Sozialdemokratische Partei Deutschlands

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Socialdemokratische Partei Deutschlands (SPD)

SPD logo.svg

Datum van oprichting 1918
Actief in Flag of Germany.svg Duitsland
Stroming/ideologie Sociaaldemocratie
Leden en aantallen
Partijleider Andrea Nahles
Partijvoorzitter
Fractievoorzitter Bondsdag
Fractievoorzitter regionale parlementen
Fractievoorzitter Europees Parlement
Zetels
Zetels Bondsdag 153 van 709
Zetels regionale parlementen 548 van 1855
Zetels Europees Parlement 27 van 96
Portaal Portal.svg Politiek

De Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) is een politieke partij uit Duitsland. De SPD is samen met de CDU één van de twee grote politieke partijen van het land. Het is meestal de CDU of de SPD die sinds de Tweede Wereldoorlog de grootste is geworden. De SPD is in 1918 opgericht met de afschaffing van de monarchie en is daarmee de oudste politieke partij van het land. De partij was tussen 1933 en 1945 verboden. Na de Tweede Wereldoorlog werd de partij heropgericht.

De SPD heeft tussen 1969 en 1982 en tussen 1998 en 2005 de bondskanselier van het land geleverd. Qua standpunten komt de SPD overeen met de Nederlandse PvdA of de Vlaamse Sp.a. De partij komt op voor de arbeiders en zet zich in voor hogere lonen, betere werkomstandigheden en hogere pensioenen. Daarnaast is de SPD erg van de gelijkheid en zet zich in voor onder meer gelijke behandeling van en rechten voor minderheden. Qua ledenaantal was de SPD ooit de grootste partij van Duitsland. Nog steeds is de SPD de grootste sociaaldemocratische partij ter wereld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sozialdemokratische_Partei_Deutschlands&oldid=559678"