Heksenprocessen van Salem
De heksenprocessen van Salem waren een verzameling van processen tegen "heksen" in het plaatsje Salem. Salem lag toentertijd in de Engelse kolonie Massachusetts, tegenwoordig een van de Amerikaanse staten. De heksenprocessen van Salem zijn de bekendste heksenprocessen uit de Amerikaanse geschiedenis. De processen vonden plaats in 1692 en kosten minstens 24 mensen het leven.
Voor de heksenprocessen waren verschillende redenen. Het christelijke geloof speelde een belangrijke rol. In Massachusetts was bijna iedereen puriteins (strenge vorm van het protestantisme). Daarnaast was er een hoop bijgeloof, waaronder geloof dat de duivel zou bestaan. Daarnaast speelden ook armoede, onderdrukking en ruzie over grond een rol. Voor de processen was er al geloof in heksen, die volgens de inwoners kwaadachtig waren en de Duivel eerden. De processen begonnen nadat een slavin uit Barbados twee meisjes leerde te toveren. Deze meisjes kregen last van onder andere epilepsie, waardoor men dacht dat ze behekst waren. Hierdoor ontstond uiteindelijk een heksenjacht en werden de vermoedelijke heksen terechtgesteld. Aangezien heksen niet bestaan, ging dit om onschuldige vrouwen.
Na de processen bleef een aantal vrouwen vastzitten. Zij werden uit de gevangenis gehaald in 1693 en in 1695 werden de wetten opnieuw opgesteld. Hierdoor konden geen heksenprocessen meer plaatsvinden. De slachtoffers kregen later een vergoeding en in 1954 werden de namen gezuiverd. Sindsdien zijn er allerlei theorieën geweest waarom de meisjes deze epileptische aanvallen kregen. Vermoedelijk had het te maken met een bepaald soort schimmel, die in graan voorkomt.