Help mee! Maak een account of meld je aan.

Een prettige Bevrijdingsdag!

Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Angela Merkel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Angela Merkel in juli 2010

Angela Dorothea Merkel (geboren als Angela Dorothea Kasner) is een Duitse politica. Ze is geboren op 17 juli 1954. Ze is sinds 22 november 2005 de eerste vrouwelijke bondskanselier (soort van eerste minister). Behalve politica is ze ook natuurkundige. Van 18 januari 1991 tot 17 november 1994 was ze minister van vrouwen en jeugd en van 17 november 1994 tot 28 oktober 1998 was ze minister van natuurbescherming, leefomgeving en kernveiligheid. Ze was van 1977 tot 1982 samen met Ulrich Merkel, een natuurkundige, van wie ze de achternaam heeft behouden. Sinds 1998 is ze samen met Joachim Sauer, een hoogleraar scheikunde en mensenrechtenactivist. Angela Merkel is een tijdje beschouwd als de machtigste vrouw ter wereld. Het belangrijke tijdschrift Forbes noemde haar de machtigste persoon van Europa, na paus Franciscus. Daarnaast wordt ze gezien als leider van de Europese Unie, alhoewel ze dat op papier natuurlijk niet is.

Angela Merkel werd geboren in de DDR. Haar vader was een dominee en kon, bijzonder voor die tijd, met zijn familie in West-Duitsland communiceren. Merkel heeft een broer en een zus: Marcus en Irene. Ze is voorzitster van de CDU.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Angela_Merkel&oldid=612627"