Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Lanzarote en Beleg van Leiden (1573-1574)

IJsselstein

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Zie ook Renaissance in IJsselstein voor informatie over de Renaissance in IJsselstein
Locatie van IJsselstein
Wapen van IJsselstein

IJsselstein is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. IJsselstein is vernoemd naar de Hollandse IJssel.

Cijfers

Bijnaam

De IJsselsteiners worden ook wel apeluiers genoemd.

IJsselstein is een klein stadje in de provincie Utrecht. Het aantal inwoners in IJsselstein is 33.978. De binnenstad bestaat uit leuke winkeltjes en veel uitgaansgelegenheden. Er zijn verschillende soorten basisscholen te vinden in IJsselstein. Ze zijn allemaal even leuk.

Uitgaan in IJsselstein

In IJsselstein kun je genieten van de verschillende restaurant's en disco's. Ook heeft IJsselstein veel gezellige kroegen, hier volgen er een paar + informatie.

Café de Stee

In het weekend barst het uitgaansleven los. Café de Stee maakt deel uit van vier kroegen en twee discotheken die in de Voorstraat staan. Bij Café de Stee zijn er die avonden wel 350 mensen aanwezig. Tot 02.00 uur 's nachts kun je binnenlopen, daarna is de deur op slot en mogen er alleen nog mensen uit. De stap avonden zijn om ongeveer 05.00 uur afgelopen.

Pizzeria Piccolo Italia

Het sfeervolle restaurant is gevestigd in een voormalige bakkerij in IJsselstein. Met leuke nisjes en zitjes kun je genieten van hun specialiteiten.

De Ridder

De Ridder doet er alles aan om het er naar je zin te maken. De kaart wisselt met de seizoenen van traditionele Hollandse tot spannende exotische gerechten. De keuken is zeer flexibel, uiteraard ook waar het dieetwensen betreft.

Winkelen in IJsselstein

Verschillende winkels

In IJsselstein vind je veel verschillende winkels. Veel filialen maar ook winkels die je ergens anders niet kan vinden. Onze binnenstad is niet heel uitgebreid en ook best rommelig. Dat vinden mensen niet zo leuk. Maar, het is wel gezellig en knus. Dat is wat mensen wel leuk vinden.

Schanulleke Kinderkleding

Schanulleke is een winkel die veel kleding voor kinderen aanbiedt. Van de kleinste kindermaten, tot de grootste kindermaten. Ze bieden ook diverse merken aan zoals: Esprit, Vingino en voor jongere kinderen Elphant.

Trends Modeaccessoires

In IJsselstein vind je ook de trends Modeaccessoires. Ze verkopen diverse riemen, kettingen, tassen, portemonnees, haarbanden, elastiekjes en nog veel meer. De winkel is klein maar fijn!

Sporten in IJsselstein

Je kunt diverse sporten beoefenen in IJsselstein. Er zijn twee voetbalverenigingen (VoetbalVereniging IJsselstein V.V.IJ., IJsselsteinse Football Club IJ.F.C.), een basketbalvereniging (Jump IJsselstein J.IJ.), een turnvereniging (V.O.G.E.L.), een waterpolovereniging, een tennisvereniging, een hockeyvereniging (HCIJ) en vele anderen.

Gevels in de binnenstad van IJsselstein

Als je door de binnenstad loopt zie je links en rechts mooie huizen. Elk huis heeft zijn eigen gevel,er zijn veel verschillende gevels bijv. trap gevel en klok gevel. Een trap gevel loopt naar boven in een trap vorm. Een klok gevel is een soort stenen klok die boven op het huis staat. Er zijn nog veel meer gevels. Het is dus een hele mooie stad.

Het oude stadhuis en de waterpomp van IJsselstein

Het oude stadhuis

Het oude stadhuis wordt niet meer gebruikt om te vergaderen. Het is zogezegd met pensioen. We hebben nu in IJsselstein een nieuw stadhuis. Toch worden er nog dingen gedaan in het stadhuis, zoals bruiloften. Ook is er onder het stadhuis een brasserie. De brasserie heet 1560 Dat komt doordat het oude stadhuis in 1560 is gebouwd. In 1978 is het gebouw gerestaureerd. Waar nu de brasserie zit waren vroeger kerkers. Het wapen van IJsselstein staat ook op het stadhuis.

IJsselstein heeft ook een molen. De molen staat in het stadje. De molen is nog steeds in gebruik.

De waterpomp

De arme mensen gingen vroeger naar deze pomp om water te halen. Tegenwoordig komt er, als het goed is, weer water uit de pomp.

