Angela Merkel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Angela Merkel in juli 2010

Angela Dorothea Merkel (geboren als Angela Dorothea Kasner) is een Duitse politica. Ze is geboren op 17 juli 1954. Ze is sinds 22 november 2005 de eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland (soort van premier). Behalve politica is ze ook natuurkundige.

Merkel is de opvolger van bondskanselier Gerhard Schröder. Ze speelde een belangrijke rol tijdens de Eurocrisis van 2009 en tijdens de Europese migratiecrisis van 2015. Tijdens deze laatste crisis werd bekend door de uitspraak Wir schaffen das (Dat regelen we wel), dat haar nog altijd achtervolgt. In 2020 kreeg ze ook nog te maken met de Coronacrisis, dat ze de "grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog".

Internationaal is Merkel één van de langstzittende regeringsleiders. Ze wordt ook wel gezien als de machtigste vrouw ter wereld, aangezien ze van de regeringsleiders van de G7 de enige vrouw is.

Levensloop

Opleiding en ministerschap

Van 18 januari 1991 tot 17 november 1994 was ze minister van vrouwen en jeugd en van 17 november 1994 tot 28 oktober 1998 was ze minister van natuurbescherming, leefomgeving en kernveiligheid. Ze was van 1977 tot 1982 samen met Ulrich Merkel, een natuurkundige, van wie ze de achternaam heeft behouden. Sinds 1998 is ze samen met Joachim Sauer, een hoogleraar scheikunde en mensenrechtenactivist. Angela Merkel is een tijdje beschouwd als de machtigste vrouw ter wereld. Het belangrijke tijdschrift Forbes noemde haar de machtigste persoon van Europa, na paus Franciscus. Daarnaast wordt ze gezien als leider van de Europese Unie, alhoewel ze dat op papier natuurlijk niet is.

Angela Merkel werd geboren in de DDR. Haar vader was een dominee en kon, bijzonder voor die tijd, met zijn familie in West-Duitsland communiceren. Merkel heeft een broer en een zus: Marcus en Irene. Ze is voorzitster van de CDU.

Voorzitter van het CDU

Na de Bondsdagverkiezingen van 1998 werd Merkel de voorzitster van het CDU, de christelijk-democratische partij van het land. Tijdens de verkiezingen had het CDU flink verloren en terwijl de rivaal SPD won. Hierdoor moest bondskanselier Helmut Kohl aftreden en werd Gerhard Schröder zijn opvolger. Hierdoor schoof Wolfgang Schäuble Merkel naar voren als secretaris-generaal. Een jaar later kwam een schandaal naar buiten, waarbij Helmut Kohl betrokken was bij illegale geldzaken. In de Frankfurter Allgemeine Zeitung schreef ze dat ze Kohl bedankte voor de mooie tijd, maar dat hier nu een einde aangekomen was. Uiteindelijk kwam ook Schäuble in opspraak en werd Merkel met 96% gekozen tot nieuwe partijvoorzitter.

In 2002 stelde het CSU, het CDU in de deelstaat Beieren, Edmund Stoiber als hun kandidaat voor het bondskanselierschap. Belangrijk is om te onthouden, dat het CDU en het CSU samenwerken bij de landelijke verkiezingen. Dit betekent dat ze vaak een gezamenlijke kandidaat hebben. In de peilingen deed Stoiber het echter beter dan Merkel. Merkel weigerde Stoiber te erkennen, maar deed dit uiteindelijk toch. Nadat de regeringspartijen wonnen tijdens de verkiezingen van 2002, werd Merkel de leidende kandidaat.

Na de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen verloor de SPD flink. Schröder kondigde hierdoor nieuwe verkiezingen aan. De CDU vroeg hierop Merkel als kandidaat, waarmee ze de eerste vrouwelijke Bondskanselierskandidaat van Duitsland werd.

Bondskanselier van Duitsland

De CDU werd in 2005 de grootste partij van Duitsland. Merkel werd hierdoor de eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland. De CDU ging samen met de SPD een regering vormen. De CDU had eerst de Groenen en de FPD benadert, die beide nodig waren voor een meerderheid. Deze twee partijen wilden echter niet met elkaar samenwerken. Tijdens de regeringsperiode van de eerste regering onder Merkel, werd er veel bezuinigd en werden tegelijk de belastingen verhoogd. Volgens Europese afspraken had Duitsland een te groot begrotingstekort.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Angela_Merkel&oldid=630007"