Die Linke

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Die Linke

Die Linke logo.svg

Oprichting 16 juni 2007
Actief in Vlag van Duitsland Duitsland
Richting
Stroming Socialisme
Partijleider Katja Kipping en Bernd Riexinger
Partijvoorzitter
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Bondsdag
- regionale parlementen
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Bondsdag 69 van 709
- regionale parlementen 157 van 1855
- Europees Parlement 5 van 96
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Overig
Jongerenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Europese fractie
Internationale organisatie
Portaal Portal.svg Politiek

Die Linke is een Duitse politieke partij. Die Linke is vergelijkbaar de Socialistische Partij of de Socialistische Partij Anders. Die Linke is de meest linkse partij in de Bondsdag, het Duitse parlement. Die Linke is ontstaan uit de oude communistische partij van de DDR en de WASG in 2007. Die Linke is een democratische partij en wil meer solidariteit en gelijkheid voor de inwoners van Duitsland.

De stromingen binnen Die Linke zijn enorm groot. Er zijn zowel extreemlinkse als gematigd linkse politici binnen de partij. Lang had de partij geen partijprogramma, maar sinds 2011 werd men het eens om een gedetailleerd programma te maken. Een belangrijk standpunt voor Die Linke is de herverdeling van de inkomens. Dit willen ze bereiken door middel van meer belasting voor de rijken en grote bedrijven. Ook willen ze een minimumloon en willen ze voorkomen dat de overheid taken overdraagt aan het bedrijfsleven. Die Linke is voorstander van de Europese Unie, maar is ook kritisch. Zo vindt de partij dat de instellingen democratischer moeten worden. Daarnaast vindt Die Linke dat de VN een belangrijkere rol in de wereld moet hebben en daarnaast zijn tegen militairisme en inzet van het leger bij buitenlandse conflicten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Die_Linke&oldid=586198"