Henry David Thoreau

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henry David Thoreau.jpg

Henry David Thoreau (Concord (Massachusetts), 12 juli 1817 – aldaar, 6 mei 1862) was een Amerikaans schrijver, dichter en filosoof. Thoreau was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het transcendentalisme. Dit was een stroming in de Amerikaanse literatuur, die vond dat men de realiteit kon begrijpen door de natuur te bestuderen.

Thoreau was een vertegenwoordiger van het eenvoudige leven in de natuur. Een van zijn belangrijkste boeken is Walden, or Life in the Woods, waarvoor hij twee jaar, twee maanden en twee dagen in afzondering van de maatschappij leefde omringt door natuur. Een ander werk van hem is Civil disobedience, waarin hij stelde dat burgers op een vreedzame manier in opstand konden komen tegen een foute regering. Dit laatste werk inspireerde het geweldloos verzet van onder meer Gandhi en Martin Luther King.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Henry_David_Thoreau&oldid=691886"