Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: John F. Kennedy

Elzas-Lotharingen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kaartje van Elzas-Lotharingen.

Elzas-Lotharingen is een streek in het oosten van Frankrijk. Elzas-Lotharingen heeft ook een tijd bij Duitsland gehoort. In streek ligt ook de belangrijk stad Straatsburg. Tegenwoordig bestaat de streek uit drie departementen.

Geschiedenis

Een ansichtkaart van de Frans-Duitse grens bij Foussemagne.

Tijdens het verdrag van Verdun uit 843 werd gesproken over Elzas-Lotharingen. Hierbij viel Elzas-Lotharingen onder bestuur van Midden-Francië. Dit was een verzameling van allerlei kleine staatjes. Elzas-Lotharingen viel onder het Koninkrijk Lotharingen, waarbij ook delen van Nederland en België hoorden. Tot de 18de eeuw viel Elzas-Lotharingen onder het Heilige Roomse Rijk. Straatsburg was de belangrijkste stad van de streek. Trier en Mainz vielen volgens de kerk ook onder de streek. Na de Frans-Duitse Oorlog moest Frankrijk Elzas-Lotharingen aan Duitsland. Dit moest volgens het Verdrag van Frankfurt uit 1871. Elzas-Lotharingen werd een zelfstandige staat in Duitsland. Het was één van de weinige republieken in Duitsland, toentertijd. De hoofdstad was Staatsburg. Tot het einde van de Eerste Wereldoorlog bleef Elzas-Lotharingen bij Duitsland horen.

In 1918 eindigde de Eerste Wereldoorlog. Het gebied moest volgens de Vrede van Versailles gegeven worden aan Frankrijk. In Elzas-Lotharingen woonden veel Duitsers, die daar niet blij mee waren. Toch gaf Frankrijk het gebied niet terug. Elzas-Lotharingen heeft tot 1940 bij Frankrijk gehoord. Hierna veroverde Adolf Hitler het gebied weer terug. In 1945 werd de regio bevrijd van de Duitse bezetting. Na de Tweede Wereldoorlog hoorde Elzas-Lotharingen weer bij Frankrijk. Frankrijk wilde dat er in het gebied geen Duits meer gesproken hebben in het gebied. Dit gebeurde onder andere door reclame. In het onderwijs mocht geen Duits gesproken worden. Tegenwoordig is dat niet meer verboden.

Departementen

Elzas-Lotharingen is verdeeld in drie departementen:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Elzas-Lotharingen&oldid=687478"