Nevada

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nevada
The Silver State

Flag of Nevada.svg Seal of Nevada.svg Nevada in United States.svg

Hoofdstad Carson City
Aantal inwoners 3.104.614 (2020)
Oppervlakte 286.585 km²
Gouverneur Steve Sisolak (D)
Lid van de VS sinds 1864
Portaal Portal.svg Verenigde Staten
Een kaart van Nevada

Nevada is een staat van de Verenigde Staten. Het ligt in het westen van de Verenigde Staten. Nevada grenst in het westen aan Californië, in het noorden aan Oregon en Idaho, in het oosten aan Utah en in het zuidoosten aan Arizona. Nevada wordt ook wel the Silver State (Zilverstaat) genoemd en de afkorting is NV. De hoofdstad van Nevada is Carson City, maar de grootste en bekendste stad is Las Vegas. In de staat wonen meer dan 3 miljoen mensen.

De staat werd gekoloniseerd door de Spanjaarden in de jaren 1770. Zij maakten Nevada onderdeel van hun kolonie Nieuw-Spanje, het latere Mexico. Na de Mexicaanse onafhankelijkheid in 1821 bleef Nevada onderdeel van het land, maar er verhuisden steeds meer Amerikanen naar de staat. Na de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog van 1848 werd Nevada door Mexico afgestaan. Sindsdien is het onderdeel van de Verenigde Staten. Nevada trad toe als 36e staat in 1864 tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De naam Nevada komt uit het Spaans en betekent besneeuwd. Dit is vrij bijzonder, aangezien Nevada juist een enorm droge staat is. Het bestaat voornamelijk uit woestijnen. Het grootste gedeelte van de staat is onbewoond en bijna alle inwoners wonen in of rondom de steden Las Vegas, Reno en Carson City.

Nevada staat bekend als progressieve staat met veel vrijheden. Zo was het de eerste staat van het land waar gokken en scheidingen toegestaan waren. De gokindustrie is erg belangrijk voor de staat, aangezien jaarlijks veel toeristen naar Las Vegas komen om te gokken. Toerisme is hierdoor de belangrijkste factor voor de economie. Nevada is daarnaast een "blauwe staat". Dit betekent dat de Democratische Partij grote aanhang in de staat heeft.

Geschiedenis

Koloniale geschiedenis

Voor de komst van de Europeanen leefden verschillende Indianenvolkeren in de staat, zoals de Goshute en de Mohave. De eerste Europeaan die Nevada bezocht was de Spanjaard Francisco Garcés. De Spanjaarden claimden vervolgens het gebied als onderdeel van hun koloniale rijk. Het behoorde bij de kolonie Nieuw-Spanje, het huidige Mexico. Nevada behoorde tot de provincie Alta California die het huidige zuidwesten van de Verenigde Staten besloeg.

Hoewel de Spanjaarden het gebied claimden, was het amper bewoond door kolonisten. Veel kolonisten vestigden zich in de andere Spaanse koloniën. Na de Mexicaanse Onafhankelijkheidoorlog van 1821 werd de regio onderdeel van Mexico. Veel Amerikanen wilden Alta California innemen en steeds meer Amerikanen vestigden zich het gebied. Onder hen verhuisden veel Mormonen naar het gebied. De Mormonen zijn een christelijke minderheid in de Verenigde Staten. Zij werden gediscrimineerd toentertijd en waren min of meer gedwongen om te vertrekken.

Nevada als territorium

Een kaart van Nevada tussen 1861 en 1866

Nevada kwam in Amerikaanse handen na de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog van 1848. Heel Alta California werd hierdoor onderdeel van de Verenigde Staten. Het gebied werd vervolgens in kleinere territoria verdeeld. Nevada was oorspronkelijk onderdeel van het Utah-territorium, maar in 1861 scheidde het Nevada-territorium zich af. Ondertussen verhuisden steeds meer Amerikanen naar Nevada vanwege de goudkoorts.

Tegen 1864 woonden er zo'n 10.000 mensen in de staat. Kort voor de presidentsverkiezingen van 1864 werd Nevada officieel een staat nadat het Amerikaans Congres een daarvoor had aangenomen. Dit was erg bijzonder, aangezien een territorium toentertijd minstens 60.000 inwoners nodig had om een staat te worden. Het Amerikaans Congres, waar de Republikeinen een meerderheid hadden, kozen ervoor om dit toch te doen. De Republikeinen hoopten op deze manier genoeg stemmen te krijgen voor de herkiezing van Abraham Lincoln als president. Territoria kunnen namelijk niet stemmen tijdens deze verkiezingen, terwijl staten dit wel konden. Uiteindelijk bleek Lincoln meer dan genoeg stemmen te krijgen. Ook zonder Nevada had hij zijn herkiezing makkelijk gered.

