Nieuwegein

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nieuwegein is een plaats en gemeente in de provincie Utrecht.

Nieuwegein is in 1975 ontstaan doordat de dorpjes Jutphaas en Vreeswijk werden samengevoegd. Het ligt in de provincie Utrecht en het ligt ten zuiden van de plaats Utrecht. Nieuwegein heeft 61.152 inwoners. Met de tram is er een goede verbinding mogelijk van Nieuwegein naar Utrecht, maar ook van Nieuwegein naar IJsselstein.

Het winkelcentrum van Nieuwegein is City Plaza. In dit winkel centrum zitten ondere andere de winkels: Vero Moda,It's, C1000, juwelier, schoenmaker, Hema, Forcast, pearl, phonehouse, C&A, jack&jeans, intersport, fortis, videotheek movie max, etos, Cook&co, enz. Ook is er een bioscoop en een theater genaamd 'De Kom'.

Theater 'De Kom' is een groot kunstcentrum. Er worden daar verschillende optredens gegeven. Grote helden als Herman van Veen of bandjes als Spinvis hebben daar al gestaan. Ook kun je les krijgen in verschillende muziekinstrumenten. Je kunt er leren gitaar spelen of drum, maar het bespelen van de harp is ook een grote kunst. Verder kan je in 'De Kom' ook dansles krijgen. Dat is op de bovenste verdieping en een aantal keer per jaar geef je samen met jou dansgroep een grote voorstelling.

Om het winkelcentrum heen wordt uitgebreid gebouwed. Er worden gebouwen gesloopt en nieuwe gebouwen gebouwd. Dit heet het 'stadskwartier'.

Er zijn verschillende soorten basisscholen, zoals de katholieke scholen, de openbare scholen en de protestants christelijke scholen. Er zijn 6 openbare basisscholen, 7 Christelijke basisscholen en 9 Katholieke basisscholen. In Nieuwegein zijn vier middelbare scholen: Anna van Rijn albatros, Anna van Rijn Harmonielaan, Cals college en het Oosterlicht. De scholen hebben verschillende geloofsidentiteiten. Vrijwel iedere leerling kan met zijn of haar schooladvies terecht op een school in Nieuwegein. Ook zijn er twee vestigingen van Roc Midden Nederland te vinden in Nieuwegein.

Ook is er een groot sport- en evenementencomplex, genaamd Merwestein. Het volgende is daar te vinden:

  • Een subtropisch zwembad (in dit zwembad is een groot wedstrijdbad met een tribune. Ook is er een golfslagbad, een stroomversnelling en een bubbelbad. Tegen een klein bedrag kan je gebruik maken van de stoomcabine en whirlphool baden);
  • Sport- en evenementenhal; hierin wordt vaak getraind (dit sportcentrum heet 'De Mix'), maar er worden ook wedstrijden en cursussen gegeven.
  • Sportcafé;
  • Drie vergaderzalen;
  • Een zelfverdedigingszaal (Dojo); hierin worden vaak trainingen gegeven voor judo etc.
  • Zonnecentrum (1 turbo, 2 superkanonnen);
  • Twee zonnebanken in het zwembad zelf.

In Blokhoeve zit een sportcentrum ,je kan hier verschillende sporten beoefenen. Zo kan je daar tennissen, squashen, fitnessen en nog veel meer. Ook is er een klimmuur en een bowlingcentrum.

In zuilenstein is een grote sportschool te vinden genaamd Gold's Gym, deze is 365 dagen per jaar 24 uur per dag geopend.

In Galecop zit een atletiek vereniging en ook daar is een winkelcentrum. Dit is wel een kleiner winkelcentrum dan City Plaza, maar er zitten wel een supermarkt, een slager, een bakker, een etos, een bloemenwinkel. Galecop zelf is nog niet zo oud. Het is nog maar 16 jaar oud ongeveer. Vroeger was dit weiland.In de wijk galecop zit een manege deze heet manege reinenburg.

Er zijn meerdere voetbalverenigingen verspreid over Nieuwegein. Er zijn drie verenigingen in Nieuwegein; VSV Vreeswijk, JSV en Geinoord

Het St. Anthonius ziekenhuis ligt ook in Nieuwegein. Dit ziekenhuis is onder andere bekend om hun cardiologie afdeling. Het Sint Anthonius ziekenhuis is in 2007 verkozen tot het beste ziekenhuis van Nederland.

2e lelijkste plek van Nederland
In februari 2008 zijn er verkiezingen geweest van volkskrantreizen. Deze verkiezing ging over lelijke plekken binnen Nederland. Nieuwegein is na Almere de lelijkste plek van Nederland.

Nieuwegein beschikt niet echt over uitgaans mogelijkheden. Wel zijn er op het winkelcentrum een aantal kroegjes waar je zou kunnen zitten. Dit is echter niet heel populair. Verder heb je nog 2 kroegen langs het water.

Nieuwegein beschikt over een borstel skibaan. Er wordt les gegeven aan jong tot oud door een uiteenlopend team leraren. Aan de skibaan is een leuk bruisend horeca gedeelte bevestigd met een goede bediening.

WikiKidsAtlas

Nieuwegein op Google Maps


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nieuwegein&oldid=716746"