De ophaalbrug in IJsselstein

Hoe de ophaalbrug wordt opgehaald: Eerst doet hij de slinger in het wiel. Dan doet hij de slagbomen naar beneden en laat de mensen die nog op de brug zijn erdoor. dan drukt hij op een knop hij kan kiezen tussen zwaar en licht(hij koos licht). Dan gaat hij aan het wiel draaien en de brug gaat omhoog, de boten varen er onderdoor en dan zet hij het op de klem. Hij wacht op de boten die er ondertussen onderdoor varen en dan drukt hij op een knopje naar beneden. Dan draait hij het wiel, de brug gaat naar beneden. Dan doet hij de slagbomen ophoog en de mensen kunnen erdoor.

Soms moet hij dan heel snel naar de brug ernaast (die is elektrisch). Hij moet alleen maar op een knopje drukken.

Het Fulcotheater

Het Fulcotheater is een architectuur gebouw.

Het is van glas gemaakt & ontworpen door Ben van Berkel. In 2000 was het Fulcotheater helemaal klaar. Per jaar komen wel 700 films en 115 professionele voorstellingen.

De bioscoop van het Fulcotheater vertoont de nieuwste films op het witte doek. De bioscoopzaal heeft 96 stoelen, en heeft een goed geluidsysteem. Er zijn voor alle leeftijden films.

Naast de vergaderzalen en de bioscoopzalen zijn er ook toneelzalen in het Fulcotheater. Er worden ook veel optredens gehouden zoals: Cabaret, dansuitvoeringen.

Fulco de Minstreel

Fulco de Minstreel is geboren in 1297, bij het kasteel van IJsselstein. Fulco de Minstreel was een dienaar. Zijn meester, heer Gijsbrecht van IJsselstein, moest hij uit de kerkers van de heer van Vianen te redden. Als beloning voor die daad werd hij tot ridder geslagen.

O.L.V. van Eiteren

Het Maria beeldje is gevonden in 1310, maar ook weer 3 keer verdwenen. Het lag uiteindelijk in een sloot! Er is een monument van gemaakt: Het O.L.V. van Eiteren monument. Het staat op de Ommedracht, in IJsselstein. Voor sommige mensen is IJsselstein onbekend, maar dat komt omdat het een klein stadje is. Maar er is veel te zien!!

Het brandspuithuisje

Het Brandspuit huisje is gebouwd in 1622. In het huisje stond vroeger een klein brandweerwagentje. Het is van buiten heel bijzonder, met een hele mooie trapgevel. Nu is er een winkeltje van gemaakt, met allemaal zelfgemaakte schilderijen, kettinkjes enz. Het brandweer huisje werd toch niet meer gebruikt, dan kun je er beter iets leuks van maken!

IJsselsteinse kasteeltoren

Het kasteel was vaak het slachtoffer van heftige gevechten. Daar werd het natuurlijk niet beter van! Daarom werd het in de 15e eeuw voor de tweede keer opgebouwd. in 1551 kreeg Willem van Oranje het kasteel zelf en daarna werd het een stuk rustiger. Na 1795 werd het kasteel een poos gebruikt als ziekenhuis en als een kazerne. Een eeuw later, toen de laatste bewoonster in 1887 stierf. IJsselstein komt met een kleine 1000 soldaten uit de richting van Lochem of Deventer over de oude dijk in het laag gelegen deel van hetReggedal. Het leger vanovert een schans bij de Oude Kerk in Goor en probeert daarna een tweede schans op het Schild in te nemen, maar dit mislukt. Spaanse troepen onder leiding van Maarten Schenk voeren vanuit Haaksbergen een tegenaanval uit. Hij schiet net op tijd te hulp. De strijd duurt bijna twee weken. De stadsmuur is vermoedelijk na de verwoesting in 1466 gebouwd. Naast de ommuring bestonden de 15e eeuwse verdedigingswerken van de stad uit een omgrachting, poorten en een aarde wal. In 1511 hebben zij voor het laatst weerstand geboden tegen militair geweld.

Kwibus

Voor een jongerenvereniging maakte vier mensen een paar thema feesten. Daaruit kwam het idee om een eigen feest te organiseren. Het werd een griezelfeest. Het werden twee fantastische horroravonden in de Deel van IJsselstein. Het succes was erom. De bezoekers noemde het viertal: "Rare Kwibus". En daarmee was de naam kwibus ontstaan. Drie van de vier mensen gingen verder en organiseerde met vele andere space-feest in een manege. Dat was een feest waar het om toneel ging. Met het geld ging het goed. Om meer feesten te organiseren. In 19 februari 1982 werd stichting kwibus opgericht. De meeste voorstellingen waren eerst meer voor ouderen en na een tijd pas ook voor kinderen. En nu is het zo groot geworden dat ze nu een aantal voorstellingen bijvoorbeeld: Ronja de rovers dochter en de club van de lelijke kinderen. Veel IJsselsteinse kinderen spelen mee in de voorstellingen.