Nevada als staat

Nevada was oorspronkelijk een stuk kleiner dan het tegenwoordig is. Samen met Missouri is Nevada een van de twee staten waarbij de grenzen enorm veranderd zijn. In 1866 werd er grote stukken land in het zuiden en oosten toegevoegd. Zonder deze stukken zou Las Vegas tegenwoordig niet in Nevada, maar in Arizona hebben gelegen.

Voor de economie van Nevada was de mijnbouw erg belangrijk. Hierdoor was Nevada een erg landelijk staat. In de kleine stadjes was vaak niets te doen, waardoor veel mensen in hun vrije tijd gingen gokken. Nevada had een grote gokindustrie tot dat gokken in 1909 verboden werd in heel het land. Tijdens de Grote Depressie werd dit verbod teruggedraaid. Sinds 1931 is het weer mogelijk om te gokken in de staat. Nevada werd vervolgens een heel progressieve staat. Zo was Nevada een van de eerste staten waar scheiden mogelijk was.

Geografie

Landschap

Nevada ligt in het zogeheten Great Basin. Dit is een regio tussen de Rockey Mountains en het Kustgebergte. Beide gebergten houden vochtige lucht tegen, waardoor het Great Basin uit woestijnen en graslanden bestaat. Toch stromen er enkele rivieren door de staat, waaronder de Colorado, de Snake en de Humboldt. Ook zijn er verschillende meren, zoals Lake Tahoe.

In het zuiden van Nevada ligt de Mojavewoestijn, waar de stad Las Vegas ligt. Hoewel het zuiden van de staat erg droog is, wonen de meeste mensen in het zuiden. Het noorden van de staat erg dunbevolkt met enkele steden. Nevada is ook een van de meest bergachtige staten.

Grootste steden

Grootste steden van Nevada

DowntownLasVegas.jpg
Las Vegas
Northlasv.jpg
North Las Vegas

Nummer Stad Inwoners County

Lake Las Vegas aerial view.jpg
Henderson
Reno, Nevada photo D Ramey Logan.jpg
Reno

1. Las Vegas 641.903 Clark County
2. Henderson 317.610 Clark County
3. Reno 264.165 Washoe County
4. North Las Vegas 262.527 Clark County
5. Enterprise 221.831 Clark County
6. Spring Valley 215.597 Clark County
7. Sunrise Manor 205.618 Clark County
8. Paradise 191.238 Clark County
9. Sparks 108.445 Washoe County
10. Carson City 58.639 Carson County

Klimaat

Nevada is een van de droogste staten in de Verenigde Staten. De staat heeft voor het grootste gedeelte te maken met een steppeklimaat of Middellands Zeeklimaat. Dit betekent hoge temperaturen door het gehele jaar en weinig neerslag. In het zuiden heeft Nevada te maken met een woestijnklimaat. Hier valt nog minder regen. In sommige gebieden in het noorden is er een gematigde klimaat met iets lagere temperaturen en iets meer neerslag. De meeste regen valt in het noordoosten van de staat.

Voor Nevada is droogte een groot probleem. Door klimaatverandering wordt de staat steeds droger. De angst bestaat dat het water in de toekomst opraakt, voornamelijk in de regio van Las Vegas.

Het uitgestrekte landschap van Nevada

Bevolking

Algemeen

In 2020 had Nevada zo'n 3,1 miljoen inwoners. Nog altijd groeit de bevolking van Nevada met een paar procent per jaar. Dit komt vooral door immigratie uit andere staten en buurland Mexico. De meeste mensen verhuizen naar Las Vegas of de omgeving daarvan. Meer dan 2/3 van de bevolking woont in deze regio. Het is ook een van de snelst groeiende regio's van het land.

50% van de bevolking van de staat bestaat uit blanke Amerikanen, 28% is Latino, 11% Afro-Amerikaans, 10% Aziatisch en 2,1% Indiaan. De bevolking van Nevada is dan ook erg multicultureel. De staat heeft grote groepen immigranten uit Vietnam, de Filipijnen, Mexico, Bangladesh, India en Taiwan.

Taal

Volgens de grondwet heeft Nevada geen officiële taal. Toch kan het Engels als officiële taal worden gezien. In het onderwijs, de politiek en rechtspraak wordt Engels gesproken. Ook wordt Engels gebruikt in het dagelijks leven en de meeste inwoners spreken enkel Engels.

De meest gesproken vreemde taal is het Spaans, wat vooral door Latino's gesproken wordt. Andere veel gesproken zijn het Tagalog en Chinees. Daarnaast worden er ook een aantal inheemse talen gesproken.

