Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Commissie-Warren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Commissie-Warren (Warren Commission), officieel The President's Commission on the Assassination of President Kennedy geheten, (her)onderzocht de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963. De commissie stond onder leiding van rechter Earl Warren en was samengesteld door president Lyndon Johnson.

Achtergrond

Onder druk van de Amerikaanse bevolking stelde de toenmalige Amerikaanse president Johnson een commissie samen, om de moord op John F. Kennedy te onderzoeken. De commissie bestond uit zeven leden met Earl Warren aan het hoofd. Ze schreven in 1964 een lijvig rapport van 26.0000 bladzijden en presenteerden dat rapport in datzelfde jaar aan president Lyndon Johnson. De conclusies van de commissie waren: slechts drie kogels waren afgeschoten tijdens de moord en Lee Harvey Oswald had die alle drie vanuit de Texas School Book Depository afgevuurd.

Kritiek

Er is veel kritiek op de commissie geweest. Er zaten mensen in die Kennedy niet mochten. De bevolking ging het rapport met een rode pen in de aanslag lezen en ontdekte nogal wat nalatigheden en fouten. Dit heeft uiteindelijk tot een heuse rechtszaak geleid, doordat iemand beschuldigd werd van een samenzwering. Een andere commissie deed in 1979 onderzoek en kwam tot een andere conclusie dan de Commissie-Warren. Deze is waarheidsgetrouwer. Maar toch geldt het rapport van de Commissie-Warren tot op de dag van vandaag als de enige waarheid.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Commissie-Warren&oldid=416425"