Minnesota

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Minnesota
The North Star State

Flag of Minnesota.svg Seal of Minnesota-alt.png Minnesota in United States.svg

Hoofdstad Saint Paul
Aantal inwoners 5.707.390 (2020)
Oppervlakte 225.163 km²
Gouverneur Tim Walz (DFL)
Lid van de VS sinds 1858
Portaal Portal.svg Verenigde Staten

Minnesota is één van de vijftig staten van de Verenigde Staten. Het had 5.266.214 inwoners in het jaar 2009. De hoofdstad van de staat is Saint Paul, terwijl Minneapolis de grootste stad is. Deze twee steden liggen vlakbij elkaar en worden tweelingsteden genoemd. Geografisch ligt Minnesota in het midwesten van de VS. Het is de twaalfde grootste staat van de Amerika en de 21e dichtstbevolkte.

Minnesota is gesticht als de 32e staat van de VS. De staat is bekend als 'Het land van de 10.000 meren'. Ongeveer 60 % van de gehele bevolking in Minnesota leeft in het metropool-gebied Minneapolis-Saint Paul.

Minnesota betekent in de taal Dakota 'lucht-getint water'. In de staat zijn namelijk veel bossen, nationale parken, meren en nog veel meer. Jaarlijks komen er duizenden toeristen naar deze plekken.

Minneapolis-Saint Paul is het financiële, industriële, politieke en culturele centrum van de staat. Er bevinden zich veel werk-mogelijkheden en universiteiten. De metropool is bekend om haar kunst en cultuur. Afgelegen gebieden in Minnesota (zoals Sleepy Eye en Walnut Grove) zijn omgeven door prairies en bossen. Hier is veel arbeidsintensieve landbouw. Arbeidsintensief betekent dat je het werk met de hand doet en niet met machines. In deze gebieden is veel bosbouw, recreatie en mijnbouw.

Vroeger waren de meeste inwoners in Minnesota Duitsers en Scandinaviërs. Maar tegenwoordig leven er vooral veel Amerikanen (van oorsprong uit het Verenigd Koninkrijk), maar ook andere etnische groepen. De inwoners van Minnesota hebben vaak een gezond leven en de bevolking is volkomen niet analfabetisch.

Geschiedenis

Een schilderij ter herinnering de Dakota Oorlog van 1862

Oorspronkelijk werd de staat bewoond door indianen voor dat de Europese kolonisten hier kwamen. Om precies te zijn: de Anishinaabe-, de Sioux- en de Dakota-indianen. De eerste Europeanen die Minnesota verkenden waren Franse kolonisten die handelden in bont rond het jaar 1600. Na een paar jaar later emigreerden het een ander indianenvolk naar dit gebied. Dat waren de Ojibwe-indianen.

Het gebied ten oosten van de rivier de Mississippi werd een deel van de Verenigde Staten toen de Amerikaanse Burgeroorlog voorbij was. Dat gebeurde op het moment dat het Tweede Verdrag van Parijs werd ondertekend. De westelijke kant van de Mississippi werd toegedragen aan Louisiana Purchase. Toch werd een deel van het westen nog betwist door de Verenigde Staten.

In het jaar 1805 onderhandelde een zekere Zebulon Pike met de inheemse indianen van Minnesota dat ze een Amerikaans fort wilden bouwen bij de samenvloeiing van de Minnesota River en de Mississippi. De indianen gaven akkoord en er werd inderdaad een fort daar gebouwd. Het fort heette Fort Snelling. Dat fort lag in het gebied waar nu Saint-Paul ligt.

Bij dat fort werden allerlei dingen gebouwd, waaronder een molen en een houtzagerij. Die houtzagerij werd gebouwd bij Saint Anthony Falls. Saint Anthony Falls was een waterval. Tegenwoordig is het een stuwdam.

