Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

SARS-CoV-1

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

SARS-CoV-1 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 1), vertaling: Ernstig Acuut Respiratoire Syndroom Coronavirus 1. SARS is een Coronavirus is een longontsteking die in sommige gevallen levensbedreigend kan zijn. De eerste besmettingen werden gemeld in China, de provincie Guangdong eind 2002. Het virus werd vermoedelijk overgebracht door civetkatten.

Het virus verspreidde zich razendsnel over de wereld en veroorzaakte in 2003 een wereldwijde epidemie (Volgens sommige mensen een pandemie maar de WHO noemt het niet officieël een pandemie) in 31 landen, 8.360 besmettingen en 764 doden. In Nederland is het SARS-CoV-1 virus niet aangetroffen maar er werd wel rekening mee gehouden. Het is een meldingsplichtige A ziekte. Het virus is dodelijk in 7-10% van de gevallen. Vooral ouderen sterven aan SARS-CoV-1 maar ook jonge mensen kunnen hevige symptomen krijgen en overlijden.

SARS-CoV-1 is besmettelijk via kleine druppeltjes die zich verspreid als je hoest/niest/ademhaald. Het is ook besmettelijk via lichaamsvloeistoffen zoals urine, feces en speeksel. Het reproductiegetal is duidelijk lager dan tijdens de normale seizoensinfluenza.

SARS-CoV-1 werd ontdekt door een arts van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) Carlo Urbani die tijdens een onderzoek in Vietnam zelf het virus opliep en eraan overleed. Bij de identificatie van SARS-CoV-1 speelde de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus een grote rol.

Symptomen SARS-CoV-1

Dit zijn de veelvoorkomende symptomen van SARS-CoV-1

  • Hoge koorts (38.5+)
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Hoesten
  • Kortademigheid
  • Spierpijn
  • Vermoeidheid

Er kunnen levensbedreigende complicaties optreden bij dit virus:

  • Atypische longontsteking.
  • Zuurstoftekort
  • Acute ademhalingproblemen.

Gemiddelde incubatieperiode

De meeste patiënten krijgen tussen de 1-7 dagen klachten maar volgens onderzoek kan dat oplopen naar 14 dagen.

Diagnose SARS-CoV-1

Er zijn 3 tests beschikbaar om aan te tonen of een patiënt SARS-CoV-1 heeft: (ELISA, IFA en PCR)

SARS-CoV-1 gerelateerd coronavirus

Er zijn meerdere SARS-CoV-1 gerelateerde coronavirussen ontdekt onder dieren en mensen. De belangrijkste is SARS-CoV-2, de veroorzaker van COVID-19, die een wereldwijde pandemie heeft veroorzaakt.

Top 3 ergst getroffen landen door SARS-CoV-1

Landen Besmettingen Doden
Wereldwijd 8360 764
China 5.327 349
Hong Kong 1.755 299
Taiwan 346 73
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=SARS-CoV-1&oldid=677297"