Saarland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saarland
LocatieSaarland.PNG Flag of Saarland.svg
Hoofdstad Saarbrücken
Inwoners 989.035
Bevolkingsdichtheid 420 inw./km²
Oppervlakte 2.570 km²
Minister-president Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU)
Website www.saarland.de
Portaal Portal.svg Duitsland

Saarland is een deelstaat in Duitsland. De hoofdstad van Saarland is Saarbrücken. Saarland is één van de kleinste deelstaten van Duitsland. Saarland bestaat sinds 1949, maar hoort pas sinds 1957 bij Duitsland. Frankrijk probeerde namelijk om het gebied aan het land zelf toe te voegen.

Geschiedenis

De rivier de Saarschleife

Het Saarland ontstond in 1920. Het was één van de afspraken van de Vrede van Versailles. Het bestond uit de Rijnprovincie en een stuk van de Palts. 15 jaar lang werd het Saarland bestuurd door de Volkenbond (de voorganger van de Verenigde Naties), maar de Volkenbond gaf aan Frankrijk de opdracht het Saarland te besturen. Na 15 jaar, zoals afgesproken, zou Saarland mogen kiezen om zich aan te sluiten bij Frankrijk, aan te sluiten bij Duitsland of om onder bestuur van de Volkenbond en Frankrijk te blijven zoals het al 15 jaar lang was. In 1933, nadat de nazi's de machtovernamen, vluchtten veel tegenstanders van de nazi's naar het veilige Saarland. De Fransen wilden de bevolking overtuigen dat ze zich beter konden aansluiten bij Frankrijk, maar er bestond in Saarland ook een nazi-partij die werd gesteund door de NSDAP. Toen de 15 jaar om waren vroeg Frankrijk de regering om te kiezen, maar deze wist het helemaal niet. Daarom werd er gevraagd wat het volk wilde. 90,7% stemde voor aansluiting bij Duitsland, waarna Saarland weer onderdeel werd van Duitsland.

Na de Tweede Wereldoorlog, toen Duitsland verslagen en verdeeld was, lag het Saarland in de Franse sector. Nadat West-Duitsland ontstond bleef het Saarland bestuurd door Frankrijk. In 1954 werden West-Duitsland en Frankrijk het eens dat het Saarland een soort van eigen land moest worden, maar de bevolking wilde dit helemaal niet. Tijdens een referendum kwam naar voren dat de Saarlanders weer bij (West-)Duitsland wilden horen. Frankrijk wilde dit niet, maar in 1956 kwam het Saarverdrag. Hierin stond Saarland van de Fransen toestemming kreeg zich aan te sluiten bij West-Duitsland. Voorwaarden waren wel dat de Moezel beter gemaakt moest worden voor schepen en Franse schepen hierop mochten varen. Ook moest de eerste vreemde taal Frans worden op scholen (in veel landen is dit Engels). Hierdoor zijn in het Saarland alle verkeersborden voor toeristen gedrukt in Duits en Frans.

Geografie

De Saarlandse Landkreisen.

Saarland grenst in het zuiden aan de Franse regio Lotharingen, in het westen aan de Luxemburgse district Grevenmacher en in het noorden en oosten aan Rijnland-Palts. Door deelstaat heen stroomt de rivier de Saar, hiernaar is ook het Saarland en de hoofdstad SaarBrücken naar vernoemd. Saarland is onderverdeeld in 6 Landkreisen. Dit zijn:

  1. Merzig-Wadern
  2. Neunkirchen
  3. Stadverbond Saarbrücken
  4. Saarlouis
  5. Saarpfalz-Kreis
  6. Sankt Wendel


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Saarland&oldid=500590"