Rondom die houtzagerijen werden allerlei huizen gebouwd, waaruit Minneapolis uit zou worden geboren. De indianen werden steeds slechter behandeld in het gebied en daardoor kwamen ze in opstand. Er brak zelfs oorlog uit, namelijk de Dakota Oorlog van 1862. De oorlog duurde enkel zes weken, maar er waren bloedige veldslagen. Wel 800 blanke kolonisten stierven tijdens de oorlog. Maar ze wonnen wel.

Houtkap en landbouw begonnen vanaf het einde van die oorlog de economie in Minnesota te steunen. De zagerijen in Saint Anthony Falls groeiden uit tot centra van houtkap. Minneapolis en Saint Paul werden geboren. Vooral omdat de steden aan rivieren lagen, kon men makkelijk transporteren. In de nederzettingen kwamen veel molenaars wonen.

Later begon er zelfs mijnbouw in Minnesota. De industrie was ook belangrijk voor de economie van Minnesota. Er kwamen zelfs ijzerindustrie. Vanaf het jaar 1900 was er een grote volksverhuizing vanaf het platteland naar de grote steden (Minneapolis, Saint Paul, enzovoort). Voor lange tijd werd de staat getroffen door droogte. De landbouw ging minder goed.

Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de economie en het onderwijs van Minnesota zich enorm. De landbouw werd nu bijna helemaal gedaan door machines of tractors. Er kwamen veel nieuwe technologieën voor de industrie. In de grote steden werden universiteiten gesticht. Voor het eerst waren er nu veel financiële diensten in Minnesota.

Geografie & Natuur

Een meer in Minnesota bij zonsondergang

Minnesota is na Alaska de noordelijkste staat van de VS. Het ligt geografisch in het opper midwesten van Amerika. De staat grenst aan de Amerikaanse staten North Dakota, South Dakota, Wisconsin, Iowa en aan de Canadese provincies Manitoba en Ontario. Enkele van de oudste stenen op aarde zijn gevonden in Minnesota. Soms zijn die wel 3,6 miljard jaar oud. Die steden zijn overblijfselen van een vulkanische rots ten noordoosten van Minnesota. Het vulkanisme is daar gestopt en daardoor bleven deze stenen over. Ongeveer 1 miljard jaar geleden ging de vulkanische rots dood.

In de ijstijd waren er veel ijskappen over Minnesota. Er waren allemaal gletsjers toen in Minnesota. De ijskappen verwoestten het landschap van toen in Minnesota en vormden het landschap van nu in de staat. Het hoogste punt van Minnesota is Eagle Mountain. Dat is ongeveer zo'n 701 meter hoog. De hoogtes in de staat verschillen vaak veel. Er zijn zowel lage plekken en hoge plekken.

Minnesota wordt niet voor niets 'Het land van de 10.000 meren' genoemd. Er zijn namelijk heel veel meren in de staat. In totaal wel 11.842 meren. Het grootste meer in Minnesota is Lake Superior. Ook is Lake Superior het diepste meer van de staat. Verder zijn er ook veel rivieren en beken. In totaal zelfs 6.564 rivieren/beken. Die rivieren en beken zitten vol met allerlei vissen.

De staat heeft vier soorten ecologie. Dat zijn prairie's (in zuidwestelijk en westelijk Minnesota), decidueus bos (in het zuidoosten van Minnesota), tallgrass prairie's (noordwesten) en gemengd bos (noorden). In den oordelijke bossen zijn veel pijnbomen en sparren. Ook kun je soms een berk of een populier tegenkomen. In het noorden van Minnesota is de meeste houtkap van de staat. Daar zijn zowel veel nationale bossen als nationale parken.

Veel dieren uit Minnesota zijn uitgestorven. Dat is zo, omdat de mens zich te veel heeft ontwikkeld in de staat. Dit zijn een paar voorbeelden van dieren die hier bijna niet meer te vinden zijn: eland, boommarter, bizon, kariboe en whitetail herten. Na Alaska heeft Minnesota het grootste aantal wolven van de hele VS. Ook zijn er veel zwarte beren. Jaarlijks trekken duizenden vogels naar Minnesota toe om eten te zoeken of te broeden. Vooral watervogels, wilde vogels en roofvogels verblijven hier voor lange tijd. Vaak nestelen de vogels zich vlakbij de rivieren. Voorbeelden van vogels die zich hier nestelen zijn fazanten, eenden, buizerds en sneeuwuilen. In de meren en rivieren wemelt het er van de vissen. Vooral snoeken worden hier veel gevangen.

