Dit artikel is bekroond met een WikiKids Award!

Thailand

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninkrijk Thailand
ราชอาณาจักรไทย

Flag of Thailand.svg Emblem of Thailand.svg Thailand locator map.png

Hoofdstad Bangkok
Aantal inwoners 66.754.042 (2022)
Oppervlakte 513.115 km²
Regeringsvorm Constitutionele monarchie
Koning Rama X (sinds 2019)
Premier Prayuth Chan-ocha (sinds 2014)
Godsdienst Boeddhisme (93,5%)
Islam (5,4%)
Christendom (1,1%)
Overig/geen (0,1%)
Taal Thai (ภาษาไทย)
Munteenheid Baht
Volkslied Phleng Chat (burgerlijk)
Phleng Sansasoen Phra Barami (koninklijk)
Nationale feestdag 5 december
Landcode THA

Thailand (Thai: ราชอาณาจักรไทย, Racha-anachakra Thai) is een koninkrijk en onafhankelijke monarchie in Zuidoost-Azië. Thailand wordt begrensd door Laos in het noordoosten, Cambodja in het zuidoosten, Maleisië in het zuiden, Myanmar in het noordwesten en de Andamanse Zee in het zuidwesten. Ook ligt Thailand aan de westelijke kant van de Golf van Thailand. Thailand heeft tot 1949 Siam geheten. Thailand heet in het echt Prathet Thai, dat vertaald vrij land betekent. De hoofdstad van Thailand is de miljoenenstad Bangkok.

Geschiedenis

Chedi Sri Suriyothai, een oude Ayuthaya-tempel in Thailand

Prehistorie en de klassieke tijd

De eerste belangrijke archeologische plek van Thailand is Ban Chiang; hier zijn voorwerpen van 3600 v.Chr, zoals bronzen werktuigen en natte rijst. Later werd Thailand verdeeld in verschillende koninkrijken; bekende zijn Dvaravati en het Khmer-rijk.

De middeleeuwen, de renaissance en de vroegmoderne tijd

Toen het Thai-volk vanaf de 9e eeuw uit Zuid-China, maar vooral sinds de 13e eeuw het huidige Thailand binnentrokken, hoorde een groot deel van Thailand bij het Khmer-rijk. De Khmer moesten een beetje terugtrekken, want er ontstonden vele Thaise stadstaten. De belangrijkste stadstaat was koninkrijk Sukhothai. Het Sukhothai-rijk strekte van het schiereiland Malakka tot het zuiden van Myanmar. Dit zou het begin worden van het koninkrijk Thailand. De cultuur van de Sukhothai was hoogontwikkeld, en een beetje afgeleid van de Khmer-cultuur, maar het rijk verzwakte in het midden van de 14e eeuw. Al snel werd een zuidelijkere gelegen staat, genaamd koninkrijk Ayutthaya, belangrijker.

Ayuthaya-periode

Het Ayuthaya-rijk lag in de huidige Chao Phrayabekken. Door vele veroveringsoorlogen breidde het Ayutthaya-rijk erg veel uit. Een van de veroveringsoorlogen was dat het Ayutthaya-rijk het Khmer-rijk veroverde in 1432. De hoge beschaving van de Khmer werd overgenomen door het Ayutthaya-rijk. Zo kwamen er vele Khmer-danseressen naar het paleis van de Ayutthaya-koning. Sindsdien werd de Khmer-dans populair onder het koninklijk huis van de Ayutthaya's. Ook voerde het Ayutthaya-rijk oorlog met het Chiang Mai-rijk. Het eerste contact met Europa was in 1518. De Portugezen hadden Malakka veroverd. Vele Portugese handelaren gingen naar het hof van Ayutthaya. De naam Ayutthaya zou later bekender worden onder de naam Siam. In Siam kwamen vele Britse en Nederlandse handelscentra. De Britten en de Nederlanders hadden zich gevestigd te Siam in de 17e eeuw. De Europese ontdekkingsreizigers, handelaren en kooplieden werden het land uitgezet toen ze zich met de binnenlandse zaken van Siam gingen bemoeien. Voor een anderhalve eeuw zou er geen contact meer zijn met Europa. Voorlopig in deze tijd handelden alleen de Chinezen met Siam. Er kwam een eind aan de Ayutthaya's toen het koninkrijk Birma (het huidige Myanmar) in 1767 Siam aanvielen en veroverden.

