Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Eerste Mexicaanse Keizerrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png zie Tweede Mexicaanse Keizerrijk voor het keizerrijk dat van 1864 tot 1867 bestond.
Imperio Mexicano
Flag of Mexico (1821-1823).svg Coat of arms of Mexico (1821–1823).svg

First Mexican Empire (orthographic projection).svg

Landsta(a)l(en) Spaans, ook wat indiaanse talen
Hoofdstad Mexico-stad
Eigenschappen
Religie Rooms-katholicisme
Regeringsvorm Keizerrijk
Oppervlakte rond de 4.700.000
?
(Hoeveelheid) inwoners
Dichtheid
Munteenheid Mexicaanse peso
Adellijk huis
Tijdzone
Volkslied
Spreuk/motto Religión, Unión, Libertad (Geloof, Eenheid, Vrijheid)
(Nationale) feestdag 16 september
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Het Eerste Mexicaanse Keizerrijk was een keizerrijk op het gebied van het huidige Mexico, grote delen van de Verenigde Staten en bijna heel Midden-Amerika. Het keizerrijk bestond van 21 juli 1821 tot 19 maart 1823 en had als enige keizer de voormalige generaal Agustín de Iturbide die keizer was als Agustín I.

In 1821 was Mexico onafhankelijk geworden van Spanje. Er was een plan gemaakt, het plan van Igula, waarin stond dat het land een keizerrijk zou worden. Het land was onafhankelijk, dus moest er een keizer komen, en dan het liefst uit een oud belangrijk Europees geslacht. Toen de Mexicanen geen geschikte Europeaan konden vinden kozen de voormalige generaal Iturbide tot keizer. Op 21 juli 1822 werd hij gekroond in Mexico-Stad.

Keizer Agustín kreeg al snel kritiek, dus sloot hij het parlement. Dat vonden de parlementariërs niet oké, en Antonio Lopéz de Santa Anna kwam in opstand. Santa Anna stichtte op 2 december 1822 de republiek, en keizer Agustín kreeg het nu benauwd. Hij riep het parlement weer bij elkaar maar dat vond ook dat Augstín weg moest. Agustín vluchtte naar Italië en in 1824 werd Mexico een republiek. Agustín werd ter dood veroordeeld als verrader, maar hij kon niet worden geëxecuteerd omdat hij in Italië zat. Later keerde Agustín om onduidelijke redenen tóch terug naar Mexico. Toen werd hij geëxecuteerd, als eerste keizer van Mexico.

Later zou ook nog het Tweede Mexicaanse Keizerrijk bestaan, onder leiding van de Habsburger Maximiliaan van Mexico.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eerste_Mexicaanse_Keizerrijk&oldid=655357"