Vorstendom Schwarzburg-Sondershausen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Graafschap/Vorstendom Schwarzburg-Sondershausen
Grafschaft/Fürstentum Schwarzburg-Sondershausen

Flagge Fürstentümer Schwarzburg.svgCoat of arms of Schwarzburg (1890).png

German Empire - Schwarzburg Sondershausen (1871).svg

Schwarzburg-Sondershausen in het Duitse Keizerrijk.

Hoofdstad Sondershausen
Oppervlakte 862,1 km²
Aantal inwoners 92.692 (in 1909)
Talen Duits
Adellijk huis Huis Schwarzburg
Bestuursvorm Monarchie
Munteenheid Duitse mark
Portaal Portal.svg Duitsland en Geschiedenis

Het vorstendom Schwarzburg-Sondershausen, of voor 1716 Schwarzburg-Arnstadt, was een graafschap en later een vorstendom. Het land heeft bestaan tussen 1599 en 1918. Het land was lid geweest van het Heilige Roomse Rijk, de Rijnbond, de Duitse Bond, de Noord-Duitse Bond en het Duitse Keizerrijk. De hoofdstad was Sondershausen.

Geschiedenis

De hoofdstad Sondershausen

Schwarzburg-Sondershausen was vroeger onderdeel van graafschap Schwarzburg. Tussen 1572 en 1599 werd het graafschap opgedeeld onder de kinderen van de laatste graaf van Schwarzburg, Günter XL. Na het verdrag van Stadtilm is Schwarzburg-Sondershausen ontstaan, samen Schwarzburg-Rudolstadt. In 1681 werd Schwarzburg-Sondershausen verdeeld in tweeën. Een stuk scheidden zich af en noemde zich Schwarzburg-Arnstadt, maar officieel bleef het één graafschap, hoewel het bestuurt werd door twee graven. In 1679 werd het land een vorstendom, een kreeg het twee vorsten aan de macht. Vanaf 1716 werd het vorstendom weer bestuurd door één graaf. In 1807 werd het land lid van de Rijnbond en in 1815 van de Duitse Bond. In 1841 kreeg het land een grondwet. Tijdens de Maartrevolutie was het onrustig in Schwarzbrg-Sondershausen, het land werd zelfs bezet door Saksen en Pruisen. Tijdens de Duitse Oorlog stond het land aan de kant van Pruisen en in 1866 werd het lid van de Noord-Duitse Bond. In 1871 werd het land lid van het Duitse Keizerrijk. In 1909 stierf de laatste vorst van Schwarzburg-Sondershausen, waarna het land werd bestuurd door de vorst van vorstendom Schwarzburg-Rudolstadt. Op 25 november 1918 werd de monarchie afgeschaft en werd het land een vrijstaat, maar in 1920 werd het al onderdeel van Thüringen.

Graven en vorsten

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vorstendom_Schwarzburg-Sondershausen&oldid=513007"