Nieuwmoderne tijd

Siam kwam in opstand tegen Birma en werd onafhankelijk van de Birmanen. Siam werd weer een machtig koninkrijk met een nieuwe dynastie, de Chakkri-dynastie. Thon Buri (het huidige Bangkok) werd de hoofdstad van het koninkrijk. De politiek en de militaire machtsuitbreiding ging flink voort. Door de militaire uitbreiding kwam Siam in conflict met twee andere machtige staten, Vietnam en Birma. In het noorden van Siam was een nieuw koninkrijk: het Lao-Rijk (het huidige Laos). De hoofdstad van het Lao-Rijk was Wiang Chan (het huidige Vientiane). Siam veroverde al snel het Lao-Rijk. Ook in het zuiden van Siam, het schiereiland Malakka, werden grote stukken land veroverd. De rest van het Malakka-schiereiland behoorde tot Maleisië. Aan het einde van de 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw was Siam de machtigste staat van Azië. Siam strekte van de Indische Oceaan tot de rivier de Mekong. Europa had weer belangstelling voor Siam en Engeland tekende een verdrag tussen Siam in het jaar 1826. Sinds er een verdrag tussen Engeland en Siam was, werd Thailand langzaam modern. Siam was een onafhankelijk land, maar het moest wel sommige stukken land aanstaan aan de Europeanen. Cambodja en Laos gingen naar Frankrijk. Vietnam werd zelf veroverd door Frankrijk. Delen van Malakka gingen naar Engeland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Thailand een bondgenoot van Japan. Na de Tweede Wereldoorlog sloot Thailand de vredesverdragen met onder andere Engeland en Frankrijk. De politiek werd afgeleid van de Amerikaanse politiek. In de jaren van de Koreaanse Oorlog en de Vietnamoorlog werden er veel soldaten gezonden uit Thailand naar deze gebieden. De soldaten hielpen het leger van de Verenigde Staten in die gebieden. De economie van Thailand was sterk verbonden met die van de Verenigde Staten. In 1967 had Thailand samen met 4 andere landen de ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) gesticht. In 1974 is Thailand een constitutionele monarchie geworden.

Geografie

Een satellietfoto van Thailand

De belangrijkste elementen van het Thaise landschap zijn de bergen en de laagvlaktes. In Thailand zijn 5 natuurlijke soorten landschappen: het Thais Bergland (oftewel de Gouden Driehoek), het Centrale Laagland, het Khorat-Plateau, de Thaise landtong (oftewel Noord-Malakka) en Zuidoost-Thailand.

Het Thaise Bergland

Het Thais Bergland, een jong gebergte, is een van de voortzettingen van de Himalaya. Het westelijke deel hier van dat de grens met Myanmar vormt, bestaat uit ketens die op zijn hoogst van 1500m-2500 m zijn. In deze bergen zitten vaak stenen, zoals graniet, kalkstenen, leistenen en zandstenen. De belangrijkste rivieren hier zijn de Kwai Noi en de Kwai Yoi. De rivieren monden allebei uit in de Golf van Thailand. Het land is hier best vruchtbaar. Dit gebied wordt de Gouden Driehoek genoemd, omdat hij zo vruchtbaar is. Hier plantten mensen vroeger allemaal papavers. Een papaver is een plant met een hele mooie rode of paarse bloem waar van je met het poeder drugs kunt maken. De Gouden Driehoek was de grootste papaver-producent van de hele wereld. Nu is dat niet meer, men plant geen papaver meer op de bergen. In tegenstelling zijn er nu heel veel hotels in de Gouden Driehoek. Hier in het Thaise Bergland zijn vele rivieren. Samen noem je ze de bronrivieren van de Me-nam oftewel de Chao Phrayabekken. De hoogste bergtoppen van Thailand liggen allemaal in het Thaise Bergland. Dit zijn ze: de Doi Angka (2576 m), de Doi Inthanon (2595 m), de Doi Chiengdao (2185 m) en de Doi Pa Cho (2021).

Centrale Laagland en het Khorat Plateau

Een beetje zuidelijker dan het Thaise Bergland bevinden zich heuvels en laaglanden. Dit gebied noem je het Centrale Laagland. Hier is het land ook erg vruchtbaar. In het noordoosten van Thailand ligt het Khorat Plateau. De hoogte hier is ongeveer van 100 m tot 250 m. In het noorden en oosten van dit gebied liggen de rivier de Mekong en Laos. In het westen van dit gebied bevindt zich het Petchabungebergte en in het zuiden bevindt zich de San Kamphaeng-heuvelrug. Het land hier is onvruchtbaar en overal is leemgrond. De Mekong, de Chi en de Mun zijn de belangrijkste rivieren in dit gebied.

