Bündnis 90/Die Grünen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bündnis 90/Die Grünen

Bündnis 90 - Die Grünen Logo.svg

Oprichting mei 1993
Actief in Vlag van Duitsland Duitsland
Richting
Stroming Groene politiek
Pacifisme
Partijleider Annalena Baerbock en Robert Habeck
Partijvoorzitter
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Bondsdag
- regionale parlementen
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Bondsdag 67 van 709
- regionale parlementen 234 van 1873
- Europees Parlement 21 van 96
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Overig
Jongerenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Europese fractie
Internationale organisatie
Portaal Portal.svg Politiek

Bündnis 90/Die Grünen (B'90/Grüne) is een Duitse politieke partij, die vergelijkbaar is met Groen en GroenLinks. De partij ontstond in 1993 en doet aan groene politiek. Dit houdt in dat het milieu, het klimaat en dierenrechten een belangrijk punt voor de partij is, maar ook sociale zekerheid en gelijkheid. De partij is ontstaan uit de Oost-Duitse partij Bündnis 90 en de West-Duitse partij Die Grünen. Tegenwoordig is de partij de op drie na grootste van Duitsland.

Die Grünen waren eind jaren 70 al in West-Duitsland actief en waren de eerste groene partij die het woord Groen in haar naam gebruikte. In 1979 deden ze voor het eerst mee aan de verkiezingen en kwam ook in een aantal deelstaten aan de macht. Na de val van het communisme in Oost-Duitsland ontstond daar de partij Bündnis 90, die de twee Duitslanden wilde verenigen. Door het instellen aan kiesdrempel na de Duitse hereniging zou Die Grünen uit het parlement verdwijnen. Voor een zetel in het parlement moet een partij namelijk meer dan 5% van de stemmen binnenhalen. Hierdoor besloot de partij met Bündnis 90 te gaan samenwerken. Na de Duitse hereniging werkte de partij tot aan 2005 samen in de regering met de SPD.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bündnis_90/Die_Grünen&oldid=574955"