Minnesota heeft een continentaal klimaat. 's Winters is het koud en in de zomer heet. De laagste temperatuur ooit hier was 51 graden onder nul en de hoogste 45 graden. Er zijn in de winter vaak sneeuwstormen. De gemiddelde temperaturen variëren vaak van 2 graden tot en met 9 graden. Koude zomers hebben vaak temperaturen van 9 graden tot en met 14 graden. In Minnesota is jaarlijks best veel neerslag (=regen).

Bevolking

Wolkenkrabbers in Minneapolis, Minnesota
De kathedraal van Saint Paul

De bevolking van Minnesota groeit snel. In het jaar 1850 had het minder dan 6.100 inwoners, terwijl het in het jaar 1900 1,7 miljoen inwoners kreeg. De bevolking van het jaar 1900 is nu verdriedubbeld. Minnesota is bekend om haar vele etnische groepen en minderheden. Op dit moment heeft het ongeveer 5,2 miljoen inwoners.

De drie grootste steden in Minnesota zijn: Minneapolis, Saint Paul en Rochester. De meeste inwoners van Minnesota zijn Duits en Scandinavisch (blank dus). Aziaten, Afro-Amerikanen, Blanke Amerikanen (oorspronkelijk uit Engeland) en indianen zijn er in de minderheid. Minnesota's belangrijkste godsdienst is het christendom. Vaak zijn de christenen hier protestant, maar er zijn ook veel katholieke mensen. Hieronder staat een lijstje van de etnische groepen van Minnesota:

Economie

Minnesota is een van de belangrijkste grondstof-producenten van de VS, maar ook van de hele wereld. Vooral de laatste 200 jaar is de economie veel ontwikkeld. Bankdiensten, industrie en landbouw zijn de belangrijkste sectoren van de economie in Minnesota. In de grote steden zijn veel winkels en banken. Wel 33 van de 1000 top ondernemingen in de VS hebben een hoofdkantoor in Minnesota.

De staat ligt niet aan zee, maar heeft wel havens aan de rivieren. Het inkomen per huishouden jaarlijks is best wel hoog. Werkloosheid is er amper in Minnesota. Slechts 7,3 % is werkloos in de staat. Blanke families verdienen meer geld dan andere etnische groepen. Vooral Aziaten, Afro-Amerikanen, Hispanics en indianen verdienen weinig geld.

De vroegste belangrijke onderdelen van Minnesota's economie waren bonthandel en landbouw. In Minneapolis ontstonden de eerste houtzagerijen en meelfabrieken. Boeren in Minnesota produceren vaak suikerbieten, erwten en maïs. Veehouders kweken/fokken vaak kalkoenen, kippen, koeien en schapen. In de noordelijke bossen van de staat is veel bosbouw en houtkap. Van het hout wordt vaak papier gemaakt of meubels.

In Minnesota is ook veel mijnbouw en staalindustrie. Er wordt veel ijzererts geproduceerd en naar het buitenland geëxporteerd. Duluth is een de grootste 'haven' van Minnesota, want het ligt aan Lake Superior. Lake Superior is namelijk het grootste meer van de staat en één van de Grote Meren in de VS. In de grote steden zijn vaak biomedische bedrijven. Minnesota is een van de 42 enige staten van de VS met een eigen loterij. Er zijn vele spellen. De bekendsten zijn Powerball, Hot Lotto en Gopher 5. In Minnesota wordt brandstof geproduceerd. Zoals diesel en benzine. Er wordt ook biodiesel geproduceerd in Minnesota.

Vervoer

In Minnesota is heel veel vervoer en transport. Dat allemaal wordt gecontroleerd door een speciaal departement. Het heet Minnesota Department of Transportation (vertaling:Minnesota Departement van Transport). Afgekort heet het MnDOT. Door heel de staat zijn veel snelwegen. Ook is er openbaar vervoer, zoals bussen, taxi's, treinen enzovoort.

