Vianen (Utrecht)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vianen is een stad in de provincie Utrecht. Vianen ligt aan de rivier de Lek en heeft ongeveer 20.000 inwoners. Tot 2002 hoorde Vianen bij Zuid-Holland, maar omdat de stad erg was geörienteerd op Utrecht, is het bij de provincie Utrecht gevoegd.

Sinds 1 januari 2019 is Vianen onderdeel van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden.

Geschiedenis

Vianen was eerst een moeras. Door de monniken is het bewoonbare gemaakt. Er bestaat dan ook een wijk met de naam Monnikenhof. Alle straten in die wijk zijn vernoemd naar monniken, zo heb je bijvoorbeeld de straat Dominicushof. De monniken hebben er een dorp op gemaakt.

wapen van Viannen

Vroeger werd Vianen de Vrijstad genoemd. Dit had een hele speciale reden. Als je vroeger crimineel was en je wist Vianen te bereiken voor je werd opgepakt, was je vrij. Vandaar de naam de Vrijstad.

Evenementen

Cultureel hoogstandje van Vianen is "De Paardenmarkt" een jaarlijks terugkerend evenement. Waar vele paardenliefhebbers op afkomen voor de paardenkeuringen. Daarnaast is er een grote braderie en nog vele andere activiteiten waar je aan kan deelnemen. Ondere andere de Kermis!!!! En natuurlijk het vuurwerk op zaterdagavond!!

Andere culturele evenementen zijn:

  • de sleepbotentocht (georganiseerd in de oneven jaren)
  • lampionnenoptocht
  • paardenmarkt (gehouden sinds 1271). Vroeger werden paarden gekocht en verkocht door de boeren. Nu is het ook een gewone markt en worden er paarden gekocht en verkocht. Mensen kunnen ook spelletjes doen zoals ringsteken. De paardenmarkt wordt elke woensdag voor de tweede donderdag in oktober gehouden.
  • Vianen heeft een veerpont. Je kan ermee van Vianen naar Nieuwegein overvaren.

Geografie

Het stadje Vianen ligt aan de Lek.

Overige kernen

Everdingen, Hagestein en Zijderveld.

Cijfers

Externe links

WikiKidsAtlas

Vianen op Google Earth
Bij deze plaats hoort een een link naar Google Earth. Wil je hier meer over weten, klik dan hier.

Heb je geen Google Earth op je computer zitten en wil je deze plaats toch zien, dan kan dit op het internet. Klik dan hier


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vianen_(Utrecht)&oldid=651695"