Christlich Demokratische Union Deutschlands

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU)

Cdu-logo.svg

Oprichting 1945
Actief in Flag of Germany.svg Duitsland
Richting
Stroming Christendemocratie
Conservatisme
Partijleider Annegret Kramp-Karrenbauer
Partijvoorzitter
Fractievoorzitters
- Bondsdag Annegret Kramp-Karrenbauer
- regionale parlementen Diverse
- Europees Parlement
-
-
-
-
Zetels
- Bondsdag 200 van 709
- regionale parlementen 517 van 1855
- Europees Parlement 23 van 99
-
-
-
-
Overig
Jongerenorganisatie
Europese fractie
Internationale organisatie
Portaal Portal.svg Politiek

De Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU) is een Duitse politieke partij. De partij bestaat sinds 1945 en speelt sinds 1950 een rol op landelijk niveau. Tegenwoordig is de CDU de grootste partij van Duitsland met 200 van de 709 zetels in de Bondsdag (het parlement). De CDU is een christendemocratische partij en heeft aanhangers bij onder meer de katholieken, protestanten en veel arbeiders. De partij is centrumrechts en conservatief.

De CDU is in alle deelstaten actief, behalve Beieren. Hier is de partij actief als de Christlich-Soziale Union (CSU). De CDU en de CSU hebben haast dezelfde standpunten en werken op landelijk niveau ook samen. In Duitsland noemt men deze samenwerking die Union. Angela Merkel was tot december 2018 de leider van de partij. Aangezien Merkel na haar huidige termijn gaat stoppen als bondskanselier heeft ze het leiderschap aan Annegret Kramp-Karrenbauer overgedragen.

De CDU wordt historisch beschouwd als één van de twee grote partijen van na de oorlog. Deze andere partij is de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD). De CDU heeft ook veel bondskanselieren voortgebracht, waaronder Konrad Adenauer en Helmut Kohl.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Christlich_Demokratische_Union_Deutschlands&oldid=574946"