Je kunt speciaal over de Missisipi en de Minnesota Rivier gaan met openbare boten. Vanaf Duluth kan je varen op Lake Superior. De grootste luchthaven van Minnesota is de internationale luchthaven Minneapolis-Saint Paul International Airport. Delta Air Lines en Sun Country Airlines zijn de grootste luchtvaartmaatschappijen van deze luchthaven.

Onderwijs

De staat heeft een goed opgeleide bevolking. Vrijwel niemand is analfabetisch. Analfabetisch betekent dat iemand niet kan schrijven en lezen. De eerste school van heel Minnesota werd gesticht in het jaar 1858 bij het plaatsje Winona. In Minneapolis en nog andere plaatsen zijn universiteiten en hogescholen voor slimme studenten.

Veel buitenlanders in Minnesota verlaten school al op de middelbare school. De studenten van Minnesota hebben vaak een hoge score bij toetsen. Minnesota is zelfs één van de slimste staten van de VS. Bij de universiteiten en scholen zijn vaak vele campussen. Er zijn ook nog speciale scholen waar je kunst leert. Heel de staat heeft maar liefst 19 universiteiten.

Cultuur

De belangrijkste onderdelen van de cultuur van Minnesota zijn kunst, literatuur, amusement en feesten. Minnesota's belangrijkste plaatsen voor beeldende kunst zijn Minneapolis Institute of Arts, Walker Art Center en Frederick R. Weisman Art Museum. In de staat zijn veel bekende orkesten. Saint Paul Chamber Orchestra en Minnesota Orchestra zijn de twee bekendste orkesten van heel de staat Minnesota. Deze orkesten werken fulltime. In Minnesota is een heel groot theater. Die heet het Guthrie Theater.

Daar zijn zowel komedies en toneelstukken als musicals en muziek-optredens. Vanuit het Guthrie Theater is zicht op de Mississippi. Jaarlijks worden er ongeveer 2,3 miljoen kaartjes verkocht bij dit theater. Een bekend feest in Minnesota dat jaarlijks wordt gevierd is Minnesota Fringe Festival. Dan is er veel theater, dans, muziek, poppenkast en beeldende kunst in de staat. Er zijn wel 800 optredens die 11 dagen lang in Minneapolis worden gehouden. Over literatuur gesproken heeft Minnesota veel bekende schrijvers en schrijfsters.

De verhalen en boeken gaan vaak over de prairies en van alles nog wat. Minnesota's allerbekendste schrijvers zijn Laura Ingalls Wilder en Ole Rolvaag. Laura Ingalls Wilder schreef een lange kinderboekenserie (genaamd: Het kleine huis op de Prairie) over haar leven in Walnut Grove, een klein gehucht in Minnesota. Ole Rolvaag is bekend om het boek Reuzen op Aarde.

Andere bekende schrijvers zijn Sinclair Lewis (beroemd om de roman Main Street) en F. Scott Fitzgerald (beroemd om de boeken Winter Dreams en The Ice Palace). De bekendstee dichter van Minnesota is Henry Wadsworth Longfellow met zijn gedicht The song of Hiawatha. Dat is een episch gedicht over vele verschillende bezienswaardigheden in de hele staat.

In Minnesota zijn veel bekende muzikanten. Vaak zijn het rock-artiesten of pop-muzikanten. Vooral de rock-star Prince, de elektro-muzikale band Owl City en de harmonieuze zangeressen The Andrews Sisters zijn bekend om hun muziek in heel de staat Minnesota. Andere bekende artiesten/bands zijn rock-star Eddie Cochran, volksmuziek-muzikant Bob Dylan, de band The Trashmen, de rockband The Castaways, de pop-muziekschrijvers Jimmy Jam & Terry Lewis, de rock-artiesten Jonny Lang en Soul Asylum, de band Hüsker Dü en The Replacements Band.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Minnesota&oldid=763379"