Staatshoofd en regeringsleider

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Staatshoofd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Elk land heeft een staatshoofd en een regeringsleider. Vaak, zoals vroeger heel vaak het geval was, zijn dit beiden dezelfde persoon. Als het 2 verschillende personen zijn heet de regeringsleider minister-president.

Regeringsleider

De regeringsleider is belast met de dagelijkse leiding over het land, maar hij of zij moet zich wel houden aan bepaalde regels, zoals wetten en de grondwet. Soms is het zo dat een regeringsleider onder het staatshoofd staat, en het staatshoofd dus eigenlijk de belangrijkste baas over het land is. Als het staatshoofd niet de baas is over de regeringsleider, is de regeringsleider de belangrijkste baas van het land.

Staatshoofd

Tegelijk regeringsleider

Als het staatshoofd tegelijk regeringsleider is, hij of zij sowieso de belangrijkste baas van het land. Deze persoon kan monarch, maar ook president zijn. De president van de Verenigde Staten is zowel staatshoofd als regeringsleider, maar hij moet zich aan de grondwet en wetten houden, die gemaakt zijn door het congres (bijvoorbeeld de wet dat de president na vier jaar herkozen moet worden om langer te mogen regeren).

De president van Soedan is zowel staatshoofd als regeringsleider en hij heeft totale macht. Soedan is dus een dictatuur.


Niet tegelijk regeringsleider

Het staatshoofd is soms de baas over de regeringsleider, en is dan dus ook de belangrijkste baas over het land. Een voorbeeld daarvan is de president van Frankrijk. De president van Frankrijk moet zich echter wel aan de regels van het parlement houden: hij is immers geen alleenheerser.

Soms is het staatshoofd niet de baas over de regeringsleider. In dat geval is de regeringsleider de belangrijkste baas over het land en heeft het staatshoofd eigenlijk geen macht. Het staatshoofd is dan iemand die een inkomen van de staat krijgt, toespraken moet houden en moet praten met bazen van andere landen. Dit is het geval bij Nederland en het Verenigd Koninkrijk: de minister-president is hier de belangrijkste baas van het land, terwijl het staatshoofd geen macht heeft.

In Noord-Korea is op een opmerkelijke manier vastgelegd wie de baas is: Kim Il-sung (overleden in 1996) is de Eeuwige President, Kim Jong-il (overleden in 2011) is de Eeuwige Secretaris-Generaal van de Arbeiderspartij van Korea en Kim Jong-un (aan de macht sinds 2011) is de Voorzitter van de Arbeiderspartij. Dus zijn opa en vader staan boven hem, maar ze zijn al jaren dood, dus Kim Jong-un is wel alleenheerser.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Staatshoofd_en_regeringsleider&oldid=451979"