werd München de hoofdstad van hertogdom Beieren. In de 16de eeuw begonnen de hertogen allerlei verzamelingen in Beieren aan te leggen. Na de Eerste Wereldoorlog was er veel onrust in München. Vanuit München werd de NSDAP één van de grootste partijen van Duitsland. Ook hield Adolf Hitler er vaak toespraken. Tijdens en voor de Tweede Wereldoorlog was München een belangrijke stad. In 1938 vond de Conferentie van München plaats. Toen werd het Sudetenland aan de Nazi-Duitsland gegeven. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het grootste gedeelte van München gebombardeerd. De stad weer hersteld en kreeg zijn oude uiterlijk terug. In 1972 vonden de Olympische Zomerspelen plaats in München. Tijdens de spelen was er een Palestijnse aanslag op de ploeg uit Israël.

Bezienswaardigheden

In München zijn veel kerken te vinden. De bekendste kerk is de Frauenkirche. Daarnaast liggen de Asamkerk, de Theatinerkerk en de Sint-Michaëlkerk. In München ligt ook de Residenz. Dit is een paleis uit de 17de eeuw. Ook het stadhuis is heel bekend. Dit komt namelijk door het klokkenspel, wat er gespeeld wordt vanuit de klokkentoren. Daarnaast liggen in München nog twee kastelen. Dit zijn Slot Nymphenburg en Schloss Schleissheim. Ook het gebouw van het Beierse parlement, de Bayerische Staatskanzlei, wordt erg vaak bezocht. Dit komt door de twee stijlen van het gebouw. In München liggen ook veel musea. Het Kunstareal München bestaat uit een aantal musea verspreid over de stad. Het Deutsches Museum gaat over de geschiedenis van techniek en natuurwetenschap en het Haus der Kunst gaat over hedendaagse kunst. Elk jaar is hier een nieuwe tentoonstelling te vinden. De Allianz Arena wordt ook veel bezocht. Hier spelen de twee voetbalclubs van München.

Stedenbanden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=München&oldid=524035"