Armoede

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Armoede is het tegenovergestelde van rijkdom of welvaart. In armoede leven betekend dat je arm bent. Er zijn twee soorten armoede, lichte en zware armoede. In Nederland en België komt alleen lichte armoede voor. Mensen hebben dan net iets te weinig geld of net genoeg. Ze kunnen geen onverwachte dingen betalen, maar hebben vaak wel genoeg geld voor eten en een huis. Zware armoede komt vooral in ontwikkelingslanden voor. Dan leef van minder dan 1 dollar per dag.

Geschiedenis

Arme mensen die tussen 1700 en 1800 in de stad leefden, woonden vaak in kleine kelders of in krotten. Krotten zijn hele kleine slechte woningen voor arme mensen. De hele familie leefde samen in een kleine kamer. Hier moesten ze samen slapen, eten en werken. Veel arme mensen waren ook ziek of ondervoed. Ondervoed is wanneer je te weinig eten krijgt. Je wordt dan heel dun.

Veel arme mensen werkte in die tijd thuis. Dit noemde ze de huisnijverheid. Dat betekend thuis werken door van allerlei dingen te maken met behulp van simpel gereedschap. Ze moesten bijvoorbeeld op een spinnenwiel van wol draden weven. Ze kregen de wol van een koopman en wanneer ze klaar waren verkochten ze de draden aan de koopman.

Of ze moesten op een weefgetouw van de draden een stof weven.

Veel kinderen moesten ook werken. De ouders verdienden zelf niet genoeg om eten voor het hele gezin te kopen. De kinderen konden dan niet naar school. Ze werken vaak bij een bakker, timmerman of in een pottenbakkerij. Waar ze van klei potten maakten. Of ze werkten in een blekerij. Een bedrijf waar alle stoffen gebleekt werden. Bleken is de kleur uit een stof halen zodat het wit wordt. Hier was het heel vies. Het bleken werd gedaan door het gebruik van urine (plas) van dieren. Daar werden de stoffen wit van. Als arme mensen geen werk hadden moesten ze soms ook bedelen voor eten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Armoede&oldid=699793"