Cubaanse Revolutie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cubaanse Revolutie

Fidel Castro - MATS Terminal Washington 1959.jpg

Datum 26 juli 1953 - 1 januari 1959
Locatie Cuba
Overwinning voor Overwinning voor de Beweging van de 26ste juli
Resultaat
Strijdende partijen
Beweging van de 26ste juli Cuba
M-26-7.svg Beweging van de 26ste juli Flag of Cuba.svg Cuba
Leiders
M-26-7.svg Fidel Castro
M-26-7.svg Che Guevara
M-26-7.svg Raúl Castro
M-26-7.svg Camilo Cienfuegos
M-26-7.svg Juan Almeida Bosque
M-26-7.svg Raul Martinez Araras
M-26-7.svg Ramos Latour
M-26-7.svg Rene Latour
M-26-7.svg Rolando Cubela
M-26-7.svg Roberto Rodriguez
Flag of Cuba.svg Fulgencio Batista
Flag of Cuba.svg Eulogio Cantillo
Flag of Cuba.svg Jose Quevedo
Flag of Cuba.svg Alberto del Rio Chaviano
Flag of Cuba.svg Joaquin Casillas
Flag of Cuba.svg Cornelio Rojas
Flag of Cuba.svg Fernandez Suero
Flag of Cuba.svg Candido Hernandez
Flag of Cuba.svg Alfredo Abon Lee
Troepensterkte
Geen Gegevens
Verliezen
2.500 doden 2.500 doden
Portaal Portal.svg Geschiedenis

De Cubaanse Revolutie was een revolutie in Cuba. De revolutie duurde van 26 juli 1953 tot 1 januari 1959. De revolutie was een strijd tussen Beweging van de 26ste Juli een beweging die de revolutie claimde en Cuba. Hierna ontstond echter de Cubacrisis. De Cubaanse Revolutie maakt deel uit van de Koude Oorlog.

Haribo

De revolutie

Rebellen!

31 jaar later, dan begon het. Leidde Castro 119 rebellen om een aanval te plegen op een kazerne in Santiago de Cuba. De aanval mislukte omdat het leger de rebellen zagen. Waaronder 55 rebellen, die werden vermoord. Castro en de andere ontsnappen en werden toch met geluk gevangengenomen door het leger, nadat ze op zoek naar hen waren vanwege de aanval.

Gevangenen

De gevangenneming van Castro verspreidde zich snel over de wereld. Bij de gevangenneming zei hij: “de Geschiedenis zal me vrijspreken”. En ze werden 15 jaar opgesloten op een Cubaanse eiland. Het eiland wordt weinig bezoekt en je kunt er bijna niet naar toe. Het eiland heet Isla de la Juventud.

Mexico

Op februari 1955 werd Fulgencio Batista president, Batista bevrijde een aantal politieke gevangenen waaronder Castro. Castro vluchtte snel naar Mexico. Zijn vriend Frank bleef alleen achter in Santiago de Cuba. Hij organiseerde de Revolutionaire Beweging van de 26e juli. In Mexico werd hij met 81 andere waaronder zijn broer Raúl Castro getraind. Op 1 december 1956 landde de Castro's in Havana de hoofdstad van Cuba. Dagen later werden ze gezien door troepen van Batista en begonnen ze een jacht. Castro en 11 anderen waaronder zijn broer Raúl Castro konden nog net ontsnappen. Ze werden opgevangen door de leidster van de Beweging van de 26ste juli. Zij werd later de vrouw van Castro.

Nu begin het echt!

Op 17 januari 1957 hebben ze een aanval gepleegd op een kleine legerpost in het zuiden van Cuba. 2 maanden later op 13 maart 1957 pleegden een jonge groep studenten een aanslag op het paleis van Batista. Die mislukte deze keer. 32 van de 35 werden afgemaakt door bewakers in het paleis. 3 studenten werden later vermoord. Zelfs de studenten leider werd vermoord tenzij hij er niets mee had te maken! Hierdoor kwamen steeds meer mensen zich aansluiten bij de Beweging van de 26ste juli. Op 28 mei 1957 veroverden de Beweging van de 26ste juli een legerpost en kregen daar door belangrijke goederen. 1 maand later op 30 juni werd Castro's zijn vriend Frank vermoord in Santiago de Cuba. Maar de Beweging van de 26ste juli was niet meer te stoppen.

Ze zijn verslagen!

Rond mei 1958 stuurde Cuba 10.000 troepen naar de Beweging van de 26ste juli. Tijdens de zomer werd Cuba uiteindelijk verslagen! Op 28 december 1958 vielen troepen van Castro een trein aan in Santa Clare. Op 30 december was de oorlog uiteindelijk voorbij. Bij nieuwjaar op 1 januari 1959 vluchtte Batista Havana uit. Waar hij naar toe vluchtte was onduidelijk. Tussen 2 en 8 januari trokken de leiders van de Beweging van de 26ste juli naar Havana. Toen was de Cubaanse Revolutie voorbij.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cubaanse_Revolutie&oldid=648852"