Hessen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hessen
Deutschland Lage von Hessen.svg
Flag of Hesse.svg
Hoofdstad Wiesbaden
Inwoners 6.045.425
Oppervlakte 21.114 km²
Minister-president Volker Bouffier (CDU)
Website www.hessen.de
Portaal Portal.svg Duitsland

Hessen is een deelstaat in het midden van Duitsland. De hoofdstad van Hessen is Wiesbaden, maar de grootste stad is Frankfurt am Main. Naast deze steden liggen ook Kassel, Darmstadt en offenbach am Main in Hessen. Hessen grenst in het noordwesten aan Noordrijn-Westfalen, in het noorden aan Nedersaksen, in het oosten aan Thüringen en Beieren, in het zuiden aan Baden-Württemberg en in het oosten aan Rijnland-Palts. Hessen heeft een sterke economie en is hier ook bekend om.

Geschiedenis

In 1264 ontstond Hessen. Het scheidde zich toen af van Landgraafschap Thüringen. Zo ontstond Landgraafschap Hessen. In 1458 moest Hessen worden verdeeld onder twee broers. Toen ontstonden Hessen-Kassel en Hessen-Marburg. Toen het huis van Hessen-Marburg uitstierf kreeg Hessen-Kassel dit weer terug, waardoor het land weer Hessen ging heten. Later moest het nog eens over vier broers verdeeld worden, Hessen-Kassel, Hessen-Darmstadt, Hessen-Marburg en Hessen-Rheinfles. De laatste twee stierven uit en het gebied ging naar de andere twee landjes. Hessen-Kassel werd uiteindelijk een keurvorstendom en eindigde als provincie van koninkrijk Pruisen. Hessen-Darmstadt verloor wel gebied aan het andere Hessen, maar wist te blijven bestaan. Uiteindelijk werd Hessen-Darmstadt een groothertogdom, groothertogdom Hessen. Toen in 1918 de monarchie werd afgeschaft, ging het land verder als vrijstaat Hessen. Na de Tweede Wereldoorlog is Hessen een poosje verder gegaan als Groot-Hessen. In 1946 is uiteindelijk het Hessen ontstaan wat we nu kennen.

Bestuurlijke indeling

De bestuurlijke indeling van Hessen

Hessen is als eerste verdeeld in drie Regierungsbezirke, oftewel bestuurlijke regio's. Dit zijn Kassel, Gießen en Darmstadt. Deze zijn weer onderverdeeld Landkreisen en Kreisfreise steden. In totaal zijn er 21 Landkreisen en vijf kreisefreie steden.Wist je dat...

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hessen&oldid=688413"