Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

COVID-19-pandemie

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Coronacrisis)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Zie ook: SARS-CoV-2
Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

De COVID-19-pandemie, ook wel de coronapandemie genoemd, is de wereldwijde verspreiding van de besmettelijke ziekte COVID-19. COVID-19 wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus dat voor het eerst opgemerkt is in Wuhan, de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei. Uit onderzoek is gebleken dat de kans groot is dat het SARS-CoV-2-virus – het virus dat COVID-19 verspreidt – opgedoken is op een illegale markt in Wuhan, waar veel verschillende wilde dieren bij elkaar zijn en verkocht worden (denk aan vleermuizen, marmotten, slangen en herten). Daarnaast wordt er ook rauw vlees verkocht, zoals het orgaanvlees van konijnen en andere wilde dieren. Het vermoeden is dat het virus afkomstig is van vleermuizen, omdat er een genetische overeenkomst van 96% getoond werd met de Rhinolophus affinis, een soort hoefijzerneus. Omdat nog steeds veel onduidelijk is, wordt er nog steeds onderzoek gedaan. De Wereldgezondheidsorganisatie verklaarde in januari 2020 dat er sprake was van een epidemie, maar toen het virus zich in een razendsnel verspreidde over de hele wereld, was er er in februari van dat jaar al sprake van een pandemie. Het eerste geval van overdracht van de ziekte (buiten China) was in Vietnam, waar een vader zijn zoon besmette. Niet veel later doken ook de eerste besmettingen in Italië en Duitsland op. Op 9 januari 2020 overleed voor het eerst iemand in China aan het virus. Een maand later, op 2 februari 2020, viel voor het eerst buiten China een dode.

In Nederland werd er voor het eerst iemand op 27 februari 2020 besmet in Tilburg. De 56-jarige man kwam terug van vakantie in Italië, waar op dat moment het SARS-CoV-2-virus al de rondte deed. De eerste dode viel in Nederland op 6 maart 2020 toen er een 86-jarige patiënt overleed in Rotterdam.

Ziekteoverdracht

Farm-Fresh bullet go.png Zie COVID-19 voor het hoofdartikel over dit onderwerp

Besmetting en symptomen

Sommige mensen merken het als ze besmet zijn met COVID-19, omdat ze dan koorts krijgen, moeten hoesten en last hebben van kortademigheid. Daarnaast zijn er ook gevallen waarbij mensen last krijgen van buikpijn, diarree, niet meer goed kunnen ruiken en/of proeven en erg vermoeid raken. Deze mensen worden symptomatisch genoemd, omdat er bij hen 'symptomen' (tekenen) voorkomen die aanduiden dat ze besmet zijn. Andere mensen hebben juist geen symptomen: deze mensen worden asymptomatisch genoemd. De incubatietijd (de tijd tussen besmetting en eerste symptomen) is tussen de 2 en 14 dagen. De ziekte wordt vooral overgedragen op het moment dat mensen in de buurt van anderen zijn en moeten uitademen, hoesten of niezen. Ook als mensen te dicht bij elkaar praten, kunnen mensen besmet raken, maar dat neemt niet weg dat ook asymptomatische mensen de ziekte kunnen verspreiden.

Maatregelen

Nederland

In Nederland adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om anderhalve meter afstand te houden: we kunnen spreken van een anderhalvemetermaatschappij. Daarnaast is het verplicht om in het OV een mondkapje te dragen: andere landen hebben vergelijkbare maatregelen.

Binnen het RIVM is het Outbreak Management Team (OMT) verantwoordelijk voor het uitbrengen van adviezen. Het OMT bestaat uit verschillende afgestudeerde deskundigen op het gebied van infectieziekten en de gezondheidszorg. Aan het hoofd van RIVM staat viroloog en infectioloog Jaap van Dissel.

België

In België worden op 11 mei de maatregelen versoepeld. Alle winkels mogen daar open, maar de voorzorgsmaatregelen blijven van kracht: klanten moeten een mondmasker dragen en anderhalve meter afstand houden. Daarnaast mogen er minder klanten de winkels, maar mogen kunnen ouderen, kinderen en andere kwetsbaren wel begeleid worden bij het winkelen. De Belgische overheid heeft aangegeven dat verdere versoepelingen alleen maar zullen gebeuren als mensen zich aan de regels houden en het aantal nieuwe besmettingen afneemt.

Video links over

https://www.zapp.nl/programmas/topdoks/gemist/VPWON_1325307

https://www.zapp.nl/programmas/topdoks/gemist/VPWON_1325308

https://www.zapp.nl/programmas/topdoks/gemist/VPWON_1325309

https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/4532/Pandemie

https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/4487/Mondkapjes

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=COVID-19-pandemie&oldid=675861"