F. Scott Fitzgerald

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
F. Scott Fitzgerald in 1937

Francis Scott Key Fitzgerald (Saint Paul (Minnesota), 24 september 1896 – Hollywood, 21 december 1940) was een Amerikaans schrijver, die vooral romans en korte verhalen schreef. Fitzgerald maakte deel uit van de Lost Generation, een groep kunstenaars - in het bijzonder Amerikaanse schrijvers - die in de jaren 1920 in Parijs verbleven. Fitzgeralds bekendste boek is waarschijnlijk De grote Gatsby (1925), dat als Great American Novel wordt gezien. Het boek vertelt het uitbundige leven van rijke Amerikanen tijdens de jaren 1920.

Fitzgerald wilde het Amerikaanse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog dienen, maar de oorlog was al afgelopen voordat hij naar Europa werd uitgezonden. Al voor de oorlog was hij begonnen met schrijven. Fitzgerald was er zeker van dat hij de oorlog niet zou overleven en wilde dus iets nalaten. Na de oorlog verhuisde hij naar New York en ging bij een reclamebureau werken. In zijn vrije tijd schreef hij korte verhalen. Hoewel hij verloofd met Zelda, was hij er niet zeker van dat hij hun twee financieel kon onderhouden. Hierdoor verbraken ze de relatie, maar na zijn eerste publicatie trouwden ze met elkaar. In 1920 was uiteindelijk zijn grote doorbraak met Flapper, waarna hij in de jaren 1920 verschillende boeken publiceerde. Fitzgerald was zeker populair in zijn tijd, maar zijn boeken verkochten niet genoeg voor de rijke levensstijl die hij had. Hierdoor had hij regelmatig schulden en leende ook grote bedragen bij zijn redacteur en agent. Ook verkocht bij verhalen aan Hollywood en hielp de studio's daar om scripts te schrijven. Uiteindelijk verhuisde hij daardoor naar Hollywood en richtte zich na 1934 alleen maar op de films. Fitzgerald en Zelda raakten vervreemd van elkaar en woonden aan de andere kant van het land. Fitzgerald zou uiteindelijk overlijden aan de gevolgen van twee hartaanvallen in 1941. Zelda kwam tijdens een brand in 1948 om te leven. De twee geliefden liggen tegenwoordig in dezelfde begraafplaats.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=F._Scott_Fitzgerald&oldid=687629"