Techniek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Techniek is het gebruik van kennis en vaardigheden om dingen te maken, op te lossen of te verbeteren. Het gaat om het toepassen van wat je weet om praktische doelen te bereiken. Techniek is iets anders dan technologie.

De mens is hier al minstens sinds de Steentijd mee bezig en vindt steeds nieuwe dingen uit en verbetert dingen die hij al heeft gemaakt.

Het proces

Bij het maken van iets nieuws, of een verbetering van iets dat al bestaat, komt heel wat kijken voordat het goed genoeg is. Hoe gaat dat tegenwoordig - dat wordt ook wel 'het proces' genoemd - ?

  1. Het begint bij een idee.
  2. Vervolgens wordt er een ontwerp gemaakt (op papier of in de computer) met daarbij een doelbeschrijving waaraan het product moet gaan voldoen.
  3. Onderzoek naar de haalbaarheid: zijn de juiste spullen verkrijgbaar, de juiste gereedschappen, geschatte kosten, is er belangstelling voor, zijn alle vragen beantwoord?
  4. Het ontwerp wordt uitgewerkt in een zogeheten prototype (eerste uitprobeersel).
  5. Onderzoek of het werkt: is het beoogde doel bereikt?
  6. Bijschaven van het prototype en opnieuw proberen.
  7. Is het product geschikt en klaar om op de markt te worden gebracht, dus om het goed te kunnen verkopen?
  8. De kennis en ervaringen die tijdens het proces zijn opgedaan - en ook die van (proef)gebruikers van het product - zijn weer nuttig voor een vervolg. Dit komt ook terug in de evaluatie van het ontwikkelde product.
  9. Is het product een succes? Dan kan het in massaproductie worden gemaakt en daarmee goedkoper worden, zodat meer mensen het kunnen kopen.

Op school

Je leert hierover bij Wetenschap en techniek (W&T). Daaraan wordt sinds 2020 aandacht besteed op de basisschool.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Techniek&oldid=819829"