Armoede

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Armoede is het tegenovergestelde van rijkdom of welvaart. In armoede leven betekent dat je arm bent. Er zijn twee soorten armoede, lichte en zware armoede.

Inleiding

In Nederland en België komt voornamelijk lichte armoede voor. Mensen hebben dan net iets te weinig geld of net genoeg. Ze kunnen geen onverwachte dingen betalen, maar hebben vaak wel genoeg geld voor eten en een huis. Armoede kan er worden verzacht door een uitkering.

Zware armoede komt vooral in ontwikkelingslanden voor. Dan leef je van minder dan 1 dollar per dag.

Mensen die geen eten kunnen betalen kunnen op diverse plaatsen in Nederland en België naar een voedselbank. Ook zijn er mensen die dakloos zijn. Zij moeten naar een daklozenopvang of buiten slapen. Als het koud is, zijn er voor hen in diverse plaatsen ook 'warme kamers'.

Armoede in Nederland

Veel mensen beseffen dit niet, maar er is ook veel armoede in Nederland. In Nederland leven zo’n 900.000 mensen in armoede! Mensen die in armoede leven, krijgen een vergoeding van de Nederlandse overheid om hun leven een stukje makkelijker te maken. Er zijn mensen die in lichte armoede leven, mensen die het eten niet kunnen betalen en mensen die dakloos zijn. Mensen die in lichte armoede leven, hebben een inkomen van minder dan 1550,- euro. Meestal hebben ze geen geld om luxe producten te kopen, maar wel genoeg voor regulier eten en een dak boven hun hoofd. Mensen die niet genoeg eten hebben, kunnen terecht bij de voedselbank. Daklozen hebben uiteraard geen huis, omdat ze onder bepaalde omstandigheden hun huis zijn kwijtgeraakt. Deze mensen kunnen ook terecht bij de voedselbank, en soms kunnen ze naar een opvangcentrum voor daklozen, of moeten ze buiten slapen in de vrieskou.

Armoede vermindering

Armoede is altijd een groot mondiaal probleem geweest. Het doel was om de armoede in 2030 volledig uit te bannen, maar dat is niet gelukt. Want na decennia van behoorlijk goede armoedebestrijding begon de terugdringing in 2015 te vertragen. Ook Covid was een groot probleem. Ongeveer drie jaar vooruitgang ging verloren vanwege covid. Het geschatte aantal mensen dat in 2030 arm zal zijn, bedraagt nu 600 miljoen. Klimaatverandering is ook een zeer groot probleem voor arme mensen. Denk aan mensen die al niet veel hebben en vervolgens alles verliezen als er een natuurramp plaatsvindt, zoals een tsunami of een tornado.

Gezondheidsproblemen voor arme mensen

Veel arme mensen hebben ook gezondheidsproblemen omdat ze geen toegang hebben tot schoon water of goede riolering. Veel mensen hebben ook geen geld voor een verzekering, dus als ze ziek worden, zijn ze bang om naar het ziekenhuis te gaan, omdat ze weten dat ze de ziekenhuisrekeningen of het soort medicijn dat ze zouden kunnen krijgen niet kunnen betalen. behoefte. Sommige mensen hebben dit probleem niet, maar ze hebben een nog groter probleem: ze hebben niet eens toegang tot een ziekenhuis, omdat ze zo ver weg wonen. Dus als er een medisch noodgeval is, kunnen deze mensen nergens heen.

Geschiedenis: armoede vroeger

Arme mensen die tussen 1700 en 1800 in de stad leefden, woonden vaak in kleine kelders of in krotten. Krotten zijn hele kleine slechte woningen voor arme mensen. De hele familie leefde samen in een kleine kamer. Hier moesten ze samen slapen, eten en werken. Veel arme mensen waren ook ziek of ondervoed. Ondervoed is wanneer je te weinig eten krijgt. Je wordt dan heel dun.

Veel arme mensen werkten in die tijd thuis. Dit noemden ze de huisnijverheid. Dat betekent thuis werken door van allerlei dingen te maken met behulp van simpel gereedschap. Ze moesten bijvoorbeeld op een spinnewiel van wol draden weven. Ze kregen de wol van een koopman en wanneer ze klaar waren verkochten ze de draden aan de koopman. Of ze moesten op een weefgetouw van de draden een stof weven.

Veel kinderen moesten ook werken. De ouders verdienden zelf niet genoeg om eten voor het hele gezin te kopen. De kinderen konden dan niet naar school. Ze werken vaak bij een bakker, timmerman of in een pottenbakkerij waar ze van klei potten maakten. Of ze werkten in een blekerij. Een bedrijf waar alle stoffen gebleekt werden. Bleken is de kleur uit een stof halen zodat die wit wordt. Hier was het heel vies. Het bleken werd gedaan door het gebruik van urine (plas) van dieren. Daar werden de stoffen wit van.

Als arme mensen geen werk hadden moesten ze soms ook bedelen voor eten, of ze leefden van de bedeling. Dan werden ze gesteund door rijke mensen, kerken of fondsen die aan weldadigheid deden. Verder moest je het hebben van je familie en nabuurschap: buren die ook wat voor je konden betekenen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Armoede&oldid=848417"