Oudewater

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Locatie van Oudewater

Oudewater is een kleine stad en gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente ligt in het Groene Hart en ligt aan de monding van het riviertje de Lange Linschoten in de Hollandse IJssel.

Cijfers

Geschiedenis

De stad kreeg in 1265 stadsrechten. Tot 1970 behoorde de gemeente tot de provincie Zuid-Holland, sindsdien hoort het tot de provincie Utrecht. Oudewater is een stadje aan de Hollandsche IJssel. Deze rivier stroomt dwars door het stadje heen.

Oudewater staat bekend om de Heksenwaag. Dit is een monument dat vroeger gebruikt werd om mensen te wegen in de 16e/17e eeuw. De mensen die hier gewogen moesten worden, werden verdacht van heksen. Velen toeristen komen nog steeds naar de Heksenwaag om te kijken naar dit gebouw en om zichzelf te wegen. Je kunt namelijk een certificaat krijgen waarop staat dat je geen heks bent. Waar Oudewater nog meer bekend om staat, is de touwfabriek. In de 16e en 17e eeuw werd er heel veel touw gemaakt in Oudewater. De mensen die daar werkten hadden schilden voor hun buiken, om het te beschermen tegen het gelige hennep wat deze arbeiders om hun buik wikkelde. Door de hennep die in de touwen zit, gaf dit nog wel eens geel af. Daarom noemden de mensen uit de omgeving de inwoners van Oudewater 'Geelbuiken'. Tegenwoordig heten deze inwoners nog steeds zo en zijn er zelfs koekjes naar genoemd.

's Zomers is het in Oudewater erg gezellig.

  • In juni vindt jaarlijks het Wijnfestijn plaats. Je kunt hier verschillende wijnen proeven onder het genot van een hapje en gezellige muziek.
  • Elk jaar vindt in het laatste weekend van juni het Heksenfestijn plaats. Twee dagen lang is het een groot feest, er een grote braderie in de stad en er vinden diverse optredens plaats. Dit is altijd erg leuk en trekt ook velen mensen buiten Oudewater.
  • De laatste week van de zomervakantie vind altijd de Heksenketel plaats. Dit is een week waar kinderen kunnen knutsellen, hutten bouwen, geschminkt worden en nog veel meer. Dit wordt altijd op gezet door vrijwilligers.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oudewater&oldid=552470"