Christlich Demokratische Union Deutschlands

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU)

Cdu-logo.svg

Datum van oprichting 1945
Actief in Flag of Germany.svg Duitsland
Stroming/ideologie Christendemocratie
Conservatisme
Leden en aantallen
Partijleider Annegret Kramp-Karrenbauer
Partijvoorzitter
Fractievoorzitter Bondsdag Annegret Kramp-Karrenbauer
Fractievoorzitter regionale parlementen Diverse
Fractievoorzitter Europees Parlement
Zetels
Zetels Bondsdag 200 van 709
Zetels regionale parlementen 517 van 1855
Zetels Europees Parlement 34 van 99
Portaal Portal.svg Politiek

De Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU) is een Duitse politieke partij. De partij bestaat sinds 1945 en speelt sinds 1950 een rol op landelijk niveau. Tegenwoordig is de CDU de grootste partij van Duitsland met 200 van de 709 zetels in de Bondsdag (het parlement). De CDU is een christendemocratische partij en heeft aanhangers bij onder meer de katholieken, protestanten en veel arbeiders. De partij is centrumrechts en conservatief.

De CDU is in alle deelstaten actief, behalve Beieren. Hier is de partij actief als de Christlich-Soziale Union (CSU). De CDU en de CSU hebben haast dezelfde standpunten en werken op landelijk niveau ook samen. In Duitsland noemt men deze samenwerking die Union. Angela Merkel was tot december 2018 de leider van de partij. Aangezien Merkel na haar huidige termijn gaat stoppen als bondskanselier heeft ze het leiderschap aan Annegret Kramp-Karrenbauer overgedragen.

De CDU wordt historisch beschouwd als één van de twee grote partijen van na de oorlog. Deze andere partij is de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD). De CDU heeft ook veel bondskanselieren voortgebracht, waaronder Konrad Adenauer en Helmut Kohl.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Christlich_Demokratische_Union_Deutschlands&oldid=559272"