Brandenburg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brandenburg
Deutschland Lage von Brandenburg.svg
Flag of Brandenburg.svg
Hoofdstad Potsdam
Inwoners 2.449.511
Oppervlakte 29.475 km²
Minister-President Dietmar Woidke (SPD)
Website brandenburg.de
Portaal Portal.svg Duitsland

Brandenburg (Nedersorbisch: Brannenborg) is een deelstaat in het oosten van Duitsland. De hoofdstad is Potsdam. De deelstaat heeft 2.449.511 inwoners.

Geografie

Brandenburg grenst in het oosten aan Polen. Ook grenst het aan de Duitse deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren in het noorden, Berlijn in het midden, Saksen in het zuiden, Saksen-Anhalt in het westen en een klein stukje aan Nedersaksen in het noordwesten.

Er stromen een aantal belangrijke rivieren door Brandenburg. In het oosten vormt de Oder de grens met Polen. Een andere grote rivier, de Elbe vormt de grens met Nedersaksen en een deel van Saksen-Anhalt. Door de deelstaat zelf stromen ook een aantal grote rivieren. De Havel is een zijrivier van de Elbe. Deze is heel breed en lijkt af en toe eerder op een meer dan een rivier. Langs deze rivier ligt de stad Brandenburg an der Havel, maar ook de hoofdstad Potsdam. De Spree is weer een zijrivier van de Havel. Deze rivier stroomt via Berlijn, Cottbus en de deelstaat Saksen naar Tsjechië. Tussen Cottbus en Berlijn ligt het Spreewald. Dat is een bos/moeras waar vele beekjes doorheen lopen. Dat zijn allemaal kleine vertakkingen van de Spree. Dit gebied is heel speciaal, en dat heeft de regering van Brandenburg ook ontdekt. Daarom wordt het ook beschermd.

Het hoogste punt van de staat is de 201 meter hoge Heidehöhe.

Bestuurlijke indeling

De bestuurlijke indeling van Brandenburg.

Brandenburg is verdeeld in 14 landkreise (districten) en heeft 4 Kreisfreie Städte (stadsdistricten).

Landkreise

 1. Barnim
 2. Dahme-Spreewald
 3. Elbe-Elster
 4. Havelland
 5. Märkisch-Oderland
 6. Oberhavel
 7. Oberspreewald-Lausitz
 8. Oder-Spree
 9. Ostprignitz-Ruppin
 10. Potsdam-Mittelmark
 11. Prignitz
 12. Spree-Neiße
 13. Teltow-Fläming
 14. Uckermark

Kreisfreie Städte

 1. Brandenburg an der Havel
 2. Cottbus
 3. Frankfurt an der Oder
 4. Potsdam

Bevolking

De landdag (provinciehuis) in Potsdam, de koepel rechts is de protestantse Nikolaikirche.

Brandenburg is met 86 inwoners per vierkante kilometer dunbevolkt (ter vergelijking: Duitsland in zijn geheel heeft een bevolkingsdichtheid van 227,2 inw./km²). De staat is groot, maar heeft dus weinig inwoners. In het midden ligt de enclave Berlijn, de hoofdstad van Duitsland. Berlijn was tot 1920 onderdeel van Brandenburg, maar vormt nu een eigen deelstaat. Berlijn heeft ongeveer 900.000 meer inwoners als het veel grotere Brandenburg. Berlijn is dan ook heel belangrijk voor deze deelstaat.

Godsdienst

Tweetalige straatnaamborden in het Duits en het Nedersorbisch in Cottbus.

Brandenburg is traditioneel een protestantse deelstaat. Nu is nog maar 17,1% van de bevolking protestants. 3,1% is rooms-katholiek. Dat betekent dat er maar weinig gelovigen zijn in Brandenburg. Dat komt omdat Brandenburg na de Tweede Wereldoorlog onderdeel werd van de Duitse Democratische Republiek (Oost-Duitsland). Dit land was communistisch, en het communisme is tegen religie. Zij promootten dan ook het atheïsme. Als je atheïst bent, geloof je niet in god. Bijna 80% van de bevolking is ongelovig.

Taal

In Brandenburg worden verschillende Duitse dialecten gesproken, namelijk het Mark-Brannenborger, het Berlijns-Brandeburgs en varianten van het Nedersaksisch. Het Nedersaksisch wordt ook in Nederland gesproken, de Groningse, Drentse en Twentse dialecten zijn namelijk ook Nedersaksisch.

Behalve de Duitse dialecten, wordt er in Brandenburg ook een compleet andere taal gesproken: Het Nedersorbisch. De Sorben zijn een volk wat in het zuidoosten van Brandenburg en het noordoosten van Saksen leeft. Ze hebben twee talen, het Nedersorbisch, wat vooral gesproken wordt in Brandenburg, en het Oppersorbisch, wat vooral wordt gesproken in Saksen. Deze Sorbische talen zijn Slavische talen en lijken dus meer op bijvoorbeeld het Pools en het Russisch dan op het Duits. Het centrum van het Nedersorbisch is de stad Cottbus, of, in het Nedersorbisch, Chóśebuz.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brandenburg&oldid=686513"