Saksen-Anhalt

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Saksen-Anhalt
Sachsen-Anhalt
Deutschland Lage von Sachsen-Anhalt.svg
Flag of Saxony-Anhalt.svg
Hoofdstad Maagdenburg
Inwoners 2.244.577
Oppervlakte 20.447 km²
Minister-president Reiner Haseloff (CDU)
Website www.sachsen-anhalt.de
Portaal Portal.svg Duitsland

Saksen-Anhalt is een deelstaat in het midden van Duitsland. De hoofdstad is Maagdenburg, maar Halle is de grootste stad van de deelstaat.

Saksen-Anhalt grenst in het noordoosten aan Brandenburg, in het zuidoosten aan Saksen, in zuidwesten aan Thüringen en in het noordwesten aan Nedersaksen.

Geschiedenis

De stad Dessau

Saksen-Anhalt bestaat uit twee namen, Saksen en Anhalt. Er is ook een Duitse deelstaat die Saksen heet, maar hier is het niet naar vernoemd. Saksen komt van het volk Saksen (waar ook de naam voor de deelstaat vandaan komt). De Saksen stichtte uiteindelijk een hertogdom, dat een keurvorstendom zou worden en uiteindelijk een koninkrijk, het koninkrijk Saksen. Koninkrijk Saksen koos tijdens de oorlogen van Napoleon Bonaparte voor de kant van de Fransen. Deze zouden uiteindelijk de oorlog verliezen. Ook Saksen moest hiervoor boeten en moest veel grond afstaan aan koninkrijk Pruisen. Pruisen maakte van dit stuk grond de provincie Saksen en voegde het aan hun koninkrijk toe. De naam Anhalt komt van de regio Anhalt. Ooit hebben verschillende hertogdommen zich Anhalt genoemd. Uiteindelijk bleef Hertogdom Anhalt hiervan over. In 1918 werd de monarchie afgeschaft en werd Anhalt een vrijstaat. De provincie Saksen bleef bestaan als Pruisische provincie. Na de Tweede Wereldoorlog voegde de Sovjet-Unie Saksen en Anhalt samen op 9 juli 1945. Op 23 juli begon Saksen-Anhalt met besturen. In 1949 ging Saksen-Anhalt bij Oost-Duitsland horen en in 1952 werd de deelstaat opgeheven en vervangen door kleinere districten. Na de Duitse hereniging werd Saksen-Anhalt weer in 1990 een deelstaat, van het Duitsland wat nu kennen.

Bestuurlijke indeling

De bestuurlijke indeling van Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt telt sinds 2007 elf Landkreisen en drie kreisfreie steden.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Saksen-Anhalt&oldid=412854"