Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Koorts

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als je ziek bent, kun je koorts hebben. Koorts zorgt ervoor dat het lichaam warmer is dan normaal. Dit is een verdediging tegen virussen, omdat: 1.Een virus houdt niet van erge warmte, dus kan het virus sneller je lichaam uit. 2.Door de warmte gaan de cellen harder werken, zo kunnen ze beter tegen het virus vechten. Koorts heb je vanaf een lichaamstemperatuur 38 graden of hoger. Vanaf 40 graden of hoger wordt het een hyperthermie ook wel genoemd.

Je hebt verhoging als 37,5 graden hebt tot 38 graden vanaf 38 graden wordt er gesproken van koorts.

Vaak moet je bibberen of rillen als je koorts hebt.

Een aspirine kan helpen om de koorts te verlagen.

Met een thermometer meet je je temperatuur. Dat kan in je mond, onder je oksel, in je oor of tussen je billen.

Temperatuur meten methodes en hoe ze werken

Je kan je temperatuur meten in je oor , oksel, mond, lies, voorhoofd en in je oor in onder leg ik ze allemaal uit hoe je het doet:

  • rectale methode [billen] :De methode is het meest betrouwbaar je brengt het puntje van de thermometer in via de anus in het rectum . maak evtueel gebruik van het beschermhoesje voor de hygiëne verwisselt je die . vaak vinden mensen het prettig dat voor je hem in brengt dat het puntje wordt nat gemaakt en in gevet. en zorg dat de zorgvrager in geschikte houding ligt met de benen opgetrokken. laat hem er in zitten de thermometer tot het piepen of knipperen op houd dat duurt ongeveer een minuut . en bij een analoge duurt het 3 minuten . voordeel je hoeft er niks bij op te tellen.
  • Axillaire meting [ oksel ] : De meting is minder betrouwbaar dan de rectale want de temperatuur is 0,5 graden lager dan de rectale sommige axillaire thermometers kun je zo instellen waardoor je niks bij de gemeten stand op hoeft te tellen als dat niet zo is dan moet je er 0,5 bij op tellen . bij zeer magere mensen en baby's is deze meting niet te doen . let er op dat de oksel droog is en plaats hem diep en zorg dat die goed afgesloten is.
  • orale meting [ mond ] : Deze meting is ook minder betrouwbaar dan de rectale want de temperatuur in de mond is 0,3 graden lager dan bij de rectale meting sommige orale thermometers zijn hier op in te stellen maar anders moet bij de meting er 0,3 bij optellen. deze meting duurt 7 minuten deze is niet geschikt voor kleine kinderen en baby's. voor baby's zijn tegenwoordig een speciale speenthermometer . bij deze meting moet je zorgen dat je niks gedronken hebt zo wel koud als warm en je mag niet gerookt hebben hij moet onder de tong en mond moet gesloten blijven dus door de neus ademen.
  • Femorale meting [ in de lies] :De analoge thermometer moet ook bij de lies meting 10 minuten aangelegd worden in de lies is de temperatuur ook 0,5 graden lager als dat niet in stellen is moet je het er bij op tellen 0,5 bij de meting . deze meting is niet geschikt voor magere mensen en baby's . zorg dat de lies droog is leg het in de liesplooi en hou de benen gesloten .
  • intra-aurale [ oor meting ] : deze meting doe je met behulp van een oor thermometer deze breng je in je oor en binnen 2 minuten weet je temperatuur . doe altijd de hygiënische dopjes er op en verwissel die zorg dat je op het trommelvlies richt en druk dan op het knop en daarna hoor je een piepje als je klaar bent lees je het af en hou je het uit het oor en haal de dopjes er af. Hij is niet betrouwbaar als je trommelvlies kapot id deze meting. het voordeel is dat er niks bij hoeft op te tellen
  • voorhoofd meting en de slaap : sinds enige tijd kun he ook via infrarode digitale koortsthermometer die via je voorhoofd de slaap de lichaamstemperatuur weer geeft daar hoe je ook niks bij op te tellen .
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koorts&oldid=675364"