Senator

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een senator was in het oude Rome in de Romeinse tijd een belangrijke politicus. Er waren er ~ 150. Vanaf de tijd van Sulla werden het er ~ 200. Het aantal senatoren wisselde nogal. Tijdens het Principaat, dat is het vroege keizerrijk, waren het er gemiddeld 300. Door oorlogen gingen er soms dood. Jaarlijks werden de questoren gekozen, die dan nieuw in de senaat kwamen om sterfgevallen op te vullen.

De senatoren stemden over wetten en andere belangrijke dingen. Over of er wel of niet oorlog moest worden gevoerd. En door wie die legers moesten worden aangevoerd. Het hoogste macht hadden de consuls. Die werden ook door de senaat gekozen.

Een senator is tegenwoordig een mannelijke deelnemer van de senaat. Dit is een overlegorgaan, meestal de hogere kamer van een volksvertegenwoordiging. In Nederland wordt de Eerste Kamer der Staten-Generaal officieus ook wel de Senaat genoemd. Een vrouwelijke deelnemer is een senatrice. In Amerika heb je een senaat.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Senator&oldid=763229"