Thüringen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrijstaat Thüringen
Freistaat Thüringen
Flag of Thuringia.svg
Deutschland Lage von Thüringen.svg
Hoofdstad Erfurt
Inwoners 2.160.840
Oppervlakte 16.171 km²
Minister-president Bodo Ramelow (Die Linke)
Website www.thueringen.de
Portaal Portal.svg Duitsland

Thüringen, of officieel de Vrijstaat Thüringen, is een deelstaat in het midden van Duitsland. De hoofdstad van Thüringen is Erfurt. In het noorden grenst de deelstaat aan Nedersaksen, in het noordoosten aan Saksen-Anhalt, in het oosten aan Saksen, in het zuiden aan Beieren en in het westen aan Hessen. Naast Erfurt liggen ook Weimar en Gotha in de deelstaat.

Geschiedenis

Een blik op de Großen Inselsberg in het Thüringer Woud.

De deelstaat Thüringen bestaat pas sinds 1 mei 1920. Voor deze tijd bestond Thüringen uit allemaal hele kleine landjes. Saksen-Weimar-Eisenach, Saksen-Coburg en Gotha, Saksen-Altenburg, Saksen-Meiningen, Reuss jongere linie, Reuss oudere linie, Schwarzburg-Rudolstadt en Schwarzburg-Sondershausen bleven hier uiteindelijk van over. Samen werden deze landjes de Thüringse Staten genoemd. In 1918 werden al deze monarchieën republieken. Uiteindelijk werden in 1920 de staten samengevoegd tot de deelstaat Thüringen. Hierin kwam zelfs de toenmalige Duitse regeringszetel te liggen, Weimar. In 1944 kreeg Thüringen de steden Erfurt (met omgeving) en Schmalkalden. In de periode van Nazi-Duitsland lagen in de deelstaat twee concentratiekampen, Mittelbau-Dora en Buchenwald. Na de Tweede Wereldoorlog wordt Thüringen onderdeel van Oost-Duitsland. In 1948 wordt Erfurt de hoofdstad van de deelstaat, hiervoor was dat Weimar. In 1952 werd de deelstaat opgeheven, en maakte plaats voor drie districten. Pas in 1990, na de Duitse hereniging, werd Thüringen weer een deelstaat. In 1992 voerde Thüringen de titel vrijstaat in, maar dit slechts als officiële naam. Beieren en Saksen gingen de deelstaat voor.

Geografie

De bestuurlijke indeling van Thüringen

Thüringen heeft een afwisselt landschap. In het noorden zijn er bergen. Onder andere de gebergtes de Harz en de Kyffhäuser liggen hier. Verder naar het midden van de deelstaat volgt een vlak landschap. Dit worden de Thüringer Bekken en de rivier de Saale stroomt hier. De belangrijke steden Gotha, Weimar en Erfurt liggen hier ook. Naar het zuiden wordt het landschap al bergachtiger. Hier ligt het Thüringer Woud en de hoogste berg van Thüringen, de Großer Beerberg met een hoogte van 982 meter. In het zuidwesten ligt een stukje van het Rhöngebergte. In het westen wordt de grens met Hessen gevormd door de rivier de Werra.

Bestuurlijke indeling

De deelstaat Thüringen is ingedeeld in 17 Landkreisen en 6 Kreisfreie Städte.

Landkreise

Landkreise

Kreisfreie Städte

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thüringen&oldid=458319"