Religie

Nevada is een van de minst religieuze staten van de Verenigde Staten. Slechts 30% van de inwoners gaat regelmatig naar een kerk, wat erg laag is voor de Verenigde Staten. 35% van de bevolking is aanhanger van het protestantisme en 25% is katholiek. 4% van de bevolking behoort tot de zogeheten Mormonen die vooral in het oosten van de staat wonen. De Mormonen zijn een christelijke gemeenschap die in de buurstaat Utah wonen.

28% van de bevolking hangt geen religie aan of is ongelovig. Kleine religies zijn het jodendom, de islam, het boeddhisme en het hindoeïsme.

Politiek

Statelijke politiek

Het parlementsgebouw van Nevada

Het dagelijkse bestuur van Nevada is in de handen van een gouverneur. De huidige gouverneur van Nevada is de Democraat Steve Sisolak. De gouverneur wordt iedere vier jaar gekozen door middel van rechtstreekse verkiezingen. Om gouverneur te worden moet je minstens 25 jaar oud zijn, de Amerikaanse nationaliteit hebben en twee jaar in Nevada hebben gewoond. De gouverneur wordt geholpen door een luitenant-gouverneur, die door middel van aparte verkiezingen wordt gekozen. De luitenant-gouverneur helpt de gouverneur en vervangt deze bij afwezigheid. De twee vormen samen met de andere ministers de regering van de staat.

Daarnaast heeft Nevada nog een parlement, de Nevada Legislature. Deze bestaat uit twee kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 42 leden die iedere twee jaar gekozen worden. Een afgevaardigde kan maximaal 12 jaar afgevaardigde zijn.
  • De Senaat, bestaande uit 21 leden die iedere vier jaar gekozen worden. Een senator kan maximaal 12 jaar senator zijn.

In beide kamers hebben de Democraten een meerderheid. De overige zetels worden opgevuld door de Republikeinen.

Bestuurlijke indeling

Een kaart met de county's van Nevada

Nevada is onderverdeeld in 16 county's. Dit zijn:

Landelijke politiek

Nevada is een "blauwe staat", wat betekent dat de Democratische Partij veel aanhang in de staat heeft. Op kaarten lijkt het alsof de Republikeinen juist veel aanhang hebben. Dit komt doordat Nevada erg landelijk is en landelijke gebieden hebben veel Republikeinen. Toch wordt het grootste gedeelte van de bevolking in steden, waar de Democraten standaard veel aanhang hebben. Voornamelijk de stad Las Vegas zorgt ervoor dat Nevada zo'n blauwe staat is. Toch kunnen ook Republikeinse presidentskandidaten de staat winnen. Nevada wordt daarom ook soms als swing state gezien, aangezien de Democraten slechts een kleine meerderheid hebben. Tijdens presidentsverkiezingen wordt er daarom ook om Nevada gestreden. Tussen 1912 en 2020 heeft Nevada altijd gestemd voor de winnaar van de presidentsverkiezingen, met als uitzondering in 1976 en 2016. In 1976 stemde Nevada voor Gerald Ford, terwijl Jimmy Carter de verkiezingen won. In 2016 stemde Nevada voor Hillary Clinton, terwijl Donald Trump won.

In het Amerikaans Congres wordt Nevada vertegenwoordigd door 4 afgevaardigden en 2 senatoren. Van de vier afgevaardigden zijn er 3 lid van de Democratische Partij en één van de Republikeinse Partij. De twee senatoren (Jacky Rosen en Catherine Cortez Masto) zijn beide lid van de Democratische Partij.

Economie

Een ranch in Nevada

De belangrijkste bron van inkomsten in Nevada is het toerisme. Veel toeristen komen naar Nevada om te gokken in Las Vegas. In Las Vegas zitten ook andere toeristische attracties gevestigd, zoals shows, pretparken en hotels. De meeste van hen zitten op The Strip, de bekendste straat in de stad waar de meeste belangrijke gebouwen zitten. Andere bronnen van inkomsten zijn de mijnbouw en landbouw. In de grond van Nevada zitten verschillende metalen, zoals goud, koper en lithium. De meeste mijnbouw vindt plaats rondom Reno en in het zuiden bij Las Vegas.

Qua landbouw vindt er veel extensieve veeteelt in de staat plaats. Dit is veeteelt met weinig dieren over een grote ruimte op zogeheten ranches. Het vee wordt gebruikt voor melkproducten en vlees. Er worden voornamelijk veel koeien en schapen gehouden in de staat. De staat heeft daarnaast een kleine industrie die vooral gericht is op het maken van machines, elektronische producten en voedselproducten.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nevada&oldid=724768"