Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Jim Garrison

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Earling Carothers (Jim) Garrison (Knoxville (Iowa), 20 november 1921 - New Orleans (Louisiana), 21 oktober 1992) was tussen 1962 en 1973 officier van justitie in New Orleans, Louisiana. Hij werd bekend door zijn onderzoeken naar de de moord op president John Fitzgerald Kennedy.

Vroeg leven

Garrison werd in 1921 geboren in Iowa, maar zijn gezin verhuisde al vlug naar de staat New Orleans. Tijdens de Tweede wereldoorlog diende Garrison bij de Nationale Garde. In 1949 studeerde hij af als meester in de rechten en ging werken bij de FBI. Na twee jaar dienst als FBI-agent, ging hij terug naar de Nationale Garde, maar werd daar ontslagen door de officieren. De reden daarvan was psychoneurose.

Raadsman

Vroeg in de jaren '50 werkte Garrison bij een advocatenbureau om ervaring op te doen. In 1954 ging hij door met zijn carrière en werd asstent-officier van Justitie. In 1961 werd Garrison gekozen tot Openbaar Aanklager van het district New Orleans, nadat hij eerder een poging had gedaan om rechter te worden. Deze was echter mislukt.

In zijn hoedanigheid als raadsman begon hij met zijn kantoor in 1966 een groot onderzoek, naar de moord op president John Kennedy. Garrison was een van de eerste die er achter kwam dat er mogelijk een samenzwering was. Garrison sleepte vervolgens de zakenman Clay Shaw voor de rechter, die evenwel werd vrijgesproken. De publieksjury was echter wel onder de indruk van Garrisons bewijsvoering en constateerde dat Kennedy's moord het gevolg was van een samenzwering, waar met name de CIA en grote rol in speelde.

Oliver Stone verfilmde in 1991 dit proces, waarin Garrison gespeeld wordt door de acteur Kevin Costner. Garrison speelt in de film JFK de rol van tegenpool Earl Warren. Garrison zelf schreef ook nog vier boeken over de moord.

Latere jaren

In 1993 overleed Jim Garrison. Toen hij overleed was hij rechter. Hij liet vijf kinderen achter.

Externe links

Boeken

1. On the trail of the assassinsJim GarrisonISBN:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jim_Garrison&oldid=499108"