Thaise landtong en Zuidoost-Thailand

Het deel van Thailand wat op het schiereiland Malakka ligt heet de Thaise landtong. De dunste strook land die Malakka verbindt met de rest van Azië heet de Landengte van Kra. Aan de westelijke kant van de Thaise landtong liggen de Andamanse Zee en de Indische Oceaan. Aan de oostelijke kant van de Thaise landtong liggen de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee. In dit gebied zijn niet echt veel bergen. De Thaise landtong heeft langs de kust vele eilanden. Hier is veel tropisch regenwoud en er zijn vele mangrovebossen aan de kust te vinden. In Zuidoost-Thailand is het Cardamomgebergte een belangrijk gebergte. Het hoogste punt hier is de Khao Soidao Tai (1633 m). Voor het nog overgebleven deel van Zuidoost-Thailand zijn er veel rivieren en kusten. Twee van de enige eilanden die hier liggen zijn Ko Chang en Ko Kut.

De rivier de Mekong in Thailand

Klimaat & Natuur

Twee gaurs

Het klimaat van Thailand is tropisch en heeft 4 seizoenen. Het droogteseizoen duurt van januari tot februari. De zomer duurt van maart tot mei. Het regenseizoen duurt van juni tot oktober en de winter duurt van november tot december. Er zijn veel moessonwinden. Tussen oktober en mei waait er veel wind uit het noordoosten van Thailand (het Khorat-Plateau) naar heel Thailand. De rest van het jaar waait er wind uit het zuidwesten. In Thailand zijn er klimaatverschillen door hoogte en waar het gebied ligt. Een kenmerk van het klimaat van Thailand is dat het vrij hoge temperaturen heeft, gemiddeld tussen 25 en 29 graden Celsius. De temperatuur in het Khorat Plateau verschilt erg veel van andere gebieden in Thailand, want de temperatuur kan er dalen tot 9 graden. De hoogste temperaturen van heel Thailand zijn vaak in de maand april. De meeste neerslag (regen) in Thailand valt vooral tijdens het regenseizoen. Per jaar is dat gemiddeld 1200mm-1400mm. Wel 90 % van de regen in Thailand gebeurt in het regenseizoen. In de maand december kan de gemiddelde temperatuur wel 32 graden zijn en in de maand april kan het wel gemiddeld 35 graden zijn. Thailand heeft vele speciale dieren. Voorbeelden die al bijna uitgestorven zijn de tijger, de olifant en de gaur.

Bevolking

De bevolking van Thailand is verschillend op vele plaatsen. Bij de steden is het erg dichtbevolkt en bij de bergen leven niet veel mensen. Vooral in het Thaise Bergland wonen weinig mensen. In het zuiden van Thailand en in het Centrale Laagland leven zeer veel mensen. Ongeveer zo'n 80% van de Thaise bevolking is van oorsprong Thai. In Thailand leven ook voor 10 % Chinezen. Deze Chinezen leven niet alleen in de Chinatown van Bangkok. Ze leven verspreid over heel Thailand. De overigheid zijn Vietnamezen, Maleisiërs, Khmer's en veel bergvolken. De Khmer's zijn de meest voorkomende buitenlandse volk in Thailand. De Thai komen oorspronkelijk uit het zuiden van China. Toen de Thai in Thailand aankwamen hebben ze zich vermengd met de volken die daar woonden, onder andere de Khmer en nog meer volkeren. Zij zouden langzaam de meest voorkomende bevolkingsgroep worden in dit gebied. Zo ontstonden er ook Thaise stadstaten en koninkrijken. De kenmerken van een echte Thai zijn zwart haar en een lichtbruine huid. De bergvolken zijn belangrijk voor het toerisme van Thailand. De officiële taal van Thailand is het Thai. Wel ongeveer 80 % van de Thaise bevolking heeft het Thai als moedertaal. Van deze taal zijn 5 dialecten: het Siamees, het Lao-Thai (ook wel Isaan), het Kam muang en het Phasaa Thai. De Thai-taal is een Sino-Tibetaanse taal. In Thailand wordt ook Maleis gesproken in de zuidelijke provincies. Ook Khmer wordt nog gesproken rond de grens met Cambodja. Voor 95 % van de Thaise bevolking is boeddhistisch. De overgebleven 5 % is voor 4 % islamitisch en 1 % overig. Naar schatting woont 20 % van de Thaise bevolking in steden. Wel 8.160.522 inwoners van de 65.493.298 inwoners van Thailand leeft in Bangkok. Bangkok is behalve de hoofdstad van Thailand ook het belangrijkste economische en culturele centrum van Thailand.

Volkslied

De vlag van Thailand

Het volkslied van Thailand is Phleng Chat. Het lied is geschreven door de Duitser Peter Feit. Het volkslied werd ingesteld op 10 December 1939. Hieronder zie je de Thaise tekst.

