Grote Depressie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werklozen komen in opstand, aangezien er te weinig werk is.

De Grote Depressie is de naam voor de zware, wereldwijde economische crisis tijdens de jaren 1930, die begon in de Verenigde Staten. De Grote Depressie was het gevolg van de beurskrach van 1929, toen de markten plotseling ineenstorten. Hierdoor ontstond veel werkloosheid en armoede. De Grote Depressie duurde zo'n tien jaar; vanaf 1929 tot aan de late jaren '30. De Grote Depressie trof bijna alle landen hard. De Sovjet-Unie was hierop een uitzondering, aangezien het land economisch erg zelfstandig was.

De economische crisis zorgde voor veel onvrede, waardoor ook extremistische stromingen opkwamen in de politiek. In Duitsland was dit het nationaalsocialisme, wat ervoor zorgde dat Adolf Hitler in 1933 aan de macht kwam en de macht naar zich toe greep. In de Verenigde Staten kreeg president Herbert Hoover de schuld van de Grote Depressie, waardoor zijn populariteit daalde. In 1933 volgde Franklin D. Roosevelt hem als president op, die de crisis probeerde te verlichten met zijn New Deal. De New Deal is een verzamelnaam voor plannen voor economische hervormingen, grote projecten betaald door de overheid en het stichten van een vorm van sociale zekerheid. Ook werd alcohol weer legaal gemaakt, waardoor men accijns kon gaan heffen. In 1934 bereikte de crisis zijn diepste punt, vanaf toen ging het eigenlijk alleen maar beter. Door de Tweede Wereldoorlog investeerde Roosevelt miljarden in de wapenindustrie waardoor de Verenigde Staten uit de crisis kwamen. Pas in 1954 waren de markten weer op hun niveau van vóór 1929. In Europa stopte de Grote Depressie met de komst van de Tweede Wereldoorlog. Pas tijdens de Wederopbouw in de jaren 50 ging het weer beter met Europa.

De Grote Depressie wordt vaak gebruikt om te laten zien dat de welvaart in de wereld vrij snel en makkelijk verdwijnen kan. Hoewel er sinds de Grote Depressie verschillende economische crises geweest zijn, waren deze minder diep en werden deze sneller opgelost. Hoewel de economische gevolgen van de Coronacrisis groter waren dan de Grote Depressie (mede door de lockdowns), herstelde de economie zich in veel landen vrijwel na het heropenen van winkels (en duurde dus veel minder lang).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Grote_Depressie&oldid=752147"