Carnavals optocht

De eerste optocht was zaterdag 24 februari 1979 ze vertrokken om 10 uur. Carnaval wordt elk jaar in IJsselstein gevierd met een optocht. Het is altijd erg gezellig en er wordt veel gedronken. Elk jaar staan er mensen aan de kant om te kijken hoe de optocht dit jaar wordt. En je krijgt van sommige mensen snoep. De karren worden elk jaar in een grote schuur of garage gebouwd. Maar de aap wordt niet elk jaar opnieuw gebouwd. Het wordt door vrijwilligers gebouwd. De aap is het meest belangrijkste symbool van carnaval in IJsselstein Als je meer wilt weten over de aap kijk dan bij apeluiers. Dezelfde optocht is ook te zien in Montfoort.

Apelui(d)ers

De IJsselsteiners hebben als bijnaam apelui(d)ers. Daar heb je vast wel eens van gehoord. Dat is een scheldnaam voor de IJsselsteiners. Dat komt door een gebeurtenis uit de 14de eeuw.

Er was een boer die kees heette en hij had een aapje die ook kees heette. op een dag werd er geroepen dat kees dood was. Als er iemand overleden was luidde de mensen de klok voor de overledene. De mensen dachten dat het voor kees de boer was, dit was niet zo. Het aapje die kees heette was overleden en hierdoor is de naam (een scheldnaam) de apeluiders ontstaan.

Uitgaan

Café de punt bestaat 25 jaar. Just 4-U bestaat 1/5 jaar. de entree voor de oudere in just 4-U kost € 10.00. Kinderen van 12 tot 16 jaar. Op de laatste vrijdag van de maand kost het € 7.50. café'de punt is een openbare café.

De IJsselsteinse Vakantie Ontspanning

De ij.v.o is ontstaan in 1976.Het is georganiseerd door de kerken en buurtcentra. Nu is de ij.v.o erg goed gegroeid. Bijna overal is de ij.v.o geweest: eerst in de Achtersloot, daarna Panhoven en Hoge Biezen en de Noord-IJsseldijk. Veel mensen die daar woonden en bij de ij.v.o is geweest praat er nog steeds over. Er is daar ook ooit Pipo bij de ij.v.o geweest. Daarnaast zijn er in al die jaren verschillende toneel- en theatergroepen geweest. Er is zelfs het Circus Kusters op bezoek geweest! De activiteiten worden steeds groter en worden natuurlijk een spektakel! De kinderen die zich daar vermaken met handarbeid,een bezoekje aan ons eigen bioscoop of spooktentje.

Zwembad 'de Hooge Waerd'

In IJsselstein ligt vlak bij de Pauluskerk een zwembad. Dit is een overdekt zwembad met ook een buitenbad. Ze hebben er een 25 meter bad, een buiten bad, een glijbaan, een bubbelbad en een peuterbad. Op vrijdagavond kun je er disco zwemmen.

Baron(nes) van IJsselstein

Al sinds de inhuldiging van Koningin Wilhelmina (en lang daarvoor) en haar werkbezoek op 27 maart 1916 aan de gemeente IJsselstein, is het traditie dat de baron(nes) van IJsselstein een ‘vers’ paard aangeboden krijgt. Vroeger was het natuurlijk zo dat de inhuldigingstoer door het land per paard plaatsvond. In IJsselstein kreeg hij/zij bij aankomst een fris paard aangeboden, waarmee de vors(in) de reis kon vervolgen.

Koningin Juliana kreeg ook bij haar bezoek aan IJsselstein op 30 mei 1972 een paard aangeboden. Zij heeft het paard toen geschonken aan een tehuis voor gehandicapten. In 1972 was het natuurlijk al lang niet meer zo dat een vorst te paard de inhuldigingstoer deed. De traditie bleef echter wel gehandhaafd, iedere vorst krijgt een paard aangeboden, dat tegenwoordig geschonken wordt door de vorst aan een instantie in IJsselstein. Koningin Beatrix kreeg op 3 september 1983 een pony aangeboden die, nadat hij een hap uit haar boeket had genomen, ook werd geschonken.

Koning Willem-Alexander kreeg net als zijn moeder, grootmoeder en overgrootmoeder voor hem ook een paard aangeboden, als Baron van IJsselstein. Dit gebeurde tijdens zijn bezoek aan IJsselstein op 30 mei 2013, hij schonk het paard ‘Bontfire’ aan de dierenweide van het Ewouds Gasthuis in IJsselstein.

Al ruim voor het bezoek van de koning aan IJsselstein, was de gemeente al druk met het uitzoeken en keuren van paarden die geschikt zouden zijn voor de koning. Hiervoor zijn ze toen ook op manege ‘De Volte’ geweest. Dit gebeurde toen met een filmploeg van hart van Nederland erbij, om te illustreren hoe het uitzoeken van het paard plaatsvond.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=IJsselstein&oldid=606756"