Tweede Mexicaanse Keizerrijk

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
zie Eerste Mexicaanse Keizerrijk, voor de monarchie Vraagteken2.png die hieraan voorafging.
Mexicaanse Keizerrijk
Imperio Mexicano

Flag of Mexico (1864-1867).svg       Coat of arms of Mexico (1864–1867).svg

Second Mexican Empire (orthographic projection).svg
Hoofdstad Mexico-Stad
Oppervlakte 1.972.550 km²
Taal Spaans en inheemse talen
Religie Rooms-Katholieke Kerk
Dynastie Huis Habsburg
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Het Tweede Mexicaanse Keizerrijk was een keizerrijk op de plek van het huidige Mexico dat bestond van 1863 tot 1867. De eerste en enige keizer was Maximiliaan van Mexico uit het huis Habsburg.

Van 1822 tot 1832 was Mexico ook een keizerrijk geweest onder Agustín I van Mexico. Nadat zijn regering omver was geworpen werd Mexico een republiek. Veel mensen vonden dat oké, maar er waren ook mensen, de conservatieven, die veel liever een koning of keizer als leider van Mexico wilden! Ze voeren naar Europa en gingen daar langs de deuren van belangrijke koningshuizen. Zo kwam ze bij Maximilian, de broer van keizer Frans Jozef I van Oostenrijk. Ze vroegen hem om keizer te worden. Hij weigerde.

Intussen viel Frankrijk onder Napoleon III Mexico binnen. Hun doel was om er een hulpje (vazalstaat) van Frankrijk van te maken. Toen ze in 1863 Mexico-stad innamen vroegen ze Maximiliaan weer om keizer te worden, en dit keer wilde hij dat wel! Op 10 april 1864 werd hij gekroond tot keizer van Mexico. Maximiliaan liep meteen tegen een groot probleem aan. Dat waren de liberalen. Zij wilden helemaal geen keizer, nee, zij wilden een president! Onder leiding van Benito Juárez maakte zij het de Franse en keizerlijke troepen flink lastig, en toen de Franse troepen zich na dreigementen van de VS terugtrokken, nou, toen zat Maximiliaan écht flink in de puree. De vrouw van Maximiliaan, Charlotte van België, reisde nog naar het hof in Wenen, de paus in Rome en naar Parijs om steun voor haar man te vinden, maar in 1867 gaven de laatste keizerlijke troepen zich in Querétaro over. Omdat niemand in Europa Maximiliaan wilde helpen, kwam Charlotte in een crisis, en ze zou nooit meer naar Mexico gaan.

Napoleon III vond dat Maximiliaan moest vluchten, maar die wilde z'n troepen niet in de steek laten. In 1867 werd hij gevangengenomen. Onder andere Victor Hugo en Guiseppe Garibaldi stuurde brieven of meneer Juárez zo vriendelijk wilde zijn om Maximiliaan vrij te laten.

Maximiliaan werd op 19 juni 1867 geëxecuteerd.

Bestuurlijke indeling

De deelgebieden

Het Keizerrijk bestond uit 50 deelgebieden:

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tweede_Mexicaanse_Keizerrijk&oldid=818498"