Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Van 3 juli t/m 3 augustus 2022 vindt op WikiKids het Wikiproject:Regionale Talen plaats. Schrijf je hier in!
Stem nu op: Dyscalculie, Dementie en Koude Oorlog

Mexicaans-Amerikaanse Oorlog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mexicaans-Amerikaanse Oorlog

MXAMWAR.png

Datum 24 april 1846 - 2 februari 1848
Locatie Mexico
Overwinning voor Verenigde Staten
Resultaat
Strijdende partijen
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
First Bear Flag of California (1846).svg Californië
Vlag van Mexico Mexico
Leiders
Verenigde Staten Zachary Taylor
Verenigde Staten Winfield Scott
Mexico (land) Mariano Arista
Mexico (land) Antonio López de Santa Anna
Troepensterkte
90.000 leden 40.000 leden
Verliezen
13.271 doden
4.152 gewonden
25.000 doden en gewonden
Portaal Portal.svg Geschiedenis

De Mexicaans-Amerikaanse Oorlog (Engels: Mexican-American War; Spaans: guerra mexicano-estadounidense) was een oorlog tussen de Verenigde Staten en Mexico, die plaats vond tussen 1846 en 1848. De oorlog ontstond toen de Texas toetrad als staat tot de Verenigde Staten in 1845 (de annexatie van Texas). Texas was officieel grondgebied van Mexico, maar had zich afgescheiden en onafhankelijk verklaard na de Texaanse Revolutie van 1836. Hoewel Texas in feite onafhankelijk was, wilden de meeste Texanen onderdeel van de Verenigde Staten worden. Na de verkiezingen van 1844 werd James K. Polk tot president benoemd. Polk beloofde de toetreding van Texas, wat hij in het eerste jaar van zijn presidentschap deed. De Verenigde Staten annexeerden Texas, wat leidde tot woede bij Mexico. De Mexicanen vonden dat de Amerikanen uitlokten tot oorlog. Hierdoor stuurde Mexico troepen naar Texas. Dit leidde uiteindelijk tot de oorlog.

President Polk had in zijn campagne niet alleen beloofd Texas toe te voegen tot de Verenigde Staten, maar ook de Verenigde Staten uit te breiden naar het westen. Het gebied waar de staten Californië, Nevada, Arizona, Colorado en New Mexico nu liggen (Alta California), behoorde toentertijd tot Mexico. President Polk zag dit als de kans om het grondgebied van de Verenigde Staten uit te breiden tot aan de Grote Oceaan. Hiervoor stuurde de generaals Zachary Taylor en Winfield Scott naar Mexico. In de oorlog werd Mexico aangevallen vanaf de Grote Oceaan, in Neder-Californië en bij de hoofdstad Mexico-Stad. Mexico gaf zich uiteindelijk over en droeg Alta California over aan de Verenigde Staten (de zogeheten Mexican Cession). Ook erkende Mexico Texas als onderdeel de Verenigde Staten. Hoewel de Mexicanen zo'n nederlaag begaan hadden dat de Verenigde Staten meer grondgebied konden nemen (of zelfs heel Mexico), besloten de Verenigde Staten dit niet te doen. Dit had er vooral mee te maken dat in de rest van Mexico weinig Engelstaligen woonden.

Voor de Verenigde Staten betekende de winst van het nieuwe grondgebied een groot debat over de toekomst van de slavernij. De vraag was of nieuwe staten, waaronder Californië, zouden toetreden als slaven- of vrije staten. Dit leidde uiteindelijk tot de compromis van 1850, maar deze loste het conflict niet echt op. Vele historici stellen daarom dat de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog mede leidde tot de Amerikaanse Burgeroorlog.

Achtergrond en oorzaken

Onafhankelijk Mexico

Een kaart van Mexico vlak na de onafhankelijkheid.

Mexico werd in 1821 onafhankelijk van Spanje na de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Toen Mexico onafhankelijk werd kreeg het gelijk al te maken met verschillende conflicten. Door een crisis in de zilvermijngebieden was er een economische crisis in het land. Door het hele land waren conflicten tussen de conservatieven en de liberalen. Daarnaast waren er nog conflicten tussen de inwoners die vóór een republiek waren en vóór de monarchie (Eerste Mexicaanse Keizerrijk) waren. Ook was er angst voor een aanval van Spanje, vanaf de Spaanse kolonie Cuba. Mexico was hierdoor als land enorm instabiel en daardoor erg zwak.

Mexico was ook een stuk groter dan dat het nu is. De Amerikaanse staten Californië, Nevada, Colorado, New Mexico en Arizona bij Mexico. Dit gebied stond bekend als de Mexicaanse provincie Alta California. Daarnaast behoorde ook de staat Texas tot Mexico. In Texas was echter een grote groep mensen die wilden dat Texas onderdeel werd van de Verenigde Staten.

