Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Katholiek

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Vaticaan is het centrum van de Katholieke Kerk

In Nederland zijn veel mensen katholiek. Mensen die katholiek zijn hoeven niet per se bij de Rooms-Katholieke Kerk te horen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld katholiek voelen. Er zijn in Nederland ook mensen die katholiek zijn gedoopt, maar zich juist geen katholiek voelen. Ruim 1000 jaar gelden waren alle christenen katholiek, maar dat is allang niet meer zo. Veel kerken hebben zich afgescheiden, zoals Oosters-Katholieke Kerken en de Protestante Kerken. Ze waren het dan niet eens met de paus, maar geloofden wel in de boodschap van Jezus Christus.

Geloof

Katholieken geloven in God, zijn zoon Jezus en de Heilige Geest. Elk jaar met Kerstmis herdenken zij de geboorte van Jezus. Met Goede Vrijdag herdenken zij de dood van Jezus en op Pasen herdenken zij dat hij opstaat uit de dood. Zij geloven ook dat God de aarde, de dieren en de mens heeft gemaakt. De katholieke mensen gaan vaak op zondag naar de kerk. De paus is de baas van de Katholieke Kerk.

Je hoeft niet persé bij je geboorte katholiek te zijn. Je kan ook gewoon je later laten dopen. Dat gebeurt, dat is niet gek. Katholieke mensen bidden. Dat is een soort praten met God. Dan bidden ze bijvoorbeeld voor hun opa, oma, moeder, vriend enz. Met dat bidden willen ze bereiken dat het goed met die persoon gaat. Je kan ook voor jezelf bidden dat je bijvoorbeeld een nieuw boek krijgt ofzo. Als je meer wilt weten over katholiek zijn en over Jezus en God, lees dan de Bijbel.

De katholieken hebben veel inspirerende mensen, zoals Moeder Teresa, Franciscus van Assisi en pater Frans van der Lught.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Katholiek&oldid=516806"