Koninkrijk Saksen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninkrijk Saksen
Königreich Sachsen

Flagge Königreich Sachsen (1815-1918).svgCoat of arms of Wettin House Albert Line.png

German Empire - Saxony (1871).svg

Providentiae Memor (Herinner de voorzichtigheid)

Hoofdstad Dresden
Oppervlakte 14.993 km²
Aantal inwoners 4.202.216 (in 1900)
Talen Duits, Sorbisch
Religie protestantisme
Adellijk huis Huis Wettin
Volkslied Sachsenhymne
Bestuursvorm Monarchie
Munteenheid Duitse mark
Portaal Portal.svg Duitsland en Geschiedenis

Het koninkrijk Saksen was een koninkrijk dat bestond van 1806 tot en met 1918. Het Koninkrijk Saksen was eerst onderdeel van de Rijnbond, daarna van de Duitse Bond, vervolgens van de Noord-Duitse Bond en tenslotte van het Duitse Keizerrijk. Na de Novemberrevolutie van 1918 werd Saksen een Vrijstaat in de Weimarrepubliek. De hoofdstad van het koninkrijk Saksen was Dresden.

Geschiedenis

Een kaart van het koninkrijk in 1895.

De Rijnbond en Napoleon

De eerste keer dat Duitsland één land werd was tijdens het Heilige Roomse Rijk. Napoleon Bonaparte zorgde er voor dat de keizer van het Heilige Roomse Rijk moest aftreden. Hierdoor viel het Heilige Roomse Rijk uiteen. De honderden staatjes die ooit één land waren, waren nu verschillende landen. Frankrijk wilde een vazalstaat en dit werd de Rijnbond. Saksen was eerst een keurvorstendom, het Keurvorstendom Saksen. Nadat het Koninkrijk Pruisen had verloren trad Saksen toe tot de Rijnbond in 1806. Hierdoor werd Saksen een koninkrijk. Totdat de Rijnbond in 1813 na de Slag bij Leipzig werd opgeheven bleef Saksen bij de Rijnbond.

De Duitse Bond en Noord-Duitse Bond

Saksen was nog de enige van de Duitse staatjes die aan de kant van Frankrijk stond. Hierdoor werd de Saksische koning gevangengenomen door Pruisen en Pruisen bestuurde het land ook. Het Congres van Wenen besprak de toekomst van Saksen en kwam tot de volgende conclusie. Het land Pruisen kreeg de helft van het grondgebied van Saksen. Hier in tegen werd de Saksische koning vrijgelaten en mocht weer besturen. Pruisen kreeg de gebieden met de vruchtbare grond en de belangrijke historische stad Wittenberg, waar de Reformatie in 1517 begonnen was. Saksen had alleen nog de onvruchtbare grond, moeras en mossen. Ook had het geen hulpbronnen, fabrieken of handelsbronnen. Saksen mocht wel de steden Dresden en Leipzig houden. Twee derde van de bewoners van Saksen bleven hierdoor in Saksen wonen. Ook werd Saksen lid van de Duitse Bond. Tijdens de Duitse Oorlog koos Saksen de kant van Oostenrijk. Uiteindelijk verloren ze, maar Saksen mocht toch bij de Noord-Duitse Bond horen.

Keizerrijk

Otto von Bismarck zorgde voor het ontstaan van het Duitse Keizerrijk en de Pruisische koning werd keizer. Saksen maakte ook deel uit van het keizerrijk. Na de Novemberrevolutie werd de Saksische koning afgezet en werd Saksen een vrijstaat met de naam Vrijstaat Saksen.

Koningen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koninkrijk_Saksen&oldid=512967"