Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Lee Harvey Oswald

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lee Harvey Oswald (New Orléans, Louisiana, 18 oktober 1939 – Dallas, Texas, 24 november 1963) is de vermoedelijke moordenaar van de Amerikaanse president John F. Kennedy, hoewel het nooit tot een rechtszaak is gekomen waarbij zijn schuld onomstotelijk kon worden aangetoond. De officiële commissie achtte zijn schuld in het rapport wel bewezen.

Leven

Oswald was een jongeman die in zijn jeugd 22 keer verhuisd was. Hij had op 12 scholen gezeten. Op zijn achttiende ging hij bij de mariniers, waar hij Russisch leerde spreken en bezeten raakte van het communisme. Hij verhuisde na zijn diensttijd ook naar de Sovjet-Unie en trouwde er Marina Oswald. Toen hij volwassene was, keerde hij wederom terug, samen met zijn echtgenote. Hij leefde in de Verenigde Staten en werkte bij een geheim labaratorium.

Moordenaar van president

In 1963 woonde Lee Harvey Oswald in Dallas en werkte bij een schoolboekenmagazijn. Op 22 november 1963 reed John F. Kennedy langs dit magazijn en schoot Oswald hem (volgens de Amerikaanse overheid) dood. Oswald vluchtte, maar werd niet lang daarna gearresteerd. In handen van de politie werd hij doodgeschoten door nachtclubeigenaar Jack Ruby.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lee_Harvey_Oswald&oldid=360645"