Het wapen van Thailand

ประเทศไทยรวมเลือดเนื้อชาติเชื้อไทย

เป็นประชารัฐ ไผทของไทยทุกส่วน

อยู่ดำรงคงไว้ได้ทั้งมวล

ด้วยไทยล้วนหมาย รักสามัคคี

ไทยนี้รักสงบ แต่ถึงรบไม่ขลาด

เอกราชจะไม่ให้ใครข่มขี่

สละเลือดทุกหยาดเป็นชาติพลี

เถลิงประเทศชาติไทยทวี มีชัย ชโย

Dit lied is heel belangrijk voor de bevolking want anders hebben ze geen volkslied.

Vlag

Het rood op de vlag van Thailand betekent het land, het wit voor het boeddhisme en het blauw voor een monarchie. In de Eerste Wereldoorlog werd de blauwe kleur toegevoegd om de bondgenoten te eren. De bondgenoten: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten hebben allemaal rood, wit en blauw in hun vlaggen. Vanaf 1916 was de vlag nog maar alleen rood met wit gestreept. In 1917 zou de rode kleur in het midden vervangen worden door een dikke blauwe streep.

Bestuurlijke indeling

Thailand heeft 76 provincies die verdeeld zijn over 5 regio's: Noord-Thailand, Noordoost-Thailand, Centraal-Thailand, Zuid-Thailand en Zuidoost-Thailand.

Noord-Thailand

 1. Chiang Mai (เชียงใหม่)
 2. Chiang Rai (เชียงราย)
 3. Kamphaeng Phet (กำแพงเพชร)
 4. Lampang (ลำปาง)
 5. Lamphun (ลำพูน)
 6. Mae Hong Son (แม่ฮ่องสอน)
 7. Nakhon Sawan (นครสวรรค์)
 8. Nan (น่าน)
 9. Phayao (พะเยา)
 10. Phetchabun (เพชรบูรณ์)
 11. Phichit (พิจิตร)
 12. Phitsanulok (พิษณุโลก)
 13. Phrae (แพร่)
 14. Changwat Sukhothai (สุโขทัย)
 15. Changwat Tak (ตาก)
 16. Uthai Thani (อุทัยธานี)
 17. Uttaradit (อุตรดิตถ์)

Noordoost-Thailand

 1. Amnat Charoen (อำนาจเจริญ)
 2. Buriram (บุรีรัมย์)
 3. Chaiyaphum (ชัยภูมิ)
 4. Kalasin (กาฬสินธุ์)
 5. Khon Kaen (ขอนแก่น)
 6. Loei (เลย)
 7. Maha Sarakham (มหาสารคาม)
 8. Mukdahan (มุกดาหาร)
 9. Nakhon Phanom (นครพนม)
 10. Nakhon Ratchasima (นครราชสีมา)
 11. Nongbua Lamphu (หนองบัวลำภู)
 12. Nong Khai (หนองคาย)
 13. Roi Et (ร้อยเอ็ด)
 14. Sakon Nakhon (สกลนคร)
 15. Sisaket (ศรีสะเกษ)
 16. Surin (สุรินทร์)
 17. Ubon Ratchathani (อุบลราชธานี)
 18. Udon Thani (อุดรธานี)
 19. Yasothon (ยโสธร)

Centraal-Thailand

 1. Ang Thong (อ่างทอง)
 2. Ayutthaya (พระนครศรีอยุธยา)
 3. Bangkok (กรุงเทพฯ)
 4. Chainat (ชัยนาท)
 5. Kanchanaburi (กาญจนบุรี)
 6. Lopburi (ลพบุรี)
 7. Nakhon Nayok (นครนายก)
 8. Nakhon Pathom (นครปฐม)
 9. Nonthaburi (นนทบุรี)
 10. Pathumthani (ปทุมธานี)
 11. Phetchaburi (เพชรบุรี)
 12. Prachuap Khiri Khan (ประจวบคีรีขันธ์)
 13. Ratchaburi (ราชบุรี)
 14. Samut Prakan (สมุทรปราการ)
 15. Samut Sakhon (สมุทรสาคร)
 16. Samut Songkhram (สมุทรสงคราม)
 17. Saraburi (สระบุรี)
 18. Sing Buri (สิงห์บุรี)
 19. Suphanburi (สุพรรณบุรี)

Zuidoost-Thailand

 1. Chachoengsao (ฉะเชิงเทรา)
 2. Chanthaburi (จันทบุรี)
 3. Chonburi (ชลบุรี)
 4. Prachinburi (ปราจีนบุรี)
 5. Rayong (ระยอง)
 6. Srakaeo (สระแก้ว)
 7. Trat (ตราด)