Amerikaans expansionisme

Een kaart van de Verenigde Staten als het grondgebied was vlak voor de oorlog.

In de Verenigde Staten waren aan de andere kant ook mensen die het liefst zagen dat Texas onderdeel werd van de Verenigde Staten. Dit had te maken met het Amerikaans expansionisme. De Verenigde Staten hadden sinds hun ontstaan steeds meer grondgebied weten te winnen door de aankoop van gebieden van Spanje (zoals Florida) en Frankrijk (aankoop van Louisiana). De Amerikanen geloofden dat zij het recht hadden op het gehele Amerikaanse continent. Eerder hadden de Amerikanen de Britse kolonie Canada proberen aan te vallen, maar na de rampzalige oorlog van 1812 besloten de Amerikanen de Britse koloniën met rust te laten. Sterker nog, de Amerikanen besloten zich niet meer met de Europese politiek te bemoeien. Door deze beslissing was uitbreiding van de Verenigde Staten naar het noorden niet mogelijk. Uitbreiding naar het westen en het zuiden werd wel als mogelijk gezien. De Amerikanen wilden hun land uitbreiden tot aan de Grote Oceaan en richtte zich op Alta California.

Al onder het presidentschap van John Tyler waren er plannen om Alta California aan te vallen. Zo wilde men San Francisco innemen als belangrijke havenstad.

Texaanse Revolutie en de Republiek Texas

Een kaart van de republiek Texas. Het donkergroene gebied was waar de republiek de macht in handen had, het lichtgroene gebied werd door de republiek geclaimd en behoorde officieel tot Mexico.

Ondertussen brak in Texas een ander conflict uit. Toen Mexico nog onderdeel van Spanje was, vestigden veel Amerikanen zich in Texas. Texas werd populair onder Amerikaanse families en steeds meer families besloten naar Texas te verhuizen. Texas werd hierdoor een van de rijkste regio's van Mexico. De Amerikaanse families hadden namelijk veel banden met de havenstad New Orleans, dat zorgde voor handel. De families vestigden zich op het platteland, waardoor landbouwproducten verhandelt werden met de Verenigde Staten. In 1829 werd duidelijk dat er meer Amerikanen dan Spaanstaligen in Texas woonden. De Mexicaanse president Vicente Guerrero wilde daarom de immigratie van Amerikanen naar Texas beperken. Ook werden er belastingen geheven op Amerikaanse goederen. Toch vond er illegaal nog steeds immigratie naar Texas plaats.

In 1834 werd de Mexicaanse overheid hervormd. Mexico was voorheen een federatie, die bestond uit staten met veel macht. In 1834 werd Mexico een eenheidsstaat. Dit betekende dat veel macht van de staten werd overgedragen aan de landelijke overheid. Vooral de staat Texas was hier boos om en in 1836 verklaarde Texas zich daarom onafhankelijk; de Republiek Texas. Deze republiek werd niet erkend door Mexico, maar wel door Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De meeste Texanen wilden Texas toevoegen tot de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten werden zij gesteund door de Democratische Partij, terwijl de Whig Party tegen was. Ook waren veel anti-slavernij politici tegen de opname van Texas in de Verenigde Staten. Volgens de Missouri-compromis zou Texas namelijk een slavenstaat worden als het een Amerikaanse staat werd. Hoewel zowel president Andrew Jackson als president John Tyler vóór de opname van Texas in de Verenigde Staten waren, lukten hen dit niet.

Verloop van de oorlog

Voorbereidingen

Het Mexicaanse leger was verzwakt door de binnenlandse conflicten en de onafhankelijkheidsoorlog. Hierdoor stuurden slechts 9 van de 17 Mexicaanse staten soldaten naar het Mexicaans leger. Het leger werd geleid door generaal Antonio López de Santa Anna. Het leger werd gesteund door vrouwen, zogeheten soldaderas. Deze vrouwen vochten niet mee in het leger, maar verzorgden de soldaten. Tijdens de belegeringen van Monterrey en Mexico-Stad zouden zij wel meevechten. De Mexicanen hadden veel wapens gekocht van de Britten. Volgens de Amerikaanse generaal Ulysses S. Grant zou Mexico verslagen worden, aangezien het leger erg slecht voorbereid was. De Verenigde Staten aan de andere kant waren goed voorbereid. President James K. Polk was bezig met zijn plannen voor het uitbreiden van de Verenigde Staten. Samen met het Verenigd Koninkrijk bestuurden de Verenigde Staten het Oregonterritorium. Polk bereikte een verdrag met de Britten om dit te verdelen door de Canadees-Amerikaanse grens door te trekken.

