Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Napoleon Lodewijk Bonaparte

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portret van prins Napoléon-Louis Bonaparte

Napoleon-Louis Bonaparte (Napoleon Lodewijk Bonaparte in het Nederlands), geboren in Parijs op 11 oktober 1804 en stierf in Forlì , Italië , op 17 maart 1831, is een Franse prins (1804), koninklijke prins van Holland (1806), groothertog van Berg van 1809 tot 1815, en is slechts acht dagen koning van het Koninkrijk Holland onder de naam Lodewijk Napoleon II vanaf 5 tot 13 juli 1810 (met zijn moeder Hortense de Beauharnais als regentes). 13 juli 1810 is de datum van de annexatie (invoeging) van Nederland bij het Franse Keizerrijk van Napoleon Bonaparte.

Hij is de tweede zoon van de koning van Holland, Louis Bonaparte, en zijn vrouw Hortense de Beauharnais, het is zowel de neef en kleinzoon van keizer Napoleon I en de oudere broer van Napoleon III.

Opvolging

Keizer Napoleon is van 1810 tot december 1813 Vorst en heerser van het Koninkrijk Holland. Hij wordt opgevolgd door Willem I der Nederlanden.

 
Koningen van Koninkrijk Holland en het (Verenigd) Koninkrijk der Nederlanden (inclusief regentessen)

Koninkrijk Holland: Lodewijk I · Lodewijk II · Hortense (regentes)
(Verenigd) Koninkrijk der Nederlanden: Willem I · Willem II · Willem III · Emma (regentes) · Wilhelmina · Juliana · Beatrix · Willem-Alexander

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Napoleon_Lodewijk_Bonaparte&oldid=680550"