Zuid-Thailand

 1. Chumphon (ชุมพร)
 2. Krabi (กระบี่)
 3. Nakhon Si Thammarat (นครศรีธรรมราช)
 4. Narathiwat (นราธิวาส)
 5. Pattani (ปัตตานี)
 6. Phang Nga (พังงา)
 7. Phattalung (พัทลุง)
 8. Phuket (ภูเก็ต)
 9. Ranong (ระนอง)
 10. Satun (สตูล)
 11. Songkhla (สงขลา)
 12. Surat Thani (สุราษฎร์ธานี)
 13. Trang (ตรัง)
 14. Yala (ยะลา)
Een kaart van de Thaise provincies


6 grootste steden in Thailand

Lijst met 6 grootste steden in Thailand

Bangkok
Bangkok
Hat Yai
Hat Yai
Chiang Mai
Chiang Mai
Nakhon Ratchasima
Nakhon Ratchasima
Phitsanulok
Phitsanulok
De moskee van Pattani
De moskee van Pattani

Nummer Naam Stedelijke bevolking Inwoners per km² Oppervlakte Regio
1 . Bangkok 8.160.522 inwoners 5.202 1.568,7 km² Centraal-Thailand
2 . Hat Yai 157.359 inwoners 7.493 21 km² Zuid-Thailand
3 . Chiang Mai 150.021 inwoners 3.730 40,216 km² Noord-Thailand
4 . Nakhon Ratchasima 145.793 inwoners 3.887 37,5 km² Noordoost-Thailand
5 . Phitsanulok 84.311 inwoners 7.795 10,815 km² Noord-Thailand
6 . Pattani 45.000 inwoners onbekend onbekend Zuid-Thailand

Politieke gezichtspunten

Koning Rama IX

Thailand is een constitutionele en parlementaire monarchie. Het land heeft als staatshoofd een koning, maar er is ook een minister-president. Vanaf 2001 heeft Thailand een tweekamerstelsel. Dat betekent dat er in Thailand een Eerste Kamer en een Tweede Kamer is. In allebei de kamers zijn in totaal 700 leden. In Thailand zijn 6 partijen. De belangrijkste partij is de Phak Palang Prachachon (PPP). Thaksin Shinawatra werd de ministerpresident van Thailand in 2006. Hij maakte te veel corruptie, dus het volk werd tegen hem. Corruptie is het politieke, sociale of economische verschijnsel waarbij iemand in gunsten verleent in ruil voor geld. Het volk werd zo onrustig, dat het Thaksin Shinawatra veel keer probeerde te vermoorden. Er kwam dus uiteindelijk een andere premier in het jaar 2008. De ministerpresident heet Abhisit Vejjajiva en is van een andere partij, de Democratische Partij van Thailand. De huidige koning van Thailand is Rama IX.

Verkeer, vervoer en transport

Het verkeer en vervoer in Thailand is erg druk. Er zijn vier soorten verkeer: wegen, openbaar vervoer, vervoer over het water en luchtvaart. In Thailand is er een heel web van wegen dat in een groot deel van het land ligt. Men rijdt links in Thailand, net zoals in het Verenigd Koninkrijk. In totaal zijn de wegen in Thailand 200.000 km lang. In Thailand zijn veel spoorwegen. Het spoor van de treinen in Thailand is in totaal 3.940 km lang. Ook zijn er metro's in Thailand, vooral in Bangkok, Chiang Mai en Hat Yai. Bij het openbaar vervoer zijn ook taxi's, bussen, toek-toek's, riksja's, fietstaxi's, taxi-motorcycle populair. Toek-toeks zijn mini-taxi's en riksja's zijn fietsen met een aanhangwagentje achterop waar je in kunt zitten. Een taxi-motorcycle is een motor/bromfiets met een chauffeur die je heen gaat brengen waar je maar wilt. Een groot deel van het goederenvervoer in Thailand, wordt vervoerd per schip of kano. Bekende havens in Thailand zijn: Bangkok, Laem Chabang, Pattani, Phuket, Sattahip, Sri Racha, Songkhla en Chieng Saen.


Cultuur

De Thaise cultuur heeft veel invloed ondergaan van het boeddhisme. Thaise mensen respecteren de koning, het boeddhisme en de oudere mensen.

