Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Virus (lichaam)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een virus kan je ziek maken, je kunt door allerlei dingen een virus krijgen. Een virus kan in de lucht zitten, of in het water. Je kan een virus ook krijgen door iemand aan te raken of als iemand hoest of niest.

Wat is een virus?

Een virus is heel klein, nog kleiner dan een lichaamscel. Een virus kan alleen worden gezien met een sterke microscoop. een virus is een lichcaamsdeel dat zich wil vermenigvuldigen


Wat doet een virus?

Een virus heeft jouw lichaam nodig om te kunnen groeien, want een virus heeft cellen nodig om te verdubbelen. Het virus komt binnen in je lichaam en zoekt een cel in je lichaam op en zorgt er voor dat die cel hetzelfde gaat doen als het virus zelf en er dus voor zorgt dat er nog meer cellen dat gaan doen. Eigenlijk worden al die celletjes dan ook virussen. Dus krijg je van één virusje, snel honderden virusjes. Dan kan het virus gaan barsten omdat hij te groot is. Dit is niet goed voor je lichaam en dan word je ziek.

Het leger van je lichaam

Gelukkig heeft je lichaam zijn eigen leger om je te beschermen tegen de virussen. Als eerste heb je de huid, waar veel virussen niet doorheen kunnen. Ook kun je veel virussen uit je lichaam krijgen, door te hoesten en te niezen. Als het een virus toch lukt om je lichaam binnen te dringen, dan heb je speciale cellen in je bloed die vechten tegen het virus. Die speciale cellen heten ‘’Witte bloedcellen’’, ook wel leukocyten genoemd. Deze witte bloedcellen zijn heel slim, want ze kunnen het virus opzoeken en vernietigen. Als ze dat hebben gedaan, onthouden ze welk virus het was. Als hetzelfde virus weer binnen weet te dringen, wordt hij veel sneller verwijderd. De tweede keer zijn de witte bloedcellen er beter op voorbereid.

Verkouden en griep

Als je verkouden bent of als je griep hebt, heb je ook een virus in je lichaam. Dit virus is alleen niet sterk genoeg om tegen ons leger te vechten, de witte bloedcellen. Dit virus wordt kapot gemaakt. Jammer genoeg zijn er heel veel ‘’verkoudheidsvirussen’’, dus kun je een paar keer per jaar verkouden worden.

Tijdens een griepje heb je vast wel eens koorts gehad. Koorts zorgt ervoor dat het lichaam warmer is dan normaal. Ook dit is een verdediging tegen virussen, omdat:

  1. Een virus houdt niet van erge warmte, dus kan het virus sneller je lichaam uit.
  2. Door de warmte gaan de cellen harder werken, zo kunnen ze beter tegen het virus vechten.

Als je griep hebt ben je vaak moe, dat komt doordat je lichaam heel hard moet vechten om het virus het lichaam uit te krijgen. Daar wordt jij ook moe van.

Ook kun je ook overgeven als je griep hebt. Dat is een manier om alle foute stoffen uit je lichaam te halen, dat helpt om het virus kapot te maken.

Als je gezond bent, duurt het niet lang voordat je beter bent. Maar bij jonge kinderen en oude mensen duurt het langer voordat ze beter zijn, omdat hun leger niet zo sterk (meer) is.

Griepprik

Mensen met een zwakkere gezondheid of mensen van boven de 60, kunnen jaarlijks in het najaar een griepprik krijgen. Deze griepprik is een vaccin (vloeistof in de injectiespuit) met vier soorten dode griepvirussen. Die dode virussen zelf zijn onschadelijk en kunnen en zullen dus geen griep veroorzaken. Griep kun je alleen krijgen van levend virus. De griepprik zorgt ervoor dat het lichaam afweerstoffen aanmaakt (door de witte bloedcellen) tegen de vier griepvirussen die in de griepprik zitten. Maar omdat er zoveel soorten griepvirussen zijn en er een andere opduikt die niet verwacht werd, kun je alsnog de griep krijgen. Elk jaar wordt de mix in het vaccin aangepast. De bescherming door de griepprik duurt ongeveer 6 maanden. De kans dat je griep krijgt wordt met de griepprik verkleint. Mocht je dan toch de griep krijgen, dan is het ziekteverloop minder ernstig (bron RIVM).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Virus_(lichaam)&oldid=712152"