Beurs van Berlage

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klokkentoren en voormalig hoofdingang aan het Beursplein

De Beurs van Berlage is een historisch-monumentaal gebouw in het centrum van Amsterdam, ontworpen door Hendrik Petrus Berlage.

De Beurs van Berlage is gebouwd in 1898 en de bouw stopte in 1903. Het gebouw is een van de eerste gebouwen die op moderne manier gebouwd is.

Gebruik

De beurs werd gebruikt om winst te maken. Het doel van de beurs was natuurlijk handel. In het gebouw waren dingen aanwzig als de gemeente- en rijkstelefoon, een koffiehuis, vergaderzalen, een postkantoor, een conciërgewoning, een politiebureau en een buurtsecretariaat. Later kwam er in de beurs een verzekeringsbeurs en valutahandel.

Het grootste -noordelijke- gedeelte werd en wordt gebruikt voor de repetities en de kantoren van het Nederlands Filharmonische Orkest (Nedpho). Het orkest verbouwde de Graanbeurszaal en de Effectenbeurszaal tot repetitiezalen. In Zuidelijke gedeelte worden de zalen voor uiteenlopende evenementen, bijeenkomsten, congressen en vergaderingen gebruikt. Hier is ook het bruiloftsfeest van prins Willem-Alexander en Maxima gevierd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beurs_van_Berlage&oldid=624002"