Feestdagen-tabel

Een tempel in Bangkok in de nacht
Datum Naam feest Waar over het feest gaat
6 april Chakkri-dag Ter ere van de Chakkri-dynastie
13 april t/m 15 april Songkran Thais Nieuwjaar
20 april t/m 22 april Boeddhistisch Nieuwjaar Nieuwjaar van het boeddhisme
5 mei Kroningsherdenkingsdag Herinnering aan de kroning van Rama IX
28 juli Asalha Puja Één van de drie herdenkingsdagen aan Boeddha
12 augustus Verjaardag van koningin Sirikit Feest ter ere van de verjaardag van koningin Sirikit
14 oktober Pravarana, Kathina-dag Periode van een maand waarin de boeddhistische leken kleden moet bieden
23 oktober Chulalongkorn dag Feest ter ere van koning Rama V
laatste volle maan in november Loy Krathong Feest ter ere van de laatste volle maan in November
5 december Verjaardag van Rama IX Feest ter ere de verjaardag van koning Rama IX
10 december Dag van de constitutie in Thailand Feest ter ere de grondwet van Thailand

Thaise Feesten

Een Thaise danseres met traditionele Thaise kleding in het Thaise hof
Een Thaise vrouw met traditionele gewone Thaise klederdracht

Dit zijn de drie belangrijkste traditionele feesten van Thailand: Songkran, Asalha Puja en Loy Krathong. Songkran is het traditionele Nieuwjaar van Thailand. Dit feest wordt gehouden om Boeddha te respecteren. De huizen worden schoongemaakt en op oude mensen wordt water gegooid. Men gooit water op oude mensen om hun respect te laten zien. Er worden in deze dagen vele festivals gehouden. Er zijn zelfs schoonheidswedstrijden. Ook dragen de Thaise mensen kleren met fleurige kleuren. Er worden heerlijke traditionele gerechten klaargemaakt in huis. Het belangrijkste van dit feest is water gooien op elkaar. Er worden veel waterpistolen, emmers met water en waterballonnen gebruikt. Wie het meest water op zich heeft gekregen, krijgt geluk. Songkran lijkt op Pi Mai (Laos Nieuwjaar), maar sommige details in de cultuur zijn een beetje anders. Ook wordt er Songkran in Cambodja gevierd. Asalha Puja is één van de drie herdenkingsdagen aan Boeddha. Op die dag geeft men boeddhistische monniken nieuwe gewaden en allemaal lekker eten. Deze dag is erg belangrijk voor heel Thailand, omdat Thailand grotendeels boeddhistisch is. Loy Krathong is een feest ter ere van de laatste volle maan in November en het duurt 3 dagen. Op die dag doet iedereen een kaars in een bootje dat gemaakt is van palmbladeren in het water. Er zitten allemaal mooie bloemetjes op het bootje. Het is erg prachtig om te zien. Ook is er overal vuurwerk. Elke nacht in die drie dagen zijn er mooie lichtjes op rivieren, meren of kanalen. Buiten de traditionele feesten zijn er ook feesten die alleen gevierd worden in een stad of gebied en koninklijke feesten. De koninklijke feesten zijn de verjaardag van de koning en de koningin. Dan is er overal vuurwerk en de gebouwen en scholen zijn dan erg mooi versierd. In Zuid-Thailand wordt er ramadan gevierd, maar alleen voor de islamitische mensen in Zuid-Thailand.

Kunst en theater

De beeldende kunst van Thailand is zwaar beïnvloed door de Indiase kunst. De beelden zijn altijd al boeddhistische beelden geweest. Thaise beeldhouwers gebruiken vaak brons om beelden van Boeddha te maken. Over architectuur gesproken, zijn de Thaise tempels bekend om hun stoepa's. Toen het Ayuthaya-rijk uit een was gevallen, werd Thailand veroverd door de Birmanen. Daarna begon het Chakkri-rijk een nieuwe hoofdstad te bouwen, het huidige Bangkok. De gebouwen waren helemaal gebaseerd op de traditionele Thaise architectuur. In de loop van de 19e eeuw kwam er Chinese invloed over de Thaise kunst. Deze gebouwen zijn ooit prachtig geweest, maar nu zijn er veel van afgebroken. Van de oude Siamese schilderkunst en de Siamese pottenbakkerij zijn weinig dingen overgebleven. Er zijn vele traditionele vormen van Thais theater. Aan het koninklijke hof van Thailand kende men khon, een dans die wordt opgevoerd door gemaskerde mannen. Ook het bekende Javaanse wayangspel was populair in Thailand. Javaans wayangspel is een schimmenspel van leren poppen.

Kleding

Er zijn twee soorten kleding in Thailand: de traditionele klederdracht en de moderne kleding. De traditionele klederdracht is de kleding die vroeger in het oude Thailand werd gedragen. Dit is weer verdeeld in twee delen: de traditionele klederdracht voor de mensen van het Thaise hof en de gewone klederdracht. De gewone mensen dragen een sjerp en een sarong of phasin. De moderne kleding in Thailand is gewoon zoals de kleding hier in Nederland.

