Harvard-universiteit

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Harvard University)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harvard College - Annenberg Hall

Harvard University is een Amerikaanse privé-universiteit die voor het grootste deel in Cambridge, Massachusetts zit.

De school werd gesticht op 8 september 1636, met als belangrijkste doel predikanten op te leiden, zodat de kolonie minder afhing van afgestudeerde geestelijken uit Engeland. De eerste jaren was de naam het New College.

Op 13 maart 1639 werd de school vernoemd naar John Harvard (1607-1638), een predikant die de universiteit achthonderd Engelse ponden en zijn bibliotheek van ongeveer vierhonderd boeken naliet. Het is de oudste universiteit van de Verenigde Staten.

Harvard Business School ligt tegenover de rest van de Harvardcampus aan de kant van Boston aan de rivier de Charles. Harvard Medical School zit in het medische district Longwood dichter bij het centrum van Boston, waar een aantal bekende ziekenhuizen liggen. Ook het 'astronomisch observatorium' van Harvard is wereldwijd bekend.

Harvard is een van de beste universiteiten ter wereld, met erg hoge toelatingseisen voor studenten, hoog collegegeld, hoge salarissen aan hoogleraren en een grote kans op een uitstekend betaalde baan na het afstuderen. De universiteit weet vele goede wetenschappers als hoogleraar binnen te halen, die ergens anders in de Verenigde Staten of daarbuiten beroemd zijn geworden om hun werk, ook verschillende Nobelprijswinnaars.

Het motto van Harvard is Veritas, wat Latijn is voor Waarheid.

Andere Harvard Universiteiten

Harvard Law School - Langdell Hall

Bekende oud-studenten

De Amerikaanse presidenten John Adams, John Quincy Adams, Rutherford B. Hayes, Theodore Roosevelt, Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy en George W. Bush.

Andere politici: John Hancock, Samuel Adams, Edward M. Kennedy, Robert F. Kennedy, Henry Kissinger, Al Gore.

Verder de filosofen Henry David Thoreau en George Novack, de psycholoog Burrhus Skinner, de schrijver Ralph Waldo Emerson, de dichters Wallace Stevens, T.S. Eliot en E.E. Cummings, de componist Leonard Bernstein, de acteur Jack Lemmon, de mensenrechtenactiviste Irene Khan en hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Ook Bill Gates van Microsoft heeft aan Harvard gestudeerd, maar heeft zijn studie niet afgemaakt, net zoals Mark Zuckererg, de bedenker van Facebook.

Links

Websites van Harvard universiteiten buiten wikikids:


De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie. (Zie ook: Copyleft)

Deze pagina op Wikipedia

 
Ivy League Universiteiten

Brown University | Columbia University | Cornell University | Dartmouth College | Harvard University | University of Pennsylvania | Princeton University | Yale University

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Harvard-universiteit&oldid=554379"