Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Frankrijk

Christlich-Soziale Union

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf CSU)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Het logo van de CSU.
Horst Seehofer, de partijleider van de CSU.

De Christlich-Soziale Union (Christelijk-Sociale Unie), bekender onder de afkorting CSU, is een Duitse politieke partij die alleen actief is in Beieren. Het is een christelijke partij, vergelijkbaar met het Nederlandse CDA. Samen met de CDU vormt de CSU de Union. Samen zijn die twee partijen de grootste partij van Duitsland.

Momenteel heeft de CSU 101 van de 180 zetels in het parlement van Beieren en 46 van de 709 zetels in de Bondsdag (de Duitse Tweede Kamer/Kamer van Volksvertegenwoordigers). De partijleider is Horst Seehofer.

De CSU had in 2017 ongeveer 140.000 leden. Sinds het begin van het moderne Duitsland is de CSU altijd de grootste partij geweest in Beieren. Behalve tussen 2008 en 2013, heeft de partij zelfs altijd de meerderheid van de zetels gehad in het parlement van Beieren. De CSU is vooral populair op het platteland van Beieren, in de steden krijgt de SPD meer stemmen.

Relatie met de CDU

De CSU heeft een beetje een ingewikkelde verhouding met de CDU. De CDU is een christelijke partij die in heel Duitsland actief is, behalve in Beieren. In Beieren is namelijk de CSU actief. Sommige mensen denken daardoor dat de CSU de Beierse afdeling van de CDU is, maar dat is niet waar: het is echt een aparte partij. Wel is het zo dat de CSU en de CDU in de Bondsdag één fractie vormen, die de Union genoemd wordt. De CDU en CSU worden daarom zusterpartijen van elkaar genoemd. Dat betekent dat ze veel gemeen hebben, maar niet één partij vormen.

Dat de CDU en CSU niet één partij zijn, kun je ook zien aan de standpunten. De CSU is vaak iets conservatiever dan de CDU. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld minder voorstander zijn van migratie en vluchtelingenopvang dan de CDU. Soms leidt dit tot ruzie tussen de partijleiders van de CSU en de CDU.

Geschiedenis

De CSU is in 1945 opgericht, vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog. De CSU wordt vaak gezien als de opvolger van de Beierse Volkspartij, maar dat is niet helemaal terecht. Zo was de Beierse Volkspartij vooral een partij voor rooms-katholieken, terwijl de CSU altijd stemmen heeft gekregen van katholieken, protestanten en zelfs niet-gelovigen. Al vanaf het begin was de CSU de grootste partij van Beieren. Van 1961 tot 1988 was Franz Josef Strauß de partijleider. Hij was erg populair, niet alleen bij de Beieren, maar ook bij andere Duitsers. Hij was zelfs zo populair, dat het vliegveld van München naar hem is vernoemd.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Christlich-Soziale_Union&oldid=559267"