Thais eten

De Thaise keuken is afgeleid van China, India, Laos, Cambodja, Maleisië, Myanmar enzovoort. De Thaise keuken is een mix van vele smaken:pittig, zoet en zuur. De Thaise keuken is een belangrijk onderdeel van de Thaise cultuur. Toeristen houden van de lekkere gerechten uit Thailand. De hoofdgerechten van de Thaise keuken zijn pandanrijst en ketanrijst samen met vele andere gerechten. Het eten in Thailand is in elk gebied anders. Overal zijn veel verschillen tussen het eten. Het eten van Thailand is verdeeld in 5 gebieden: Noord-Thailand, Noordoost-Thailand, Centraal-Thailand, Zuidoost-Thailand en Zuid-Thailand. In Centraal-Thailand is het eten afgeleid van het hof van de Thaise koning. Ook zijn er gerechten in Centraal-Thailand die afgeleid zijn van de Chinese keuken, zoals bami. In Noord-Thailand is het eten afgeleid van de Myanmarese keuken. Het eten hier is zout en niet zo pittig als de andere gebieden. Ook is het eten hier niet zoet of zuur. In Noordoost-Thailand is het eten afgeleid van de Laotiaanse keuken. Hier wordt vooral varkensvlees, kippenvlees, vis, som tam en rundvlees gegeten. Ook eet men hier vaak slangen, padden, kikkers, salamanders, veldmuizen en insecten. In Zuid-Thailand is het eten afgeleid van India, Maleisië en Indonesië. Hier wordt super veel kokosmelk, vis, garnalen, inktvis, krabben en schelpdieren gegeten. Ook is het eten hier pittiger dan andere gebieden in Thailand. Het eten in Zuidoost-Thailand is afgeleid van de Cambodjaanse keuken. Ingrediënten die vaak voorkomen in het Thaise eten zijn vissaus, zout, garnalenpasta, Spaanse pepers, sojasaus, kokosmelk, citroengras, Thaise gember, Mauritius papeda en oestersaus. Een bekend Thais gerecht is tom yam. Tom yam is een typisch Thaise soep die zoetzuur en pittig is. Het wordt gekookt met garnalen/kip/vis, maar vooral met djeroek poeroet-bladeren (de bladeren van de Mauritius papeda). Een ander bekend Thais gerecht is som tam. Som tam is een soort salade met papaya-julienne, vissaus, knoflook, peper, garnalenpasta en citroensap. Thailand heeft hele speciale toetjes. De toetjes zijn overheerlijk en hebben fleurige kleurtjes. Altijd zit er kokosmelk in. Bijna in alle Thaise gerechten zit kokosmelk. In de toetjes zitten vaak fruit en jam in.

Economie

Zonsondergang bij Bangkok

Thailand was vroeger een landbouwland, maar nu is het een NIC (Newly-industrialized country). Een NIC is een land met een snelgroeiende economie. Vanaf 1960 begon de economie van Thailand te bloeien. Vanaf 1970 begon meerder industrie, mijnbouw en toerisme belangrijk te worden in de Thaise economie. Tussen 1985 tot en met 1995 had Thailand de snelstgroeiende economie van de wereld. De landbouw werd minder belangrijk. De meest belangrijke landbouwproducten van Thailand zijn rijst, rubber, suikerriet, sojabonen, jute, hennep, cassave, kokosnoten, maïs en katoen. Rijst is het landbouwproduct dat het meest wordt geëxporteerd uit Thailand. Het tweede belangrijkste export-landbouwproduct is rubber. De landbouw van Thailand is erg bekend. In Thailand is niet veel veeteelt. Slechts in het Khorat-Plateau worden er runderen gefokt. Deze dieren worden gebruikt als trekdier. Visserij is ook erg belangrijk voor de economie, zowel visserij in meren of rivieren als visserij op zee of aan de kust. In Thailand kapt men veel bomen. Vooral teakbomen en nog meer tropische houtsoorten zoals: meranti worden veel gekapt. In het zuiden van Thailand zijn er andere houtsoorten die belangrijker zijn dan teak. In het begin van de jaren zeventig bedroeg mijnbouw in het nationale inkomen van Thailand maar 2 %. Een metaalsoort wat veel voorkomt in Thailand en veel wordt geëxporteerd naar het buitenland is tin. Tin wordt zelf verwerkt in Thailand. Voor een groot deel wordt het geëxporteerd naar de Verenigde Staten. De industrie van Thailand is best goed ontwikkeld. Vooral in de grote steden, zoals Bangkok en Nakhon Ratchasima. Vanaf de Tweede Wereldoorlog exporteert Thailand steeds meer. De belangrijkste landen waar Thailand naar exporteert zijn de andere landen van ASEAN, Japan, de Verenigde Staten, Maleisië en Europa. De belangrijkste landen waar Thailand van importeert zijn Japan, de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De belangrijkste exportproducten van Thailand zijn rijst, katoen, vis, rubber, sieraden, auto's, computers en elektronica. Elk jaar wordt er ongeveer $ 105.000.000.000 (105 miljard USD) geëxporteerd. Thailand staat op nummer 1 bij rijst exporteren van de hele wereld. Elk jaar wordt er 6,5 miljoen ton rijst geëxporteerd. De belangrijkste natuurlijke hulpbronnen van Thailand zijn: tin, rubber, gas, wolfraam, tantalium, hout, lood, vis, gips, fluoride en landbouwgrond.