De Texas-campagne

Gevolgen van de campagne

De New Mexico-campagne

De Californië-campagne

Oorlog aan de Grote Oceaan

Oorlog in Mexico

Scott's invasie van Mexico

Einde van de oorlog

De All-Mexico Movement

Verdrag van Guadelupe Hidalgo

Gevolgen

Gevolgen voor Mexico

Voor Mexico was de oorlog enorm pijnlijk en wordt nog steeds gezien als een pijnlijk moment in de Amerikaanse geschiedenis. Het land verloor een groot stuk van het grondgebied en de oorlog maakte duidelijk hoe zwak het land was door de gevechten tussen de liberalen en conservatieven. Deze gevechten gingen nog door voor zo'n 20 jaar, waarna de Fransen uiteindelijk Mexico binnenvielen en een satellietstaat opzetten; het Tweede Mexicaanse Keizerrijk. Hoewel president Santa Anna als de verantwoordelijke van de oorlog werd gezien, kon hij toch nog een ander termijn winnen. Onder hem werd nog een klein grond gebied (het zuiden van Arizona) aan de Verenigde Staten verkocht (de Gadsden Purchase). Met dit geld werd een spoornetwerk gebouwd dat het land met elkaar verbond.

Pas na 1867, toen Mexico weer een republiek was, begon Mexico met het oprichten van monumenten voor de oorlog. Ook werd de militaire academie opgericht door de veteranen van de oorlog. Hierdoor werd een landelijk leger opgericht om het land beter te kunnen verdedigen.

Gevolgen voor de Verenigde Staten

Na de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog kregen de Verenigde Staten een enorm stuk grond erbij; de zogeheten Mexican Cession. Op dat moment waren er evenveel slavenstaten als vrije staten. Volgens de Missouri-compromis uit 1820 moest een vrije staat en een slavenstaat tegelijk worden toegevoegd. Op deze manier waren er altijd evenveel slavenstaten als vrije staten. Dit zorgde voor een balans in de Amerikaanse Senaat, waar altijd evenveel senatoren vóór als tegen de slavernij waren. Hierdoor kon de slavernij in het zuiden niet worden afgeschaft en kon de slavernij in het noorden niet ingevoerd worden. Dit zorgde voor vrede, aangezien de slavernij een groot conflict was in de Amerikaanse politiek.

Een probleem ontstond toen Californië in 1849 een staat wilde worden. Volgens de Missouri-compromis mochten nieuwe slavenstaten niet boven een bepaalde lijn (de Slave Scar) liggen en nieuwe vrije staten niet onder de lijn. Het probleem was dat de lijn precies door Californië heen liep. Er waren voorstellen om Californië in tweeën te delen, waarbij het noordelijke deel een vrije staat werd en het zuidelijke deel een slavenstaat. Veel Californiërs wilden dit niet en slavernij was door de arme grond in Californië totaal niet profitabel. Een tweede probleem was dat er een discussie ontstond over de territoria, die in de toekomst staten zouden worden. Zou slavernij daar nu toegestaan zijn of niet? De president van die tijd, Zachary Taylor, wist dit niet op te lossen, aangezien hij tijdens zijn presidentschap overleed. Millard Fillmore volgde hem op en kwam met de compromis van 1850. Californië zou worden toegevoegd als staat, maar zou één senator vóór slavernij en één senator tegen slavernij sturen om de balans te bewaren. Californië was overigens wel een vrije staat zonder slavernij. Alle territoria zouden zelf mogen beslissen op basis volkssoeverniteit of slavernij was toegestaan of niet.

Ondanks dat er een compromis was bereikt, was deze niet populair. De Noordelijke Staten vreesden dat alle territoria slavernij zouden toestaan en dat daardoor de balans in de Senaat verstoord zou raken. Hun angst was dat de slavenstaten in de meerderheid zouden raken en dat hen ook slavernij werd opgelegd. Hun angst werd gevoed door een uitspraak van het Hooggerechtshof, waarin slaven als bezit werden gezien en bezit werd beschermd door de Amerikaanse grondwet. Dit betekende dat als ook maar één slavenhouder met ook maar één slaaf zich in een territorium zette, dit territorium later een slavenstaat werd. Later kwam ook nog eens de Kansas-Nebraska Act, die dit officieel vastlegde. Dit leidde tot een bloederig conflict in het territorium Kansas (Bleeding Kansas). Ondertussen waren de de Zuidelijke Staten boos dat Polk niet meer grondgebied van Mexico of zelfs heel Mexico had geëist, aangezien hier slavenstaten kwamen. Slavernij was hier profitabel, terwijl dat in de noordelijke territoria dit nooit zou worden. Dit leidde tot wantrouwen tussen de Noordelijke en Zuidelijke Staten. Dit conflict zou uiteindelijk uitmonden in de Amerikaanse Burgeroorlog.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mexicaans-Amerikaanse_Oorlog&oldid=680190"