Internationale lidmaatschappen

Dit zijn de internationale lidmaatschappen van Thailand:

Toerisme

Toerisme is erg belangrijk in de Thaise economie. Dat is zo, omdat Thailand in het centrum van Zuidoost-Azië ligt. Het toerisme van Thailand stond in 2006 als nummer 18 op de World Tourism rankings-lijst. Dat betekent dat er in Thailand als 18e op de wereld de meeste toeristen komen. Ongeveer komen er elk jaar zo'n 13 miljoen toeristen in Thailand.

Toeristische trekpleisters


Ko Samui

Sport

Twee Thaise jongens die de rituele dans opvoeren voor het Thaiboksen
Traditioneel wedstrijd-kanoën in Thailand

In Thailand worden de meeste ASEAN Sea Games gehouden van heel Zuidoost-Azië. Ook wordt er veel gesport in Thailand. Thailand heeft 3 traditionele sporten: thaiboksen, takraw en kanowedstrijden. De sporten hebben al vele eeuwen bestaan. Toch vindt men de sporten nog leuk. De nationale sport van Thailand is Thaiboksen en is ook de bekendste sport van Thailand. In het Thai noem je Thaiboksen "Muay Thai". Voor dat men gaat boksen, gaat men een rituele dans doen. Een andere sport is takraw. Deze sport heeft al 5 eeuwen geleden bestaan. Het lijkt op voetbal, maar is traditioneel Thais. De bal is dan gemaakt van rotan. Rotan is een soort hout. Ook worden er kano-wedstrijden gehouden. In de kano's zitten geen motoren, daarom moet je roeien. In de kano's kunnen veel mensen zitten en er ligt een trommel in de kano. Deze sport is vooral populair in deze steden: Bangkok, Nakhon Ratchasima, Narathiwat, Phitsanulok... Ook wordt er muziek gespeeld op de kano's. Het publiek gaat dan zingen, om ze toe te juichen. De overige niet-traditionele sporten in Thailand zijn gewoon moderne sporten, zoals: voetbal, basketbal, hockey... Thailand heeft al veel keer gewonnen met de ASEAN Sea Games. Vooral met voetbal.

Onderwijs

Één zesde van de staatsbegroting van Thailand gaat naar het onderwijs. Ongeveer de helft daar van gaat naar de basisscholen en lagere scholen. De regering van Thailand betaalt veel en geeft veel aandacht voor het onderwijs van Thailand. Twee derde van alle kinderen in de bergen van Thailand maakt zijn basisschool af. Dat is zo, omdat er een onderwijzend personeel-tekort is. Deze liggen ver van de grote steden en liggen in kleine dorpjes. Nu is er meer verbetering bij de scholen in de bergdorpen. De hogescholen en universiteiten van Thailand zitten vooral in Bangkok en andere grote steden. Het onderwijs van Thailand ontwikkelt erg veel. Er komen zelfs mensen uit de buurlanden om hier op school te gaan zitten, om een goed onderwijs te hebben. Voorbeelden zijn: Myanmar, Laos, Cambodja en Vietnam. Veel Thailanders gaan naar Europa, Noord-Amerika of Australië om te studeren.

Wist je dat...

Een drijfmarkt in Ratchaburi
 • ... koning Rama IX de rijkste koning van de hele wereld is?
 • ... de nationale feestdag van Thailand 5 december is?
 • ... Thailand bekend is om zijn drijfmarkten?
 • ... .th de internetcode van Thailand is?

Fotogalerij

Bronnen

 • informatie van Wikipedia
 • informatie uit het boek "Grote Spectrum Encyclopedie Deel 18/Styreen-Variatierekening"
 • informatie uit het boek "De vlaggen van de wereld"
 • informatie van Commons

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thailand&oldid=764097"